Necesarul de calciu intre realitate si capcanele de marketing



Pe parcursul  a 35 de ani necesarul de Ca  a fost adus la triplul valorii sale reale. Calul de bataie care a permis industriilor alimentare sa aiba o voce importanta in sector este acum vacilant.
Rezultate preliminare publicate in  American Journal of Epidemiology (Cummings 1997) au fost ulterior confirmate, Bischoff-Ferrari( 2010) si Warensjo (2010): folosirea integratorilor de Ca este asociata cu cresterea riscului de fracturi de sold. Fracturile sunt prevenite de matricea proteica osoasa, colagenul. Tesutul osos este un tesut conjunctiv de sustinere format din colagen si un amestec de saruri de calciu, preponderent fosfat de calciu(86%), in forma de cristale hidroxiapatita, carbonat de calciu(12%) , fosfat de magneziu (1,5%) fluorura de magneziu(0,5%).
Oasele putin flexibile datorita unui continut inferior de colagen raportat la parte dura si densa se pot fractura cu mare usurinta.

Necesarul zilnic de calciu, recomandat pentru circa 2 decenii de 1200 pina la 1500 mg a fost redimensionat la 800 mg dupa ce s-a descoperit ca niveluri zilnice superioare acestei cifre cresteau riscul de fracturi osoase. Primii care au abandonat paradigma calciului au fost britanicii care l-au coborat  la 700 mg(Institute of Medicine2011)

Cercetatorii de la Cambridge in anul 1995 au facut un experiment crescand consumul zilnic de calciu la femeile din Gambia care in mod normal aveau un consum de cca 300 mg/zi. In acest experiment interesant a fost faptul ca ramaneau neschimbate atat nivelul calciului in sange, in laptele matern cat si gradul de mineralizare osoasa( Prentice 1995). Asadar studiul arata clar ca necesarul zilnic de calciu este mic si depasirea valorilor corecte nu poarta nici un beneficiu.

Eu personal in cartea de nutritie 7 ani la dieta. Aventurile unei femei grase, atrag atentia asupra publicitatii agresive care ne indeamna sa ne hranim copiii cu kilograme de lapte, iaurt, produse cu adaos de calciu iar femeile dupa 40 de ani obligatoriu sa consume calciu sub forma de iaurturi cand in realitate necesarul real zilnic poate fi satisfacut foarte usor fara toate aceste produse. 

In special cei de la Danone propun DANAOS in Italia SI  DENSIAin Spania si Portugalia, nu stiu inca daca e prin Romania, dar dupa imagine iaurtul  pentru menopauza costa 1,49 euro!!!! Un iaurt normal costa 0,5 euro, 0,70 euro Muller …etc.
Ati inteles de ce se preocupa Danone de noi femeile. Nu mai vorbim de Danonino!!!
.






Nu intru in detalii privind produsele cu calciu adaugat, discutia e lunga, mai ales ca nu se stie de unde provine acest calciu si mai ales cat de biodisponibil este.

O alta reclama care ma enerveaza este cea a unei femei, evident o doamna trecuta de 40 de ani( ati vazut reclama, e un desen animat) coboara niste scari si, ooopppsss, o lasa articulatiile , dar se rezolva totul cu un supliment pe baza de calciu, evident.Pare ca femeile dupa 40 de ani sunt niste epave care se tin in viata cu integratori si produse Danaos( na, ca ma simt lezata!) .

In studiul lui, Finch( 1998) se intorcea la calcularea necesarului zilnic dupa vechiul model luand in calcul eficienta mecanismelor de absorbtie activa a calciului si bilantul pierderilor de calciu prin urina, sucuri digestive, transpiratie. Pe baza acestui model in 1948 necesarul zilnic de calciu fu fixat la 300 mg/zi (Food and Nutrition Board, US, 1948)
In anul 1951 Hegsted arata ca necesarul de calciu este atat de mic incat e greu sa gasim populatii care nu il satisfac doar consumand apa , fructe, legume si cereale.
Se observa ca prin diminuarea ingestiei de calciu mecanismele de eliminare a acestuia erau reduse la zero. Calciu era retinut in totalitate de catre organism si chiar reciclat.
Cand aportul de calciu creste organele excretoare isi incep lucrul si fac tot posibilul sa elimine excesul pe care organismul nu poate si nu vrea sa il absoarbe.

Din pacate suntem victimele presiunii publicitare, a marketingului agresiv prin care industriile ne conving ca fara anumite produse nu putem supravietui.

Primul paradox: Fontana ( 2005) inregistra o stare foarte buna de sanatate osoasa in randul femeilor crudiste vegan comparativ cu populatia generala , chiar daca la acestea aportul complexiv de calciu nu era la inaltimea nivelurilor considerate necesare. Sa fi fost si rolul vitaminei C in care alimentele crude sunt bogate? Vitamina C favorizeaza diferite activitati enzimatice care sigur sunt utile matricei osoase de baza , colagenul. Ca idee, colagenul e tot ceea ce ramane dintr-un os deprivat de calciu intr-o baie acida. Si e tocmai colagenul cel care impiedica fracturarea osului.

Al doilea paradox odata cu cresterea consumului de lapte si derivate in tarile occidentale a crescut si incidenta fracturilor osoase(   Van Hemert 1990, Nydegger 1991, Fujita 1992, Lau 1993a, Parkkari 1996, Lippuner 1997, Lips 1997, Versluis 1999).         

Al treilea paradox in prima etapa se tenta explicarea cresterii numarului de fracturi in tarile in care crestea consumul de produse lactate pe seama diferentelor genetice. Dar ulterior se constata ca incidenta fracturilor crestea inclusiv in randul populatiilor africane, indiene in momentul in care crestea consumul ce calciu. (Smith 1966, Barss 1985, Abelow 1992, Ju 1993, Kin 1993, Russell-Aulet 1993, Lau 1993b, Rowe 1993, Feskanich 1997, Memon 1998, Ho 1999, Schwartz 1999).

Vreau sa fac o observatie personala. Acum cativa ani la Milano lucram impreuna cu o doctorita originara din Nigeria. La un moment dat o alta colega a cerut o dupa amiaza libera ca sa mearga la dentist cu copilasul de 5 ani.
Nigeriana a izbucnit: da’ ce aveti voi albii cu dintii? La 5 ani sunteti deja la dentist si toti cu mic cu mare va vaitati de dureri de masele. In Africa atat de putina lume are probleme cu dintii ca meseria de dentist nu e deloc profitabila.   

Al patrulea paradox
Feskanich si colaboratorii au monitorizat 72000 femei pentru 12 ani in asa zisul studiu al infermierelor demonstrand nu numai ca nu existau beneficii odata cu cresterea asumarii de calciu dar chiar apareau efecte negative. ( Feskanisch Harvard Nurses’ Health Study, 1997)
La aceeasi concluzie ajunse si Michaëlsson (2003) care monitoriza 60000 de femei in Scandinavia.
Intr-un articol recent de la Universitatea Nord Carolina  se spune: eliminand unele studii prea mici sau unele care au fost impostate in mod gresit, putem trage concluzia din toate datele stiintifice existente ca un consum elevat de lapte , derivate, suplimente cu calciu nu e deloc eficient in imbunatatirea sanatatii osului( Lanou 2009) .

Al 5 lea paradox : in situatiile de insuficienta mineralizare a osului integrarea cu suplimente de calciu nu are absolut nici un efect benefic asta deoarece se pare, aceste situatii se datoreaza unor tulburari metabolice primare.

In anii 80 lua nastere paradigma calciului prin care medicii credeau ca starea de proasta sanatate osoasa datorata unei alimentatii gresite, toxinelor, putea fi corectata prin cresterea asumarii de calciu. Dupa 30 de ani isi dadura seama de futilitatea acestei sperante.

La femeile in menopauza recomandarea calciului e primul loc . Dar face bine? Un studiu realizat in Noua Zeelanda. La Universitatea Auckland, pe 1471 femei in menopauza a scos in evidenta urmatoarele aspecte: femeilor li s-au administrat pastile de 200 mg , de 5 ori pe zi( 1gr de Ca) timp de 6 luni pina la un maxim de 5 ani. Mark Bolland unul dintre autorii studiului spune: cu surpriza am constatat o crestere a a numarului de probleme vasculare in randul femeilor care suplimentau consumul de calciu.


Suplimentele cu calciu sporesc riscul infarcturilor cu peste 86%.

Femeile cu cea mai inalta densitate osoasa (adesea obtinuta prin suplimentare masiva pe tot timpul vietii cu calciu) au o incidenta cu pana la 300% mai inalta a cancerului malign la san.
 


Calciu este un element esential si fundamental intr-o dieta echilibrata contribuind la cresterea, formarea oaselor si dintilor dar in doze corecte.
Excesul de calciu poate duce la calculi renali, probleme cardiovascolare. 


Intr-o dieta cu prea mult calciu este incetinita absorbtia Mg . Magneziu regleaza hormonii responsabili de o buna sanatate osoasa. Excesul de calciu duce la carenta de magneziu.
Alterarea metabolismului calciului si magneziului sunt cauza directa a hipertensiunii.

Influxul de calciu prin membrana celulară externa din celulele musculare netede și cardiomiocite joacă un rol important în controlul contracției, excitație celulare și propagarii impulsurilor. La nivel membranar influxul de calciu si magneziu este reglat de pompa Ca-Mg ( Ca-Mg ATP-aza)

Calciu este necesar, dar atentie la doze. Suplimentele pe baza de calciu sunt un business de 3 miliarde anual. Nu mai vorbim de lactate.
Ca idee 50 gr parmezan contine 675 mg calciu, adica aproape necesarul pentru o zi.

Legumele si fructele contin cantitati importante de calciu: exemplu 100 gr rucola contine 310mg Ca, broccoli 97 mg/100gr , naut, fasole 140 mg/100 gr
Migdale 240 mg, branza de vaci 240 mg , spanac 170 mg
Apa este o alta sursa de calciu.Multe marci de apa contin in jur de 200 mg/l. Daca aveti obiceiul de a bea 1,5 litri apa pe zi, chiar si de la robinet, sunteti la 300 mg.

Condimentele, rosmarin, cimbru, etc sunt foarte bogate in calciu.
De asemeni semintele de susan, in.
Pestele, iaurturile sunt surse importante.
Practic este imposibil intr-o alimentatie echilibrata sa ajungem la lipsa de calciu

Excesul de calciu in sange se manifesta prin: constipatie, aciditate gastrica, greata, dureri abdominale, dureri osoase, tulburari psihice ca apatia , depresia, stare de slabiciune alterari ale tensiunii sanguine, aritmie.

Nu va lasati pacaliti de industria alimentara si cea producatoare de suplimente.

Copiii in virta de 1-7 ani au nevoie de 800 mg Ca / zi

Pentru parinti: nu Danonino va rezolva problema mineralizarilor osoase la copii vostri( stiu reclama cu crescutul mare si puternic) ci o alimentatie echilibrata si mai ales o corecta educatie alimentara care va aseza bazele unei vieti sanatoase. 



Fixatia noastra culturala pe suplimentarea cu megadoze de calciu pentru “afectiuni” inexistente asociate cu densitatea minerala osoasa  ne ghideaza spre rafturile prietenoase ale farmaciilor si alimentarelor, spre bucuria producatorilor.


Nu veti putea corecta cu ajutorul suplimentelor o viata de excese.