Escrocheria Resveratrol






Stiti ca mereu cand aud ca produsul x, suplimentul y are in spate studii stiintifice sunt sceptica din mai multe motive. In primul rand pentru ca multe din asa zisele studii sunt doar observatii si ipoteze ale unor cercetatori sau comunicatii la Congrese sau si mai rau sunt studii platite de firmele producatoare.
Multi probabil gandeau ca vreau sa atrag atentia asupra mea, ca ma cred mai desteapta decat altii, ca vreau sa scot pusca si sa omor vanzatorii de suplimente, ca vreau sa apar la Tv si sa par interesanta etc ..ei bine, nici una, nici alta si de cate ori deschid gura ma bazez pe studii serioase.
Sa fie clar: nu am nimic cu nimeni si pe Pamant e loc pentru toata lumea. Nu ma pot abtine sa fiu ironica, scuze. Daca un reprezentatnt de suplimente este abil si stie sa isi vanda bine marfa, bravo lui, eu nu am talent la comert. Dar asta nu inseamna ca voi trebuie sa si credeti ca veti cumpara elixirul de viata fara de moarte. Eu doar va informez si relatez unele fapte. In rest alegerea va apartine
Cea mai mare frauda stiintifica in domeniu apartine omului din fotografie adica Dipak Das director la Centrul de Cercetari Cardiovascolare la Universitatea Connecticut. 



Povestea a inceput in 2009  cand o semnalare anonima invita la o atenta observare a studiilor efectuate si publicate de Dipak Das care avea mai multe brevete de inventator si era in afacere cu mai multe societati de comercializare a vinului rosu pentru proprietatile sale curative.
Universitatea angajeaza  agentia federala Office of Research Integrity  pentru o analiza interna.
In anul 2012 raportul acesteia lung 60000 de pagini, avea un rezultat clamoros.
In studiile publicate de Das erau cel putin 145 de fraude grosolane. Ateneul a anuntat imediat ca aveau sa fie returnati cei 890 000 dolari care ii fusesera acreditati dr Das de catre National Heart, Lung and Blood Institute pentru studiul resveratrolului.
De asemeni au fost contactate peste 11 reviste stiintifice importante printre care si faimoasa Journal of Agriculture and Food Chemistry unde Das era membru , cerandu-li-se sa dezminta studiile si sa ceara scuze.
Si trebuie sa stiti ca acest fapt nu e singular si se intampla frecvent in lumea cercetarii.
Problema e mereu aceeasi: lipsa fondurilor publice pentru cercetare duce la acceptarea celor private si un privat care iti acorda un fond de cercetare nu o face de dragul stiintei. Credeti ca producatorii Activiei finanteaza cercetari ( asa zise) pentru ca ii e drag de voi consumatorii?
In ce priveste resveratrolul e oportun sa amintesc ca interesele comerciale in acest caz sunt colosale: In anul 2008 GlaxoSmithKline a scos 720 milioane de dolari pentru a cumpara Sirtris o mica companie biotech care lucra pe resveratrol. Din lipsa rezultatelor evidente Glaxo a abandonat ideea.
Societatea Longevinex din Las Vegas a prezentat frecvent in televiziune studiile lui Das numind resveratrolul aspirana mileniului 3. Si multe alte societati s-au aliat cu Das dand ca scontat succesul comercial al substantei.
Prima intrebare care se pune in acest caz este urmatoarea: cum se face ca nimeni din lumea stiintifica nu si-a dat seama de aceasta frauda? Revistele stiintifice pe ce criteriu au aprobat si publicat studii indoielnice? Din pacate acest proiect a angajat si cercetatori seriosi a caror credibilitate este acum pusa la indoiala si revistele in cauza fac tot posibilul sa repare daunele, mai ales ca si ele sunt in pericol de pierdere a credibilitatii.
Din pacate exista mereu un conflict de interese despre care nu se vorbeste.
In ultimii ani au fost publicate si studii care aratau ca beneficiile aduse de resveratrol sunt destul de modeste si in ce priveste consumul de vin rosu dozele necesare ar fi masive iar efectele negative pe masura. Din pacate aceste studii au fost trecute in tacere. Si uite asa resveratrolul a devenit vedeta antiaeging , asta pana cand o alta molecula ii va lua locul. Intre timp productia de integratori DIET Industry merge inainte ,toti fericiti , toti cu buzunarele pline.

Si daca mai era nevoie in Italia tocmai a iesit cartea farmacologului Silvio Garattini “ Fa bene o fa male” in care apropos de resveratrol acesta spune: datele nu sunt nicicum favorabile  dat fiind ca posibilele efecte antitumorale necesita cel putin 1 gram de resveratrol pe zi adica 80 litri vin. 



Efectul resveratrolului in vivo nu a fost niciodata demonstrat, spune Emanuele Scafato director la Institutul National de Sanatate , Italia si  presedintele Societatii de Alcoologie Italia. Dupa spusele acestuia efectului protectiv al paharului cu vin nu e datorat polifenolilor dar consumului in timpul mesei asociat dietei mediteraniene.
Concluzia: proprietatile miraculoase ale resveratrolului sunt sustinute de firmele care comercializeaza vin ..altfel unde e businessul?
Am mai vorbit ca azi orice produs pentru a avea succes trebuie sa aiba o eticheta conform careia face bine sanatatii. Vinul nu face exceptie.
Resveratrol? No, grazie :)