Moda gluten free





Batalia impotriva glutenului nu se da numai in campul celiachiei. Astazi provocarea cea mai interesanta priveste sensibilitatea la gluten, o tulburare despre care se stie putin dar corelata cu dieta. Un studiu publicat in revista Nutrients explica si faptul ca deocamdata e imposibil sa se dea un diagnostic cert acestei tulburari. Din acest motiv foarte multi consumatori isi autoexclud din dieta glutenul , fenomen cu impact negativ atat asupra portmoneului cat si al sanatatii. Produsele gluten free costa mult mai mult comparativ cu cele normale. De exemplu 150 gr crackers 4 euro, 1 kg de lasagna 16 euro.

Moda gluten free a fost lansata de Gwyneth Paltrow si  Oprah Winfrey care desi nu sufera de  celiachie si-au exclus glutenul din alimentatie . Ne simtim mai bine, spun ele. Tenismenul Novak Djokovic  a facut deja o corelatie hazardata intre noua sa dieta fara gluten si ultimele succese sportive, evident corelatia este lipsita de orice suport stiintific. Rezultatul: Pentru a urma aceste modele milioane de persoane , fara nici o necesitate reala si mai ales fara nici o logica s-au convertit la Gluten Free riscand in aceste fel sa retardeze un diagnostic corect de celiachie.

Acest tam tam mediatic trebuieste combatut spune Umberto Volta profesor la Universitate din Bologna si coordonator stiintific al Asociatiei Italiene de Celiache. Acelasi lucru e valabil si pentru autodiagnostic. O persoana care suspecteaza ca este intoleranta la gluten nu trebuie sa se puna din proprie initiativa la dieta fara gluten ci sa se adreseze unui centru de referinta pentru celiachie. Aici, eventual va fi exclusa aceasta intoleranta impreuna cu o posibila alergie la grau si se va evalua suspiciunea de intoleranta la gluten.

Astazi stim ca nu este glutenul singurul element care sa declanseze aceasta sensibilitate la gluten. In atentia cercetatorilor sunt si alte proteine din grau ( inibitori de amilaze /tripsine)  si mai ales oligo-mono-dizaharidele fermentabile si polioli identificati dupa sigla FODMAPs prezenti in diferite alimente: derivati de grau si secara, cous cous, lapte si derivate, in unele tipuri de fructe: mango, pere, cirese, caise, pepene, curmale si smochine, miere, ciocolata, sparanghel, broccoli, ardei, ciuperci. Mai multe cercetari au demonstrat ca o dieta cu un continut scazut de FODMAPs amelioreaza tabloul sensibilitatii la gluten si se pare ca dezvoltarea simptomelor este legata de aditivii alimentari acuzati fiind glutamatul, benzoatii, sulfitii, nitratii si diferiti coloranti.
Asadar eliminarea glutenului din alimentatie nu este singurul remediu de adoptat dupa ce specialistul v-a diagnosticat cu sensibilitate la gluten. Se pare ca sensibilitatea la gluten are un prag de toleranta a acestuia foarte felxibil incat stabilirea unei conduite alimentare este absolut individuala unii subiecti nefiind constransi sa se supuna unor diete foare rigide si pentru altii ar putea sa nu fie necesara dieta pentru tot restul vietii.