Despre creatina, business-ul suplimentelor , pro si contra



In ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre suplimentare cu creatina  si despre presupusele sale efecte anabolice.
Infloritorul business care inconjoara lumea integratorilor plamadeste an de an noi produse care promit performante exceptionale, efecte anabolice, anti-catabolice uimitoare.
In realitate doar cunoasterea exacta a biochimiei celulare si a fiziologiei umane poate sa faca diferenta intre un sarlatan care ne propune produse mirobolante si un tehnic competent care nu vinde promisiuni si care nu se bazeaza in prezentarea produsului doar pe un spot publicitar.

Biochimie
Creatina este un derivat aminoacidic –mai exact un tripeptid –sintetizat de rinichi si ficat plecand de la arginina , glicina si metionina si care poate fi luat si din alimente in special carne rosie ( 907 gr contine cca 4gr)
Sinteza creatinei are loc in 2 etape:

1.     Acetatul de guanidina se formeaza din arginina si glicina, reactie catalizata de enzima amidinotransferaza –arginina
2.     O grupare metil este transferata de la S-adenosinmetionina la acetatul de guanidina

 La om 1kg de muschi proaspat contine intre 3 si 4.6 gr de creatina si 5 MMOL de ATP. Creatina este deci prelevata de muschi unde va forma creatina fosfat CP( compus energetic)
CP este o sursa de rezerva energetica indirecta pentru ATP ( refosforilarea ADP)
ATP furnizeaza energie rapid dar din pacate nu se gaseste in cantitati mari si odata consumat va trebui sa fie regenerat prin intermediul metabolizarii unor substraturi ca : glicogen, glucoza, acizi grasi, chetone, AA( aminoacizi)
Corpul sintetizeaza intre 225 si 425 gr de CP , de 5 ori mai mult decat totalul de ATP sintetizat. Asadar nu vorbim despre o rezerva nesemnificativa.
CP spre deosebire de ATP nu poate fi reconvertita din cauza reactivitatii grupului fosfoguanidine in care gruparea carboxil este substituita de fosfat. Compusul ciclic derivat din acest proces este creatinina care se elimina prin urina. 




Iata functiile pe care CP le are in interiorul celulei:


-refosforilarea rapida a ADP
-favorizeaza difuziunea rapida a fosfatilor cu energie elevata in celula
-are rol de tampon al acidozei celulare in timpul exercitiului fizic
-produsul hidrolizei sale joaca rol in in activarea glicogenolizei si a altor cai metabolice

Transportul creatinei depinde de corecta functionare a pompei de sodiu care la randul sau este activata de insulina asa se explica de ce acumularea de creatina in muschi creste concomitenta cu ingestia de zaharuri simple.



Suplimentarea orala  

Conform ACSM ( American College of Sports Medicine) o doza de creatina de 3gr/zi are acelasi efect cu o doza de 20gr/ zi.
Cea mai mare parte a creatinei ingerata este retinuta de catre organism aproape  in totalitate in primele zile de suplimentare. In coincidenta cu retentia se manifesta o substantiala reducere a producerii de urina in primele 3 zile de suplimentare datorata particularitatilor biochimice ale creatinei, expuse mai sus.
Excretia urinara de creatina va fi oricum in raport cu cantitatea de masa musculara a subiectului.
Dar cum e posibil ca 3 gr sa aiba aceleasi efecte cu 20 gr?
Amploarea captarii intramuscolare a creatinei este invers proportionala cu continutul  total initial de creatina endogena, cu alte cuvinte cu cat concentratia initiala de creatina e mai mica efectele suplimentarii vor fi majore. Cresterea intramusculara de creatina nu este generalizata ci localizata pe grupurile musculare solicitate de exercitiul fizic.
ACSM conclude ca pentru o buna stimulare a insulinei sunt necesare 5 gr de creatina acompaniate de cca 100 gr zaharuri simple ( cu IG mare) . Acest procedeu de incarcare zilnica asigura o rapida acumulare de creatina intramusculara.
Acest aspect nu mai este valabil daca integrarea se face dupa efort fizic prelungit, cauza fiind nivelul scazut de insulina
Creatina si exercitiul fizic
In ultimii 15 ani numerosi cercetatori s-au ocupat de studiul efectelor integrarii exogene de creatina in antrenament cu rezultate uneori contrastante( dupa mine depinde cine a finantat studiul. Evident vor fi favorabile 100% cele finantate de producatorii de suplimente.)
Asadar sa vedem ce spun rezultatele:
dupa unii intarzie oboseala, epuizarea , imbunatateste capacitatea de recuperare si creste forta contractiei musculare in timpul exercitiului fizic de scurta durata. Concomitent cu ingestia de glucoza , taurina si electroliti in cursul antrenamentelor creste mult performantele  in sprint si ridicare greutati.  
Dupa ACSM creatina nu creste forta isometrica maximala, nu creste rata fortei maximale si nici performante in exercitiul aerobic dat fiind ca studii recente confirma cum creatina reduce sinteza de IMP( inozinmonofosfat) in muschiul uman in timpul exercitiilor de anduranta.
Beneficiile suplimentarii ar fi evidente doar in exercitii de scurta durata si intensitate maxima, mai ales executate in succesiune si separate de  mici perioade de recuperare.
O suplimentare cu creatina nu favorizeaza performanta aerobica in inot si maraton dar poate avea efect pozitiv in sprint efectuat in timpul sau imediat dupa probe de anduranta.
De asemeni s-au demonstrat efecte pozitive in probe FE( forta exploziva)
Efecte medicale ale suplimentarii
Creatina poate sa provoace: greata, varsaturi, doar daca este luata concomitant cu alte substante
Suplimentari elevate cu creatina in timp scurt intensifica excretia renala de Metilamina urinara si formaldehida dar fara a produce o deterioare a permeabilitatii renale cu conditia sa nu existe microangiopatii renale.
Studii realizate pe parcursul a 4 ani privind efectul suplimentarii cu creatina asupra ficatului au demonstrat ca nu exista nici o legatura intre tulburarile hepatice , niveluri elevate de GTP si creatina.
Suplimentarea cu creatina protejeaza celulele cardiace de stresul oxidativ la soareci si la om scade valorile colesterolului total, a trigliceridelor si VLDL plasmatice.  
Diminueaza neurotoxicitatea glutamatului si alterarile energetice in anoxia hipocampica.
In faza de stres termic influenteaza echilibrul hidric, transpiratia si termoreglarea.
ACSM recomanda tuturor celor care se antreneaza in conditii de caldura sau umiditate sau fac exercitii foarte intense sa nu asume creatina.
Varsta
Chiar daca necesita ulterioare explicatii clinice s-a observat ca batranii nu raspund la suplimentarea cu creatina
Privind controversata asociere cafeina creatina, toti cercetatorii sunt de acord ca ingestia de cafeina reduce drastic efectele creatinei exogene.
Pe baza aceastei panorame cred ca este intelept sa ne abtinem de la pareri personale ( asa cred eu , asa am auzit) si sa tinam cont de stiinta si de parerea unui specialist adevarat.

Bibliografie
 
A.C.S.M. "creatinaeatine Supplementation Reduces Muscle Inosine Monophosphate during Endurance Exercise in Humans. Basic Sciences "
 
Medicine & Science in Sports & Exercise. 37(12):2054-2061, December 2005.
McConell, Glenn K. 1,2; Shinewell, Joanna 1; Stephens, Terry J. 1; Stathis, Christos G. 3; Canny, Benedict J. 1; Snow, Rodney J. 4

A.C.S.M. "Effect of creatinaeatine Supplementation on Training for Competition in Elite Swimmers. "
Applied Sciences
 
Medicine & Science in Sports & Exercise. 37(12):2140-2147, December 2005.
 
PEYREBRUNE, MICHAEL C. 1,2; STOKES, KEITH 3; HALL, GEORGE M. 4; NEVILL, MARY E. 
Caldera-Burti: "Manuale di chimica- biochimica e chimica clinica" Ed. Piccin

A.C.S.M. "Effect of creatinaeatine Ingestion after Exercise on Muscle Thickness in Males and Females"
Applied Sciences
 
 Medicine & Science in Sports & Exercise. 39(2):298-307, February 2007.
 
CRIBB, PAUL J. 1; WILLIAMS, ANDREW D. 2; STATHIS, CHRIS G. 1; CAREY, MICHAEL F. 1; HAYES, ALAN 1
Di Pasquale M. "Aminoacidi e proteine per l'atleta" Sandro Ciccarelli Editore

A.C.S.M. "SUPPLÉMENTATION ORALE EN CRÉATINE : EFFETS PHYSIOLOGIQUES ET
SANITAIRES"
TABLE RONDE DE L'AMERICAN COLLEGE OF SPORTS MEDICINE
I.S.S.A. "Fitness la guida completa", Edizioni Club Leonardo
S.Silbernagl-A.Despopulos: "Fisiologia", Casa Editrice Ambrosiana.