Mămăliga, în mod special cea bio, este cancerigenă





Vânzoleală mare zilele acestea în lumea ştiinţifică datorită veştii bombă: mămăliga, în special cea din mălai bio , este cancerigenă.
Pe mine nu mă uimeşte foarte tare anunţul dat fiind că despre acest lucru s-a vorbit cu foarte mult timp în urmă ..numai că nimeni nu asculta.

Despre micotoxine* discuţiile au inceput cu ceva ani în urmă când aflam că acestea se găsesc în multe alimente naturale în special, făina de porumb , lapte, fructe uscate etc. Cu acel prilej faimosul oncolog Umberto Veronesi trăgea primul semnal de alarmă spunând să fim foarte atenţi că deşi micotoxinele sunt substanţe naturale sunt  foarte toxice. Unele dintre acestea cam 300 la număr pot să atingă în alimente niveluri  foarte periculoase pentru sănătatea noastra susţinând că peste 30% din tumori sunt cauza unei alimentaţii incorecte.
Veronesi susţinea că adevăratul pericol nu este în gazele de eşapament ci ascuns în nivelurile preocupante de micotoxine cancerigene prezente în  mămăligă şi lapte.

Zilele trecute Roberto Defez, cercetator CNR, Italia a relansat alarma privind pericolul reprezentat de consumul de mămăligă. El a explicat fără jumătăti de măsură că aceasta în loc să ne hrănească ne ucide cauzând cancer de esofag şi ficat. Defez a analizat mai multe eşantioane de mălai şi a descoperit că cele bio aveau valori ale fumonisinelor de 2 ori superioare mediei motiv pentru care s-a cerut o etichetare transparentă cu indicatii privind  cantitatea de fumonisine. Studiul a demostrat şi că in zonele cu consum mare de mămăligă cazurile de cancer erau de 3 ori mai numeroase decat in regiunile cu consum scăzut.

Nu mă uimeşte deloc acest anunţ, demult se ştie că toate produsele biologice sunt expuse riscului de aflatoxine. Intr-o alta investigaţie făcută de Altroconsumo s-a dovedit că în produsele bio lipseau într-adevar pesticidele dar erau în cantitate mult mai mari micotoxinele care din păcate reprezintă un pericol chiar mai mare decât pesticidele.

E vorba oricum despre un aliment foarte folosit de către români.
In acest caz cine să prevaleze: ştiinţa sau tradiţia?




*Micotoxinele sunt metaboliti secundari toxici sintetizati de mucegaiuri, care pot afecta grav sanatatea omului si a animalelor . Notiunea de metabolit secundar se refera la acei compusi rezultati din metabolismul secundar al ciupercilor, care nu sunt necesari dezvoltarii microorganismului, dar sunt o consecinta importanta a procesului de crestere, formandu-se in stadiile finale ale fazei de crestere exponentiala a ciupercii . Acesti compusi secundari, toxici, sunt cunoscuti sub denumirea generica de micotoxine si se considera ca au aparut in decursul procesului evolutiei filogenetice a micromicetelor ca un mijloc de aparare al acestora . Spre deosebire de metabolismul primar fundamental, acelasi pentru toate fiintele vii, metabolismul secundar depinde de specie si este foarte important in cazul mucegaiurilor, conducand la sinteza unui foarte mare numar de molecule printre care se numara si micotoxinele. Micotoxinele sunt elaborate in cele mai diverse substraturi (cereale, masa foliacee a plantelor aflate in faza de vegetatie, inclusiv in plantele medicinale, boabe de leguminoase, fructe, condimente etc); ele pot fi prezente in produse de origine animala (lapte, branzeturi fermentate, oua, carne) sub forma de reziduuri provenite de la animale hranite cu furaje contaminate sau prin contaminarea ulterioara a acestor produse cu micromicete toxinogene.
Contaminarea cu mucegaiuri, dezvoltarea lor si producerea de micotoxine poate avea loc in camp, in timpul depozitarii sau in ambele perioade. In timpul depozitarii cerealelor are loc o pierdere a continutului de proteine, aminoacizi, vitamine etc, fapt ce conduce la scaderea valorii nutritive a boabelor. In aceste conditii ele devin mai vulnerabile atacului fungilor si insectelor. Prezenta mucegaiurilor nu inseamna neaparat sinteza de micotoxine, producerea acestora fiind conditionata de mai multi factori fizici si chimici cum sunt schimbari de temperatura, umiditate, aerare, prezenta agentilor agresivi si de stres . Mucegaiurile micotoxinogene, care se dezvolta in camp (necesita un grad mare de umiditate) apartin genurilor Alternaria, Fusarium, Cladosporium, in timp ce micoflora de stocaj (care necesita mai putina umezeala) este reprezentata, in principal, de genurile Aspergillus si Penicillium. Conditiile de contaminare a unui substrat de catre o ciuperca si elaborarea micotoxinelor sunt multiple si complexe. Cunoasterea factorilor care intervin in dezvoltarea fungilor este esentiala pentru intelegerea mecanismelor contaminarii si poate usura prevenirea elaborarii micotoxinelor.
Micotoxinele „majore” cunoscute pentru intoxicatiile severe pe care le produc la om si animale sunt sintetizate, in principal, de 5 genuri importante de ciuperci: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria si Claviceps.

Cele  mai importante clase de micotoxine:

aflatoxine , ochratoxine, deoxinivalenol, fumonisina, zearalenona