Consumul de peste: Riscurile mai mari decat beneficiile?



In luna mai am participat la World Forum for Nutrition Research Conference, Reus, Spania,  unde la debate session 2 profesorul toxicolog  Jose Domingo a prezentat lucrarea: Dietary Exposure to Metals and Organic Pollutants through Fish Consumption : Risks are higher than benefits ?

Lucrarea incepea chiar asa:beneficiile aduse sanatatii de catre consumul de peste sunt sustinute de un important numar de studii realizate in ultimii 30 de ani. Acestea demonstreaza in mod repetat cum consumul de peste, in special specii bogate in omega 3,  este asociat cu o buna sanatate a aparatului cardiovascular. Dar alte studii recente demonstreaza ca unii contaminanti din peste( specii pradatoare, ton, rechin, merluciu, peste spada),  pot dauna grav sanatatii unor anumite categorii de consumatori.
Ton

In ce priveste tonul trebuie sa stim anumite lucruri. Genul Thunnus din familia Scombridae cuprinde mai multe specii care din punct de vedere comercial nu sunt distincte. Cel mai apreciat este in mod sigur Thunnus thynnus sau tonul rosu un pradator cu sange cald care traieste in Oceanul Atlantic si poate ajunge la 4 m lungime si 600kg greutate.
O parte din populatii intra in Marea Mediterana primavara pentru a se reproduce intre iunie si august in timp ce alta parte migreaza in golful Mexic. Aceasta specie este pe cale de extinctie datorita pescuitului intensiv din ultimii ani ca urmare a extinderii modei sushi si sushami.

Cel mai comun dar si mai mic este Thunus albacares sau tonul cu aripioare galbene care provine din oceanele Indian si Pacific folosit pe scara larga la conserve. Mai mult ca sigur bucata de ton proaspat pe care o achizitionam la supermarket apartine acestei specii
Metoda cu care este capturat tonul influenteaza foarte mult calitatea carnii sale. S-a demonstrat ca o activitate musculara intensa in timpul capturii produce acumularea de acid lactic in muschi si deci reducerea pH. Acidul lactic ataca proteinele musculare modificandu-le consistenta si reducandu-le valoarea comerciala in special pentru piaza japoneza. Pentru a evita aceste inconveniente in platformele de maricultura in care exemplarele de ton rosu sunt ingrasate pentru a fi vandute in Japonia animalele inainte de a fi capturate sunt supuse unui soc electric .

Un peste cu carnea rosie
De obicei pestii au carnea deschisa la culoare sau chiar alba dar tonul face exceptie. Carnea sa este rosie din cauza prezentei unei proteine mioglobina care are rol de depozit de oxigen pentru muschi. Cu cat o specie consuma mai mult oxigen cu atat cantitatea de mioglobina este mai mare. Tonul poate sa ajunga la 75 km/ ora si sa parcurga pina la 200 km intr-o zi. Asadar are nevoie de multa mioglobina. Cand aceasta se combina cu oxigenul formeaza oximioglobina de culoare rosie briliant. In caz de expunere prelungita se formeaza metmioglobina de culoare bruna, mai putin comerciala . Daca se lasa canea un timp mai indelungat la temperaturi intre -5 si -0,5 grade are loc oxidarea rapida a mioglobinei. Procentul relativ de mioglobina, oximioglobina si metmioglobina determina culoarea carnii.

Tonul este congelat direct pe vasul de pescuit imediat dupa capturare la -30 grade. Acest fapt permite mentinerea inalterata a calitatilor pestelui pe timpul transportului. Ulterior daca pestele este congelat la temperaturi mai mari de -20 grade sau daca decongelarea se face prea lent mioglobina se transforma in metmioglobina si carnea devine maro chiar daca pestele e proaspat si a fost pescuit de curand. Pentru a evita acest inconvenient pestele trebuie sa fie congelat la temperaturi inferioare de -30 grade si decongelat rapid in baie de apa la 20 grade.

Tratarea cu fum filtrat.

Pentru a impiedica schimbarea culorii carnii se foloseste CO monoxid de carbon care formeaza cu mioglobina un compus stabil numit carboximioglobina de culoare rosie intensa. Principiul este acelasi din cazul afumarii pestelui. Pentru a conserva gustul delicat al carnii de ton se elimina din fum substantele aromatice. In SUA acest procedeu este permis in timp ce in Europa si Japonia nu , dar numai pentru a nu incuraja anumiti commercianti mai putin onesti de a vinde peste deteriorat pacalind ochiul cumparatorului cu o culoare frumoasa.
Pe portalul european RASFF care semnalizeaza saptamanal alerte alimentare se pot gasi diferite stiri privind tonul tratat cu CO provenind mai ales din Vietnam.
Deci culoarea nu este un parametru adaptat pentru a evalua prospetimea tonului si e dificil de inteles daca cel de la supermarket a fost tratat abuziv cu CO , e nevoie de analize specifice de spectroscopie.

Filetul de ton pe care il cumparati la supermarket provine din partea dorsala a pestelui . Daca nu il consumati imediat conservati-l pe un pat de gheata la 0 grade.
Un prim motiv pentru a nu consuma mult ton sau chiar pentru a-l evita:

carnea rosie a acestuia contine cantitati mari de histidina, un aminoacid. Dupa capturare daca pestele nu este congelat in mod corect unele bacterii pot transforma histidina in histamina principala cauza a intoxicatiilor datorate consumului de peste. Histamina nu se distruge la caldura si ingerata poate provoca reactii de tip alergic chiar grave caracterizate prin crampe abdominale, varsaturi, diaree, palpitatii, transpiratie, senzatie de arsura in gura.
Nivelurile de histamina nu trebuie sa depaseasca 5 mg pe 100 gr de peste.
Intr-un experiment controlat, in tonul tinut 24 de ore la 20 grade nivelul de histamina a ajuns la 67 mg pe 100 gr deci pestele nu mai era adaptat consumului. Tratamentul cu CO poate incetini producerea de histamina.

Chiar daca tonul a fost conservat perfect tot e bine sa nu mancati cantitati mari deoarece in carnea sa se gasesc metale grele toxice ca plumb, cadmiu, mercur.
Dintre acestea mercurul este cauza principala de ingrijorare motiv pentru care in multe tari autoritatile sanitare sfatuiesc sa fie scos din alimentatia femeilor gravide, batranilor si copiilor.
Mercurul are origini naturale, eroziuni, activitati vulcanice, dar poate proveni si din activitati umana ( industrie, pesticide, medicamente.)
In apa forma anorganica a acestui element este transformata de catre microflora marina in forma organica metilmercur care se acumuleaza in tesutul pestilor. Acest compus este prezent in toate organismele acvatice si in special in cele care se gasesc in varful catenei alimentare ( ton, peste spada, rechin, etc).
Pentru ton legislatia Europeana a stabilit ca limita 1 microgram pe gram de carne.
Un studiu realizat de curand pe exemplare capturate in stramtoarea Messina au demostrat valori medii de 3 micrograme pe gram deci mult superioare limitei admise.
Efsa a stabilit ca doza sigura saptamanala 1,3 micrograme / kg. corp de metilmercur care poate fi depasita usor de marii consumatori.
In SUA, EPA, recomanda in special femeilor gravide sa nu depaseasca 170 gr ton pe saptamana  si 340 gr pentru un adult.

Tonul in cutie?
Atentie la aspectul carnii: aceasta trebuie sa fie tare si sub forma de bucata intreaga. Nu cumparati conserve de ton cu bucatele ce plutesc prin ulei sunt doar resturi de la prelucrarea pestelui si pot fi periculoase.

Concluzia:Riskurile depasec beneficiile?

Nu, daca tinem cont de anumite reguli:
alternarea speciilor de peste consumat: mai putin ton , peste spada, merluciu si mai mult peste de specii mici. Un pastrav romanesc are ok meu,somomul la fel daca va place si alte specii de talie mica.  

Consumul de ton in cutie( cel de calitate, exp Rio Mare) sa nu depaseasca 2 cutii pe saptamana