PREJUDECATI ALIMENTARE
Am fost intrebata ce parere am
legat de consumul fructelor :cu coaja sau fara ?
E adevarat ca vitaminele sunt
toate in coaja ?
Intrebarea m-a facut nostalgica
si va explic de ce: in copilarie maica-mea ma urmarea sa nu care cumva sa
maninc fructele fara coaja, de teama de a nu deveni avitaminizata. Sincer , eu
nu ma dadeam in vant dupa cojile merelor, perelor si faceam tot posibilul sa
scap de ele. Cum nu aveam acces la
cutite si alte scule bune pentru cojit ma foloseam de dintii mei excelenti, in
special incisivii , cu care rodeam coaja si o aruncam pe ascuns cand maica-mea
era mai putin vigilenta.
Un lucru e sigur. Am crescut cu
ideea ca in coaja sunt toate vitaminele. Si am fost convinsa de asta pina in
anul anul intai de facultate cand
stimatul profesor Constantin Toma, ne-a explicat cum e cu structura fructelor
..si uita asa mi s-a demolat visul copilariei..pe parcurs s-au demolat multe
alte visuri( dar alea fac obiectului literaturii)
Iata o scurta prezentare despre
structura fructelor
ORIGINE. MORFOLOGIE. ANATOMIE
Procesul de transformare a
ovarului in fruct, dupa fecundare, se numeste carpogeneza sau fructificatie.
Cea mai frecventa si mai
importanta parte a florii ce participa la formarea fructului ramane ovarul, care in urma transformarilor
devine pericarp. El poate deveni
uscat, lignificat sau poate acumula substante de rezerva, devenind un fruct
carnos, cu tesuturi vii.
Pericarpul isi are originea in
peretele ovarian, astfel ca se pot distinge 3 zone in structura sa: epicarpul,
mezocarpul si endocarpul.
Epicarpul provine din epiderma externa a
ovarului, mai rar si primele straturi ale mezocarpului. El are un rol de
protectie, fiind cerificat sau cutinizat si uneori prevazut cu peri, spini,
excrescente, etc.
Mezocarpul provine din mezofilul ovarului si
este partea cea mai dezvoltata a unui fruct, la fructele carnoase fiind format
din tesuturi parenchimatice, bogate in substante nutritive. In primele stadii
de dezvoltare acest strat are culoare verde datorita cloraplastelor pe care le
contine, dar devine colorat la maturitate prin acumulare de pigmenti
carotenoidici, antociani, flavonoide, odata cu dezorganizarea cloroplastelor.
Celulele sale mai contin acizi organici, vitamine, glucide, s.a.
Endocarpul provine din epiderma interna a
peretelui ovarian si poate fi reprezentat doar de cateva celule sau poate fi
dezvoltat ca la fructele citrice sau lignificat ca in cazul drupelor (samburii
de cais, piersic, prun, etc.)
In afara de aceste tesuturi, la
formarea fructelor mai pot participa si tesuturile placentare si septele dintre
lojile cavitatilor ovariene.
Fructele care se dezvolta in
lipsa procesului de fecundatie se numesc fructe partenocarpice si acestea sunt
lipsite de seminte. Aceasta se datoreaza involutiei ovulelor sau chiar numai a
oosferei, fara a fi afectata dezvoltarea endospermului secundar. Se presupune
ca si concentratia ridicata de hormoni produsi de ovar contribuie la
dezvoltarea acestuia in fruct inainte ca tubul polinic sa se dezvolte, astfel
ca fecundarea nu mai are loc.
La
unele fructe coaja este aderenta la mezocarp , de exemplu fructe de padure,
capsuni, mere, père, struguri, in timp
ce la altele, banane, citrice se poate indeparta cu mina.
În unele fructe crude, coaja
are gust neutru, cum ar fi struguri și mere. La altele coaja poate avea gust amar( continut
ridicat de tanin, papaya) sau chiar poate fi necomestibila( banane).
Maturizarea fructelor este un proces pur enzimatic care
aduce o serie de schimbari caracteristice in culoarea, aroma si gustul
acestora.
Uneori coaja este foarte bogata in uleiuri esentiale care
dau aroma caracteristica fructului( exemplu lamiie , portocala)
Factori nutritionali si beneficii
pentru sanatate
In ultima vreme coaja fructelor devine un component al
dietei noastre datorita continutului de substante cu rol benefic.
Coaja unor fructe precum afinele , strugurii, contin
cantitati mult mai mari de antioxidanti cum ar fi antociani, tanini, catechine ,decat
pulpa. Coaja frcutelor de culoare mov, albastra sau rosie este bogata in antocianidine
si glicozide in timp ce fructele galbene contin xantine, luteine, carotenoizi
De asemeni coaja este bogata in fibre alimentare
cunoscute sub numele de NSP (non soluble polysaccharides), cum ar
fi hemiceluloza, pectine, importante in prevenirea
constipatiei, eliminarea toxinelor si scaderea colesterolul( LDL)
Coaja unor fructe contine mai multe substante nutritive
decit pulpa. Este cazul portocalelor : 100 gr coaja de portocale contin 136 mg
de vitamina C in timp ce 100 gr de fresh contine doar 71 mg. Contine si
vitamine A, B, Ca, Se, Mg, Zn mai mult decit pulpa.
Studii recente au demostrat ca in coaja din fructul
pasiunii exista unii compusi cu rol bronhodilatator, cu efecte benefice in
bronhospasmul pacientilor astmatici.
Cum le mancam?
Este recomandat consumul fructelor cu tot cu coaja,
evident in cazul celor care se pot consuma astfel. Data fiind folosirea insecticidelor
in domeniu este recomandata spalarea abundenta a acestora sub jet de apa
inainte de consum.
Fructele Bio sunt evident de preferat, dar credeti-ma , eu
maninc fructe zilnic, cele de la supermarket si nu as spune ca arat asa rau.
Excesul de fibre poate fi cauza de indigestii in special
la copii. Cantitatea de fructe si legume recomandate este de maxim 700 gr
impartite in 5 portii. O portie de fructe=150 gr( o para, un mar) sau 3 caise,
3 prune pt fructe mai mici.
Coaja unor fructe poate fi glasata si reprezinta un
adevarat deliciu.
Este clasic exemplul cojilor de portocala.
Fructele trebuiesc mancate intre mese?
Ca si gustare e ok, dar cind va spune cineva sa nu
asociati fructe cu alte alimente acel cineva are o problema stiintifico-tehinca
pe care trebuie sa o corecteze.
Aceasta idee deriva din vehicularea faimoasei diete
disociate care vede efecte monstruase in anumite combinatii alimentare( lucru
nesustinut de cercetari stiintifice serioase). Dimpotriva ideea disocierii alimentelor a fost spulberata de catre stiinta. Legenda
urbana.
Un fruct la sfarsitul mesei poate echilibra o masa prea
proteica si este mult mai indicat ca desert decat prajiturile.
Referitor la Prejudecatile alimentare ma voi ocupa in
viitor de dieta disociata ca sa va explic pe larg lipsa de stiintific a
acesteia: nu mincati carbohidrati si proteine impreuna!