Mananci sanatos si mori obez. Cum e posibil?

O alimentatie sanatoasa si miscare sunt sloganurile magice pentru a infrunta problema societatilor indutrializate: obezitatea si sindromul metabolic.
Din pacate aceste recomandari nu au avut succesul scontat.
De ce? Pentru simplul motiv ca un control doar calitativ al alimentelor nu este suficient pentru a ne scapa de ingrasare. E nevoie si de un contol cantitativ.
Cu alte cuvinte o alimentatie perfect sanatoasa duce repede la ingrasare daca ceea ce mancam in termeni de alimente si bauturi sanatoase depaseste necesarul caloric zilnic, adica ceea ce corpul nostru poata sa arda, sa consume.

Dar ce inseamna a minca sanatos?
Evident: fructe, legume, peste, produse integrale, biologice, ulei de masline, zero carne rosie, zero fast food.

A manca sanatos poate deveni o capcana calorica

Un aliment sanatos nu inseamna ca are si un continut caloric scazut cum si viceversa o alimentatie nesanatoasa nu inseamna ca in mod automat este supercalorica. Multe bauturi cu edulcoloranti au 5-10 kcal pe litru comparativ cu sucul natural care are in jur de 450 kcal/l.

Nu exista calorii sanatoase si calorii nesanatoase.

Chiar si caloriile care vin din alimente sanatoase( exemplu fructele) devin imediat nesanatoase in cantitate superioara comparativ cu ceea ce corpul poate arde. Orice surplus de calorii este inmagazinat sub forma de depozit de grasime.
Si daca burtica ce atarna disgratioasa are origine intr-un exces de sanatos ulei de masline sau hamburger de fast food nu prea are importanta. Ce e mult e mult.

Caloriile sanatoase ingrasa la fel ca cele nesanatoase.

Atentie: calitatea unui aliment nu are nici o legatura cu controlul greutatii , daca este in cantitate mare ingrasa cu aceleasi efecte negative asupra sanatatii legate de obezitate.

Incepem sa analizam pe rand alimentele sanatoase recomandate de experti

 FRUCTE

Orice campanie de educatie alimentara pune in evidenta calitatile benefice ale fructelor.  Ca urmare in mentalitatea colectiva fructele au devenit un simbol de slabire si viata lunga. De cele mai multe ori insa uitam un lucru: fructele in functie de varietate si grad de maturatie sunt pline de zaharuri.
1 kg de struguri contine 660 kcal si unul de banane 900. Aceasta cantitate reprezinta 30-50% din necesarul caloric zilnic.
Dar consumatorul influentat de reclama si campania educationala, nu isi pune problema caloriilor: la urma urmei e natural, e sanatos. Acest risc a fost recunoscut recent de catre experti care incearca acum sa schimbe mesajul : nu mai mult de 250-300 gr de fructe pe zi.

BIO?

Si mai periculos. Ideea de a manca alimente bio , deci foarte sanatoase il face pe consumator sa uite ca si acestea au calorii la fel cat omoloagele conventionale.

1 kg de banane bio contin 900Kcal la fel cat si cele non bio.

Caloriile se pot bea

Sucurile naturale asa de sanatoase contin cam 450kcal / l in timp ce apa si ceaiul fara zahar contin 0 calorii.

Vinul rosu: paradoxul francez

Persoanele care beau regulat vin rosu in cantitati moderate sufera mai rar de boli cardiovascolare decat cele care  nu beau. Acest aspect , cunoscut sub numele de paradoxul francez a fost demonstrat stiintific si statistic si a suscitat bucurie in randul consumatorilor. Efectele pozitive ale vinului rosu se datoreaza antioxidantilor, flavonoizi , printre care resveratrolul . Cantitatea de vin rosu recomandata zilnic este de 200-300 ml . Dar un bun vin rosu contine cca 70 kcal pe 100 ml ceea ce inseamna 140-210 kcal adica 7-10% din necesarul caloric zilnic.

Uleiul de masline: asigurarea pe viata

In toata lumea este recomandat ca cel mai sanatos ulei . In bazinul mediteranian se bucura de milenii de statutul de medicament. In anul 2004 FDA a etichetat oficial uleiul de masline ca medicament. Cantitatea zilnica de ulei de masline care poate induce efecte benefice asupra sanatatii este de 23 gr adica 2 linguri ceea ce inseamna 210 kcal adica cca 10% din necesarul caloric zilnic.
Problema e ca multe persoane asociaza uleiul de masline cu ideea de sanatos uitand complet ca un 100 ml contin 900 Kcal!

NUT, asa e numele lor englezesc, numele tot mai des rostit la Congresele internationale pe teme de nutritie si se refera la nuci, migdale, alune, fistic. In ultima vreme acestea au ocupat o loja speciala in piramida alimentara.
A fost demonstrat ca nucile si fisticul favorizeaza formarea in corp a acidului nitric NO cu efect similar nitroglicerinei folosita in infarctul miocardic. NO are efect vasodilatator , largind diametrul arterelor si favorizand fluxul sanguin ca urmare previne infarctul miocardic si ictusul cerebral.

Dar sa nu uitam ca nucile, fisticul, alunele, au cca 600 kcal /100gr.
Considerand ca pentru un efect benefic trebuie sa consumam 50 gr de fistic sau nuci ajungem la 300 kcal ceea ce inseamna 15-20 % din necesarul caloric zilnic.  

Ciocolata… nu ne face doar fericiti

Ciocolata in special cea amaruie este compusa in cea mai mare parte din cacao. Ciocolata ne face fericiti , ne ridica moralul si ne protejeaza impotriva bolilor cardiovascolare. Un studiu publicat recent a aratat ca 85 mg de catechine au efect protectiv asupra sistemului cardiovascular. Evident consumatorii inraiti au sarit in sus de bucurie gandindu-se ca mancand ciocolata in libertate vor crapa de sanatate.
Dar 85 mg catechine sunt continute in 100-200 gr de ciocolata ( in functie de modul de fabricare si marca)
100 gr ciocolata= 600kcal deci 200gr =1200 , ceea ce inseamna intre 30 si 60 % din necesarul caloric zilnic.

Realitatea..ne face fericiti pe termen scurt, pe termen lung ne duce la obezitate, si sa va vad atunci cat de fericiti sunteti.

Consecintele mancatului sanatos ..fara frane!

Presupunem ca persoana maninca , dupa recomandarile alimentatiei sanatoase fara a lua in calcul cantitatile, doar ..e sanatos:

fructe 500 gr= 250 Kcal
1 litru suc natural =450 kcal
   2 pahare vin rosu=140 kcal
23 gr ulei de masline=210 kcal
50 gr nuci=300 kcal
100 gr ciocolata=600kcal
150 gr peste=150 kcal
50 gr orez integral =180 kcal
200 gr legume=30 kcal
150 gr paine integral=360 kcal
50 gr branza =180 kcal

Total 2850 kcal

Independent de cat de sanatoase sunt alimentele de mai sus 2850 kcal reprezinta un total zilnic cu care in mod sigur cea mai mare parte din populatia mondiala se va ingrasa.
Obezitatea chiar si dobandita in mod “sanatos” duce la diabet, infarct, ictus, tumori..deci  mincati sanatos si ..muriti grasi!

Sursa: Eating Healthy and Dying obese by Leoluca Criscione