Stiti ca
mereu cand aud ca produsul x, suplimentul y are in spate studii stiintifice
sunt sceptica din mai multe motive. In primul rand pentru ca multe din asa zisele
studii sunt doar observatii si ipoteze ale unor cercetatori sau comunicatii la
Congrese sau si mai rau sunt studii
platite de firmele producatoare.
Multi
probabil gandeau ca vreau sa atrag atentia asupra mea, ca ma cred mai desteapta
decat altii, ca vreau sa scot pusca si sa omor vanzatorii de suplimente, ca
vreau sa apar la Tv si sa par interesanta etc ..ei bine, nici una, nici alta si
de cate ori deschid gura ma bazez pe studii serioase.
Sa fie clar:
nu am nimic cu nimeni si pe Pamant e loc pentru toata lumea. Nu ma pot abtine sa
fiu ironica, scuze. Daca un reprezentatnt de suplimente este abil si stie sa
isi vanda bine marfa, bravo lui, eu nu am talent la comert. Dar asta nu
inseamna ca voi trebuie sa si credeti ca veti cumpara elixirul de viata fara de
moarte. Eu doar va informez si relatez unele fapte. In rest alegerea va
apartine
Cea mai mare frauda stiintifica in domeniu apartine omului din fotografie adica Dipak Das
director la Centrul de Cercetari Cardiovascolare la Universitatea Connecticut.
Povestea a inceput in 2009
cand o semnalare anonima invita la o
atenta observare a studiilor efectuate si publicate de Dipak Das care avea mai
multe brevete de inventator si era in afacere cu mai multe societati de
comercializare a vinului rosu pentru proprietatile sale curative.
Universitatea angajeaza agentia federala Office of Research Integrity pentru o analiza interna.
In anul 2012 raportul
acesteia lung 60000 de pagini, avea un rezultat clamoros.
In studiile publicate de
Das erau cel putin 145 de fraude grosolane. Ateneul a anuntat imediat ca aveau
sa fie returnati cei 890 000 dolari care ii fusesera acreditati dr Das de catre
National Heart, Lung and Blood Institute pentru studiul resveratrolului.
De asemeni au fost
contactate peste 11 reviste stiintifice importante printre care si faimoasa Journal
of Agriculture and Food Chemistry unde Das era membru , cerandu-li-se sa
dezminta studiile si sa ceara scuze.
Si trebuie sa stiti ca
acest fapt nu e singular si se intampla frecvent in lumea cercetarii.
Problema e
mereu aceeasi: lipsa fondurilor publice pentru cercetare duce la acceptarea
celor private si un privat care iti acorda un fond de cercetare nu o face de
dragul stiintei. Credeti ca producatorii Activiei finanteaza cercetari ( asa
zise) pentru ca ii e drag de voi consumatorii?
In ce
priveste resveratrolul e oportun sa amintesc ca interesele comerciale in acest
caz sunt colosale: In anul 2008 GlaxoSmithKline a scos 720 milioane de dolari
pentru a cumpara Sirtris o mica companie biotech care lucra pe resveratrol. Din
lipsa rezultatelor evidente Glaxo a abandonat ideea.
Societatea Longevinex
din Las Vegas a prezentat frecvent in televiziune studiile lui Das numind
resveratrolul aspirana mileniului 3. Si multe alte societati s-au aliat cu Das
dand ca scontat succesul comercial al substantei.
Prima intrebare
care se pune in acest caz este urmatoarea: cum se face ca nimeni din lumea
stiintifica nu si-a dat seama de aceasta frauda? Revistele stiintifice pe ce
criteriu au aprobat si publicat studii indoielnice? Din pacate acest proiect a
angajat si cercetatori seriosi a caror credibilitate este acum pusa la indoiala
si revistele in cauza fac tot posibilul sa repare daunele, mai ales ca si ele
sunt in pericol de pierdere a credibilitatii.
Din pacate
exista mereu un conflict de interese despre care nu se vorbeste.
In ultimii
ani au fost publicate si studii care aratau ca beneficiile aduse de resveratrol
sunt destul de modeste si in ce priveste consumul de vin rosu dozele necesare
ar fi masive iar efectele negative pe masura. Din pacate aceste studii au fost
trecute in tacere. Si uite asa resveratrolul a devenit vedeta antiaeging , asta
pana cand o alta molecula ii va lua locul. Intre timp productia de integratori
DIET Industry merge inainte ,toti fericiti , toti cu buzunarele pline.
Si daca mai era nevoie in
Italia tocmai a iesit cartea farmacologului Silvio Garattini “ Fa bene o fa
male” in care apropos de resveratrol acesta spune: datele nu sunt nicicum favorabile
dat fiind ca posibilele efecte
antitumorale necesita cel putin 1 gram de resveratrol pe zi adica 80 litri vin.
Efectul
resveratrolului in vivo nu a fost niciodata demonstrat, spune Emanuele Scafato
director la Institutul National de Sanatate , Italia si presedintele Societatii de Alcoologie Italia. Dupa
spusele acestuia efectului protectiv al paharului cu vin nu e datorat
polifenolilor dar consumului in timpul mesei asociat dietei
mediteraniene.
Concluzia:
proprietatile miraculoase ale resveratrolului sunt sustinute de firmele care
comercializeaza vin ..altfel unde e businessul?
Am mai
vorbit ca azi orice produs pentru a avea succes trebuie sa aiba o eticheta
conform careia face bine sanatatii. Vinul nu face exceptie.
Resveratrol?
No, grazie :)