Cum preparam hamburgher la gratar

Hamburgheri la gratar: uneori nu e suficienta schimbarea culorii pentru a fi siguri ca am eliminat bacteriile patogene
De obicei cand punem un hambugher pe gratar il consideram prajit atunci cand devine maro. Dar acest lucru nu este mereu valabil deoarece depinde mult de felul in care producatorul a conservat hamburgherul.
Pentru fi siguri ca hamburgherul s-a prajit si mai ales ca am eliminat eventualele bacterii patogene care se inmultesc mai repede in carnea tocata, trebuie sa ajungem cu temperatura de preparare usor peste 71 de grade.
Cercetatorii de la Nofina, Norvegia au realizat un studiu pe aceasta metoda empirica de frigere a hamburgherului.
Au fost folositi hamburgheri conservati in atmosfera protejata( cutie sigilata la care s-a adaogat un amestecat de gaz cu 75% oxigen) metoda foarte folosita in UE si care prelungeste viata hamburgherului la 2-3 saptamani. Pe eticheta trebuie sa fie precizat: conservat in atmosfera protejata si data de expirare.
Al doilea tip au fost hmaburgherii conservati in vid, deci cutii din care s-a scos aerul si s-a aplicat deasupra o pelicula de plastic.
Hamburgherii din vid , pe gratar au devenit maronii la peste 71 de grade , deci s-au comportat ca hamburgherii proaspeti. 71 de grade este temperatura care garanteaza eliminarea bacteriilor patogene. Deci acest tip de conservare permite o evaluare corecta a gradului de coacere dupa culoare.
Pentru hamburgherii din atmosfera modificata schimbarea culorii a avut loc inainte de 60 de grade. La 60 erau maro si in interior , deci evaluarea nu era corecta deoarece la aceasta temperatura bacteriile patogene nu pot fi eliminate.
Ce e de facut?
Pentru hamburgherii din atmosfera modificata e bine sa va utilati cu un termometru de bucatarie pentru a fi siguri ca s-a atins temperatura de 71 grade mai ales daca avem la masa copiii si batrani.
Dar atentie, nu ati scapat de pericol deoarece acelasi lucru e valabil si pentru hamburgherii din oras ..cred ca va mai amintiti cazurile de toxiinfectii cu E. Coli O157:H7, tulpina enterohemoragica , ce au zguduit pe cei de la Mc Donald’s.
Atentie unde mancati si ce mancati!