Hamburgherul cu copyright şi foametea în lumeMark J. Post este profesor de fiziologie vasculara la Universitatea Maastricht în Olanda. Un profesor oarecare, un necunoscut care dintr-o dată intră în atenţia mass media şi devine paladinul, nu numai al grupurilor de animalişti, ecologişti dar şi filantropişti în general.

Vorbim de carnea sintetică!

Desi profesorul mai sus citat se ocupă de probleme vasculare, ceea ce a interesat lumea a fost “ Proiectul Hamburgher” finanţat de un filantrop anonim cu o donaţie de 300 000 euro şi scopul de a produce carne sintetică plecând de la celulele staminale de bovină.
In martie 2012, profesorul Post într-un interviu, spunea că pentru a vedea carnea artificială în supermarket e nevoie de 10-15 ani.
Dar când lucrurile sunt unse şi finanţate merg repede şi la mai puţin de un an după interviul shock, profesorul olandez a şocat din nou lumea în 5 august 2013 când la Londra  a fost pus pe grătar şi mâncat primul hamburger sintetic.

Acesta cântărea 150 gr fiind realizat din celulele staminale de vită cultivate in vitro( eprubeta) . Plecând de la celulele staminale în trei luni s-au format 20000 fibre musculare. Apoi fiecare fibră a fost cultivată individual în gel de cultură şi compactată pentru a-i da forma finală de hamburger.
Această pseudo carne fiind total lipsită de culoare deoarece îi lipseşte mioglobina( proteina care fixează fierul)  a fost colorată cu suc de sfeclă roşie.
Absenţa gustului din cauza lipsei de sânge şi a grăsimii a fost corectată cu sare, şofran, praf de ouă şi pesmet.
Evident un astfel de hamburger nu putea fi prăjit de oricine, motiv pentru care a fost chemat legendarul gastronom molecular Heston Blumenthal, unul din cei mai faimoşi chef ai lumii , proprietarul faimosului restaurant Fat duck ( Londra).

După experimentul mediatic reuşit profesorul Post a declarat: în prezent putem produce 1 milion de hamburgheri, dacă vor fi investiţi bani în producţie. Mulţi bani, dacă ne gândim că grămada de celule prăjite şi mâncate la Londra au costat 380.000 euro( socotind dezvoltarea celulelor stem în laborator).

Problemele de mediu şi sociale

Dintr-o dată mulţi s-au erijat în ecologişti împătimiţi, sensibili protectori ai animalelor şi se preocupă de crescătoriile intensive  cu puternic impact negativ asupra ecosistemelor deoarece se fac defrişări pentru a crea pajisti animalelor , emisiile de gaz metan elevate, ca să nu mai vorbim de tratamentele pe care le suferă bietele animale înainte de a deveni pârjoale sau hamburger.
OMS  s-a deranjat în prima persoană să ne spună că în următorii 40 de ani cererea de carne se va dubla şi că mijloacele actuale de producţie nu sunt sustenabile.
Rezultatul ? Prof. Post a spus că producerea de carne sintetică va contribui la reducerea emisiilor de metan, reducerea efectului seră  şi va contribui la bunăstarea animalelor.

Astăzi consumăm 285 milioane de tone carne pe an, o adevărată folie. Cu acest tip de carne sintetică spune profesorul Post, am putea reduce impactul ambiental cu 90%.
Deci, carnea artificială ar rezolva problemele de mediu şi a foametei în lume??

Filantropii şi încălzirea globală

Primele care au căzut în capcană au fost asociaţiile de protecţie ale animalelor cum ar fi People for the Ethical Treatment of Animals care şi-au anunţat susţinerea prin alocarea a 1 milion de euro pentru cine produce hamburgherul.
Suntem mereu de unde am plecat: nevoia omului de a mânca un surogat de carne, ceva care să amintească forma, culoarea , gustul şi chiar consistenţa acesteia.
Nu întâmplător industriile alimentare pentru a satisface această nevoie ( prezentă în special la mulţi vegetarieni şi vegani)  şi mai ales pentru a încasa cât mai mulţi bani au inventat cotlete, crenvurşti, hamburgheri, salamuri, şuncă din gluten pur şi tofu( brânză de soia) identice cu originalele.
In realitate nu avem nevoie să substituim nimic cu atât mai mult cu proteine precum glutenul greu de digerat şi iritabil.
Dacă vrem să salvăm planeta, din punct de vedere etic, moral, pentru a renunţa la sacrificarea animalelor , e simplu: eliminăm din dietă proteina animală. Nu trebuie să ne deranjăm inventând hamburgheri de eprubetă obţinuti în cine ştie ce zoaie de cultură.
Printre cei care au finanţat Proiectul Hamburgher se numără şi Sergey Brin cofondatorul colosului Google.

După spusele lui Post peste câţiva ani chiar şi nenorocoşii locuitori din Burkina Faso sau Darfur vor putea mânca o farfurie plină cu proteine animale fără animale, crescute in vitro, în eprubete sterile într-un laborator din Nord Europa şi evident plătind royalty unei multinaţionale care deţine brevetul.
Ce e mai nobil decât să îi saturi pe flămânzi?

Dar ce legătură are încălzirea globală cu toate astea?

Omul văzut ca un virus sau un cancer este responsabil de tot ce se întâmplă: poluare, crescătorii intensive, metan , efect seră etc. Dar nimeni nu spune că sistemul solar se încălzeşte încet inclusiv Pluton planeta cea mai îndepărtată de soare. Deci activitatea umană este implicată până la un punct. Oare de ce mai marii lumii trag semnalul de alarmă asupra încălzirii globale atribuind cauza consumurilor umane?
Evident totul va fi modificat. In favoarea cui?

James Ephraim Lovelock chimist, futurolog, ex colaborator NASA şi autorul teoriei Gaia spune: Eu cred că schimbările climatice sunt o situaţie mai gravă decât un război. De aceea e necesar pentru moment, să lăsăm deoparte democraţia şi să alegem câteva persoane autoritare capabile să conducă lumea ….
Acesta este inventatorul găurii de ozon, datorată CFS( gazului din frigider şi spray) şi al cărui brevet Dupont scădea exact în momentul în care s-a descoperit gaura de ozon. Coincidenţele vietii.
Din păcate aşa cum spune Maurizio Blondet în cartea sa Cretinismo scientifico( Cretinismul ştiintific)  James Ephraim Lovelock, este până la gât inserat în sistemul puterii britanice. Practic el sugerează instaurarea unei dictaturi mondiale.

Cum stau într-adevăr lucrurile?

Discrepanţele sociale există şi cifrele sunt halucinante:

In sudul planetei:
2 miliarde de persoane malnutrite
11 milioane de copii care mor din motive uşor de prevenit
36 milioane de copii mor în fiecare an de foame
200 milioane de copii suferă de rahitism
110 milioane nu merg la şcoală
1.200 000 persoane suferă de foame

Nordul Planetei
1.     142.000 000 persoane supraponderale şi obeze
2.     30.000.000 persoane mor anual din cauza excesului de mâncare

Acesta este adevăratul paradox pe care nimeni nu vrea să îl rezolve cu atât mai puţin filantropii cărnii sintetice.

In Occident 30 milioane de persoane mor din cauza excesului de mâncare, in lumea a treia 36 milioane de copii mor anual din cauza lipsei de mâncare.

Iată numărul de animale sacrificate anual pentru carne:

bovine 1, 5 miliarde
porci 1 miliard
oi si capre 1,7 miliarde
pasari 50 miliarde
pesti număr necalculabil


Ar fi multe de spus dar concluzia logică şi de bun simţ e că multe probleme legate de mediu, economice, sociale, s-ar putea rezolva în timp scurt modificând stilul de viaţă şi manifestând mai mult respect pentru natură.

Hamburgherul copyright nu este desigur soluţia pentru rezolvarea foametei şi a devastantelor discrepanţe sociale , economice  care incendiază lumea, dar în mod sigur va contribui să îngraşe obişnuitele lobbies şi să crească şi mai mult controlul asupra populaţiei. Exact ca şi  în cazul OMG.

Henry Kissinger spunea: cine deţine controlul petrolului controlează ţara, cine deţine monopolul alimentelor controlează populaţia Planetei.

In lume sunt crescute şi sacrificate miliarde de animale care sunt mâncate de occidentali parcă în ciuda bărbaţilor, femeilor şi copiilor care mor literalmente de foame.
Şi 85% din cerealele cultivate în lume nu sunt destinate flămânzilor ci hrănirii animalelor care vor fi consumate tot de occidentali.
7 persoane în lume ar putea fi hrănite bine cu echivalentul în vegetale a ceea ce mânâncă un singur carnivor din SUA.   

Concluzia ?
Planeta noastră nu devine mai mică din cauza celor 7 miliarde de suflete , cum vor să ne convingă demograficii de la putere. Dacă bogaţia ar fi corect distribuită , dacă din iubire de animale( aşa cum ne dăm ecologişti) am deveni vegetarieni Planeta ar putea găzdui 15 miliarde de persoane sănătoase şi fericite.

Dar asta nu o spune nimeni ..dacă aţi sti ce ar mai face industriile alimentare, cele de arome,  de aditivi, cum aţi mai mânca voi 7 kg de e-uri plătiţi cu bani şi preţul sănătăţii?

Hamburgheri sintetice pentru creiere sintetice.