Dovleacul, un aliment extraordinar



A venit toamna ..nu-mi acoperiti inima cu nimic , lasati-o asa cum e, putin ciobita, putin haihui.
Dar nu de poezie voiam eu sa va vorbesc ci de alimentatia toamnei( pentru cine e mai putin romantic subiectul e super nimerit!)

Printre legumele de sezon se numara si dovleacul, vesel colorat, delicios la gust iar daca aveti fantezie  cu diverse incrustatii  il puteti folosi la sarbatoarea Halloween.

Proprietati nutritive pe 100 gr: Fosfor 40 mg,  vitamina A 599 mcg, vitamina C 9,00 mg, Ca 20 mg, colesterol si lipide 0.
Contine 94% apa ceea ce face din dovleac un excelent aliment in curele de slabire cu 18 kcal/100gr.
Este bogat in carotenoizi , care au rol antioxidant, contracarand efectele radicalilor liberi.
Are proprietati calmante pentru sistemul nervos, digestive, laxative, diuretice.

Si iata 2 delicioase retete: 



Risotto cu dovleac

Ingrediente pentru 2 persoane

160 gr orez brun
150 dovleac
0,5 l apa
O jumatate pahar cu vin rosu
O ceapa potrivita
2 linguri de parmezan ras
2 linguri ulei de masline
Sare , condiment dupa gust

Mod de preparare

Intr –o tigaie antiaderenta puneti la calit ceapa taiata marunt. Cand s-a rumenit adaugati orezul. Lasati 2 minute dupa care puneti vinul  amestecand intr-una. Cand vinul s-a evaporat adaugati dovlecul taiat cubulete mici si apa cate putin. Condimentati. La sfarsit stingeti focul si adaogati parmezanul.


Prajitura cu dovleac si ciocolata 


Blat: 200 gr faina integrala
1 ou
60 gr zahar brun
20 gr ulei de masline
Coaja rasa de la o lamiie

Amestecati toate ingredientele pana obtineti o pasta omogena pe care o rulati intr-o pelicula si dati la frigider 30 minute. Dupa ce s-a odihnit intindeti o foaie nu prea subtire, puneti-o intr-o tava, intepati-o cu furculita din loc in loc si dati la cuptor 180° 20 minute. Odata scoasa din cuptor taiati discuri cu diametrul de 8cm. Puneti discurile in forme de charlota.

Pasta de dovleac
300 gr dovleac curatat
5 linguri sirop de agave sau artar  
8 gr foi de gelatina
Sucul de la o portocala 


Mouse de ciocolata

150 gr ciocolata neagra
2 oua
50 gr zahar brun
O lingura suc de lamaie

Mod de preparare
Blatul

Amestecati toate ingredientele pana obtineti o pasta omogena pe care o rulati intr-o pelicula si dati la frigider 30 minute. Dupa ce s-a odihnit intindeti o foaie nu prea subtire, puneti-o intr-o tava, intepati-o cu furculita din loc in loc si dati la cuptor 180 , 20 minute. Odata scoasa din cuptor taiati discuri cu diametrul de 8cm. Puneti discurile in forme de charlota.

Taiati cuburi mici dovleacul si puneti-l intr-un vas pe foc mic impreuna cu siropul si sucul de portocala.Lasati 15 minute dupa care puneti in blender si mixati. Repuneti compozitia pe foc si uniti-o cu gelatina care a fost in prealabil dizolvata in apa rece. Lasati alte 3 minute. Dupa ce s-a racit umpleti formele cu aceasta compozitie. Dati la frigider 4-5 ore.

Dizolvati ciocolata la Bain Marie si uniti cu zaharul. Cand s-a dizolvat dati deoparte si cand s-a racit putin incorporati per rand galbenusurile. Bateti spuma albusurile cu sucul de lamaii si incorporati-le delicat in compozitie. Dati la frigider.
Dupa 5 ore scoateti din forme si puneti pe fiecare disc deasupra 2 linguri de mouse. Putei decora dupa imaginatie si fantezie.