Batalia impotriva glutenului nu se da numai in campul
celiachiei. Astazi provocarea cea mai interesanta priveste sensibilitatea la
gluten, o tulburare despre care se stie putin dar corelata cu dieta. Un studiu
publicat in revista Nutrients explica si faptul ca deocamdata e imposibil sa se
dea un diagnostic cert acestei tulburari. Din acest motiv foarte multi
consumatori isi autoexclud din dieta glutenul , fenomen cu impact negativ atat
asupra portmoneului cat si al sanatatii. Produsele gluten free costa mult mai
mult comparativ cu cele normale. De exemplu 150 gr crackers 4 euro, 1 kg de
lasagna 16 euro.
Moda gluten free a fost lansata de Gwyneth Paltrow
si Oprah Winfrey care desi nu sufera
de celiachie si-au exclus glutenul din
alimentatie . Ne simtim mai bine, spun ele. Tenismenul Novak
Djokovic a facut deja o corelatie
hazardata intre noua sa dieta fara gluten si ultimele succese sportive, evident
corelatia este lipsita de orice suport stiintific. Rezultatul: Pentru a urma
aceste modele milioane de persoane , fara nici o necesitate reala si mai ales
fara nici o logica s-au convertit la Gluten Free riscand in aceste fel sa
retardeze un diagnostic corect de celiachie.
Acest
tam tam mediatic trebuieste combatut spune Umberto Volta profesor la
Universitate din Bologna si coordonator stiintific al Asociatiei Italiene de
Celiache. Acelasi lucru e valabil si pentru autodiagnostic. O persoana care
suspecteaza ca este intoleranta la gluten nu trebuie sa se puna din proprie
initiativa la dieta fara gluten ci sa se adreseze unui centru de referinta
pentru celiachie. Aici, eventual va fi exclusa aceasta intoleranta impreuna cu
o posibila alergie la grau si se va evalua suspiciunea de intoleranta la
gluten.
Astazi
stim ca nu este glutenul singurul element care sa declanseze aceasta
sensibilitate la gluten. In atentia cercetatorilor sunt si alte proteine din
grau ( inibitori de amilaze /tripsine) si
mai ales oligo-mono-dizaharidele fermentabile si polioli identificati dupa
sigla FODMAPs prezenti in diferite alimente: derivati de grau si secara, cous
cous, lapte si derivate, in unele tipuri de fructe: mango, pere, cirese, caise,
pepene, curmale si smochine, miere, ciocolata, sparanghel, broccoli, ardei,
ciuperci. Mai multe cercetari au demonstrat ca o dieta cu un continut scazut de
FODMAPs amelioreaza tabloul sensibilitatii la gluten si se pare ca dezvoltarea
simptomelor este legata de aditivii alimentari acuzati fiind glutamatul,
benzoatii, sulfitii, nitratii si diferiti coloranti.
Asadar
eliminarea glutenului din alimentatie nu este singurul remediu de adoptat dupa
ce specialistul v-a diagnosticat cu sensibilitate la gluten. Se pare ca
sensibilitatea la gluten are un prag de toleranta a acestuia foarte felxibil
incat stabilirea unei conduite alimentare este absolut individuala unii subiecti
nefiind constransi sa se supuna unor diete foare rigide si pentru altii ar
putea sa nu fie necesara dieta pentru tot restul vietii.