Zaharul nu face bine la memorie



In emisiunea Agrikultura din 9 noiembrie 2013, unde am fost invitata, tema dezbaterii a  fost zaharul.
Dupa cum am explicat si atunci zaharul e prezent in foarte multe preparate industriale, chiar si acolo unde nu ne gandim ca ar putea fi, exp. conserve de legume, sosuri( m-am uitat pe un borcan de zacusca la Mega Image si printre ingrediente era si zaharul ), unele marci de iaurturi in care continutul de zahar ajunge chiar la 20 gr pe 100 gr de produs, etc.  
In cantitati mari zaharul duce la obezitate, sindrom metabolic, diabet . Despre aceste aspecte s-a tot vorbit si s-au facut dezbateri  si  s-a scris pana la defrisarea a cateva hectare de paduri, ca de ma gandesc  as putea gasi o corelatie intre consumul de zahar si efectul de sera( evident e o gluma).

De curand un grup de cercetatori printre care am remarcat si numele unui roman( lucru care ma bucura si imi face placere, stiti cat sunt de nationalista) de la Universitatea Halle din Berlin a vrut sa verifice care sunt efectele unei diete cu IG ridicat asupra creierului, memoriei si performantelor cognitive.
Studiul publicat in revista Neurology din octombrie 2013 a fost realizat pe 141 de indivizi ( 72 femei, varsta medie 63 ani) fara diabet de tip 2 sau prediabet.
Ca metode de lucru : 1. Rey Auditory Verbal Learning Test, pentru a testa memoria, 2. Analizarea hemoglobinei glicate, glucoza si insulina, 3. MRI( magnetic resonance imaging) pentru a evalua structura si volumul hipocampului (o banda de fibre nervoase de forma unei potcoave localizata intre lobii temporali si langa amigdala cu rol in consolidarea noilor amintiri, memorie, emotii,  orientarea spatiala)

Rezultatele au demonstrat ca niveluri scazute ale hemoglobinei glicate si  glucozei erau asociate cu un punctaj foarte bun privind abilitatile de invatare si memoria . Efectele pozitive ale hemoglobinei glicate asupra memoriei  sunt in mare parte mediate de volumul si microstructura hipocampului.
In cazul nivelurilor crescute ale hemoglobinei glicate si glucozei capacitatea de invatatre si memoria erau net inferioare si volumul hipocampului mai redus.

Studiul sugereaza ca in absenta diabetului de tip 2 niveluri crescute ale zaharului in sange au efecte negative asupra memoriei,  mediate de modificari structurale ale zonelor din creier asociate cu invatarea.
Scaderea nivelului de glucoza este asociata cu cresterea performantelor cognitive si a memoriei in special la populatia in varsta.
Solutia?
Scaderea consumului de zahar
Renuntati la bauturile carbogazoase in special cele pe baza de Cola(contin 38 gr de zahar pe 330ml produs).
Consumati cat mai rar produse de patiserie si cofetarie
Alegeti carbohidratii cu absorbtie lenta
Nu uitati cele 5 portii de fructe si legume care sunt obligatorii
La desert nu va imbuibati cu prajituri ..alegeti un fruct de sezon.
Miscarea este de asemeni foarte importanta, daca nu aveti timp de sala, mersul pe jos( macar 30 minute zilnic, o plimbare dupa masa scade nivelul glucozei)  joggingul si inotul sunt excelente.



sursa : 

 http://www.neurology.org/content/early/2013/10/23/01.wnl.0000435561.00234.ee