Mănânci ciocolată şi câştigi Premiul Nobel



De câte ori aţi citit: alimentul X previne boala Y sau invers, alimentul X este responsabil de patologia Y.  Si cel mai adesea, dacă mergeţi să citiţi articolul ştiinţific original( presupunând că există) descoperiţi că în realitate e vorba doar de o simplă corelaţie.
Funcţionează astfel: se analizează consumurile alimentare ale unor grupuri de persoane şi se constată că cei care beau mai mult suc de portocale au o probabilitate mai mică de a face cancer pulmonar . Uneori se confruntă şi se încrucişează obiceiuri alimentare şi patologii între tări diferite: de exemplu în Franţa locuitorii mănâncă foarte multă brânză şi cu toate acestea au o incidenţă minoră a bolilor cardiovasculare comparativ cu americanii care mănâncă mult mai puţină brânză. Francezii beau mai mult vin decât americanii ..care deşi nu beau vin sunt mai bolnavi decât francesi. Trageţi voi concluziile.

Nu există zi în care să nu citesc: vinul previne infarctul, laptele provoacă osteoporoză, ceaiul verde protejează împotriva radicalilor liberi..şi tot aşa.
Ce valoare au aceste observaţii? Nici una dacă nu există evidenţe care să demonstreze valabilitatea ipotezelor şi un raport de cauză- efect.

Revista  New England Journal of Medicine din octombrie 2012 a publicat un articol de-a dreptul gustos (Messerli, Franz H. “Chocolate consumption, cognitive function, and Nobel laureates.” New England Journal of Medicine 367.16 (2012): 1562-1564.)
privind corelaţia între consumul de ciocolată a unei naţiuni şi numărul de premii Nobel  câştigate de locuitorii acesteia. 


Iată graficul în care cercetătorii găseau o corelaţie lineară ( r=0,791) semnificativă între numărul de premii Nobel la fiecare 10 milioane de locuitori şi consumul pe cap de locuitor de ciocolată.
Din grafic se vede imediat că acest consum de ciocolată cu cât e mai mare cu atât creşte şi numărul premiilor Nobel. In mod particular din analiza statistică rezultă că pentru a creşte numărul premiilor cu 1 ( la fiecare 10 mil de locuitori) e necesar să  creştem consumul de ciocolata anual pe cap de locuitor cu 0.4 kg.

Flavonoizii sunt un grup de substante abundente în multe vegetale şi care s-a demonstrat de curând , ameliorează funcţiile cognitive, protejează împotriva demenţei . Un studiu recent pe flavonoizii din cacao a demonstrat că cine asumă doze relativ ridicate de flavonoizi din cacao demonstrează performanţe intelectuale mai mari, o memorie mai bună pe termen scurt si lung , rapiditate în gândire şi capacitate cognitivă complexă.
Studiul din NEJM pleacă de la ipoteza : consumul de ciocolată poate avea efecte asupra capacităţii cognitive a unei întregi naţiuni. Neexistând date disponibile privind capacităţile cognitive ale unei întregi populaţii autorul consideră numărul de Premii Nobel un surogat relevant. Astfel a rezultat graficul de mai sus.
Corelaţia este clară: cu cât o naţiune consumă mai multă ciocolată cu atât câştigă mai multe premii Nobel. E clar că ciocolata ne face mai inteligenţi!
Cum se explica această corelaţie?
Păi, uitaţi-vă la Elvetia : are consumul cel mai mare de ciocolată pe cap de locuitor şi ..cele mai multe premii Nobel!
Nu poate fi o coincidenţă!
Este curios, spune autorul , cazul  Suediei care are un consum de 6.4 kg pe an/ cap de locutori , dar are un număr de premii Nobel dublu faţă de cât ar fi normal pentru acest consum. Adică are 32 de premii dar ar trebui să aibă doar 14 .
Beh, ce să credem în acest caz? Că suedezii au o sensibilitate la ciocolată mult mai mare şi de aceea sunt de ajuns doze mici ca să îi facă mai inteligenţi sau poate cine dă premiile a fost puţin ..părtinitor.
România nu e în listă ..cred că e vina grăsimilor saturate , da,  putem ipotiza că din cauza acestor grăsimi nu au luat românii premiul Nobel. Complot.

Sunteţi sceptici, nu v-am convins?
Faceţi bine să fiţi sceptici.

Ceea ce mulţi scapă din vedere e că o simplă corelaţie nu înseamnă nimic şi nu indică un raport de cauză efect.  Correlation is not causation ar trebui să fie sloganul fiecărui autor, cercetător înainte de a elabora judecăţi despre corelaţii.
Dacă între două fenomene există un raport de cauză efect mă pot aştepta să găsesc o corelaţie. O pot găsi chiar şi dacă cele 2 fenomene au o cauză comună. Dar cel mai rău, analizând un număr mare de date pot găsi corelaţii absolut întâmplătoare între fenomene absolut indepentente. Nu e dificil, vreţi un exemplu?
Stim cu toţii că numărul cazurilor de autism este în continuă creştere. Cu ani în urmă un medic presupuse o corelaţie cu anumite vaccinuri. Ulterior s-a descoperit că nu exista nici o corelaţie între autism şi vaccinuri şi medicul care organizase escrocheria a fost pus sub acuzaţie( mai rău e că mulţi părinţi au crezut spusele acestuia refuzând vaccinarea copiilor, asta ca să vă daţi seama de gravitatea unor..corelaţii).

Eu încerc acum să găsesc o corelaţie:
Consumul de produse biologice este în continuă creştere. Nu o există oare o corelaţie între consumul de produse bio şi creşterea cazurilor de autism?
Haideti să facem un grafic în funcţie de timp , numărul cazurilor de autism şi vânzările de alimente bio în USA

Bingo! Corelatia este foarte ridcată r=0,9971, mult mai mare decât la ciocolată şi Nobel. Ne otrăvesc cu mâncare bio..Ajutor ..daţi share, share ( Sunt pe FB?).
Acesta este un exemplu care să vă poată demonstra inutilitatea şi pericolul unor aşa zise studii care pun accent pe corelaţii.

Dar până la urmă corelaţiile astea la ce servesc? La multe , dar nu la a demonstra un raport de cauză- efect. In primul rând servesc la a vedea dacă 2 fenomene nu au o corelaţie. Dacă în schimb există o corelaţie este util să se continue cercetările pentru a vedea dacă există un raport cauză efect. Si în acelaşi timp s-ar putea căuta un mecanism logic care să explice corelaţia sau să sugereze un nou experiment de efectuat. O simplă corelaţie, o simplă analiză statistică de date în acest câmp nu are nici o valoare. Problema nu sunt articolele care vorbesc de corelaţii ci concluziile , interpretările de cele mai multe ori fără nici o bază robustă ştiinţific.



Acesta este un adevărat pericol.

Si acum mă duc să mănânc câteva cubuleţe de ciocolată 75% cacao, nu pentru că aş râvni la premiul Nobel ci pentru că îmi place . 

sursa Scienza in cucina -Dario Bressanini