In
emisiunea Agrikultura din 9 noiembrie 2013, unde am fost invitata, tema
dezbaterii a fost zaharul.
Dupa
cum am explicat si atunci zaharul e prezent in foarte multe preparate
industriale, chiar si acolo unde nu ne gandim ca ar putea fi, exp. conserve de
legume, sosuri( m-am uitat pe un borcan de zacusca la Mega Image si printre
ingrediente era si zaharul ), unele marci de iaurturi in care continutul de
zahar ajunge chiar la 20 gr pe 100 gr de produs, etc.
In
cantitati mari zaharul duce la obezitate, sindrom metabolic, diabet . Despre
aceste aspecte s-a tot vorbit si s-au facut dezbateri si s-a
scris pana la defrisarea a cateva hectare de paduri, ca de ma gandesc as putea gasi o corelatie intre consumul de
zahar si efectul de sera( evident e o gluma).
De
curand un grup de cercetatori printre care am remarcat si numele unui roman(
lucru care ma bucura si imi face placere, stiti cat sunt de nationalista) de la
Universitatea Halle din Berlin a vrut sa verifice care sunt efectele unei diete cu
IG ridicat asupra creierului, memoriei si performantelor cognitive.
Studiul
publicat in revista Neurology din octombrie 2013 a fost realizat pe 141 de
indivizi ( 72 femei, varsta medie 63 ani) fara diabet de tip 2 sau prediabet.
Ca
metode de lucru : 1. Rey Auditory
Verbal Learning Test, pentru a testa
memoria, 2. Analizarea
hemoglobinei glicate,
glucoza si insulina, 3. MRI(
magnetic resonance imaging) pentru a evalua structura si volumul hipocampului (o
banda de fibre nervoase de forma unei potcoave localizata intre lobii temporali
si langa amigdala cu rol in consolidarea noilor amintiri, memorie, emotii, orientarea spatiala)
Rezultatele
au demonstrat ca niveluri scazute ale hemoglobinei glicate si glucozei erau asociate cu un punctaj foarte
bun privind abilitatile de invatare si memoria . Efectele pozitive ale
hemoglobinei glicate asupra memoriei
sunt in mare parte mediate de volumul si microstructura hipocampului.
In
cazul nivelurilor crescute ale hemoglobinei glicate si glucozei capacitatea de
invatatre si memoria erau net inferioare si volumul hipocampului mai redus.
Studiul
sugereaza ca in absenta diabetului de tip 2 niveluri crescute ale zaharului in
sange au efecte negative asupra memoriei, mediate de modificari structurale ale zonelor
din creier asociate cu invatarea.
Scaderea
nivelului de glucoza este asociata cu cresterea performantelor cognitive si a
memoriei in special la populatia in varsta.
Solutia?
Scaderea
consumului de zahar
Renuntati
la bauturile carbogazoase in special cele pe baza de Cola(contin 38 gr de zahar
pe 330ml produs).
Consumati
cat mai rar produse de patiserie si cofetarie
Alegeti
carbohidratii cu absorbtie lenta
Nu
uitati cele 5 portii de fructe si legume care sunt obligatorii
La
desert nu va imbuibati cu prajituri ..alegeti un fruct de sezon.
Miscarea
este de asemeni foarte importanta, daca nu aveti timp de sala, mersul pe jos( macar
30 minute zilnic, o plimbare dupa masa scade nivelul glucozei) joggingul si inotul sunt excelente.
sursa :
http://www.neurology.org/content/early/2013/10/23/01.wnl.0000435561.00234.ee