Liposuctia alimentara






Liposuctia alimentara sau tratamentul dietetic al adipozitatii localizate cu amin 21 K

Cu termenul de adipozitate localizata sunt definite acele zone ale corpului in care tesutul adipos prezinta un metabolism diferit comparativ cu alte zone.
Tesutul adipos  este foarte activ din punct de vedere metabolic; in timp de 3-4 saptamani trigliceridele intavacuolare sunt complet dizolvate si reconstruite. Exista asadar sisteme enzimatice de constructie ( liposinteza) si de demolare ( lipoliza) ale grasimilor, foarte active.
Pe aceste sisteme enzimatice , in special in zonele cu adipozitate localizata, se insereaza hormonii sexuali activand in special liposinteza. La femeie, in special regiunea trohanterica este influentata de hormonii estrogeni care stimuleaza adipogeneza creand astfel o rezerva energetica naturala necesara furnizarii de acizi grasi in momentul lactatiei. Pe baza celor spuse e clar ca tratarea adipozitatii localizate cere o interventie localizata specifica, deoarece un regim clasic ar mobiliza grasimile din regiunile normale metabolic lasand aproape neatinse adipozitatile localizate. In anul 1997 Loftus si Lane au demonstrat ca, in plan genetic, insulina si hormonii estrogeni actioneaza la nivelul C/EBP si PPAR activand transcriptaza prin adipogeneza si GH actioneaza fosforiland PPAR si inhiband adipogeneza.
In consecinta o dieta capabila sa reduca nivelurile insulinei si sa creasca pe cele hematice ale GH ar putea fi folosita in tratamentul adipozitatii localizate.
Pe baza acestor observatii in studiile noastre au fost tratati 725 de pacienti la clinica de nutritie a Spitalului G. Moscati, Avelino, Italia, toti cu adipozitate localizata in exces.
Criterii de excludere de la experiment:
insuficienta cardiaca
insuficienta renala
sarcina si alaptare
insuficienta hepatica
boli psihiatrice
varsta sub 14 ani
la toti pacientii s-au facut urmatoare investigatii clinice:
examen clinic general
evaluare antropometrica
bioimpedanta
examene hematochimice
examene hormonale
bilant electrolitic
EKG

Pacientii au fost tratati cu Amin 21 k dupa o schema precisa timp de 15 zile.
La control s-a constatat
Pierderea in greutate : 7 kg cca
Circumferinta in partea superioara a coapsei diminuata cu cca 4 cm
In partea mijlocie cca 2,8 cm
Partea inferioara cca 1,9 cm
Parametrii biochimici nu au fost alterati
Conserva masa slaba
Diminueaza mult senzatia de foame
Pacientii au urmat o dieta postliposuctie si au fost urmariti timp de alte 6 luni.
Dupa un an nici un pacient nu s-a reingrasat.