A
venit toamna ..nu-mi acoperiti inima cu nimic , lasati-o asa cum e, putin
ciobita, putin haihui.
Dar
nu de poezie voiam eu sa va vorbesc ci de alimentatia toamnei( pentru cine e
mai putin romantic subiectul e super nimerit!)
Printre
legumele de sezon se numara si dovleacul, vesel colorat, delicios la gust iar
daca aveti fantezie cu diverse
incrustatii il puteti folosi la
sarbatoarea Halloween.
Proprietati
nutritive pe 100 gr: Fosfor 40 mg, vitamina A 599 mcg, vitamina C 9,00
mg, Ca 20 mg, colesterol si lipide 0.
Contine 94%
apa ceea ce face din dovleac un excelent aliment in curele de slabire cu 18
kcal/100gr.
Este bogat
in carotenoizi , care au rol antioxidant, contracarand efectele radicalilor
liberi.
Are
proprietati calmante pentru sistemul nervos, digestive, laxative, diuretice.
Si iata 2 delicioase retete:
Risotto cu dovleac
Ingrediente pentru
2 persoane
160 gr orez
brun
150 dovleac
0,5 l apa
O jumatate
pahar cu vin rosu
O ceapa
potrivita
2 linguri de
parmezan ras
2 linguri
ulei de masline
Sare , condiment
dupa gust
Mod de
preparare
Intr –o tigaie
antiaderenta puneti la calit ceapa taiata marunt. Cand s-a rumenit adaugati
orezul. Lasati 2 minute dupa care puneti vinul amestecand intr-una. Cand vinul s-a evaporat
adaugati dovlecul taiat cubulete mici si apa cate putin. Condimentati. La
sfarsit stingeti focul si adaogati parmezanul.
Prajitura cu dovleac si ciocolata
Blat: 200 gr
faina integrala
1 ou
60 gr zahar
brun
20 gr ulei
de masline
Coaja rasa
de la o lamiie
Amestecati toate
ingredientele pana obtineti o pasta omogena pe care o rulati intr-o pelicula si
dati la frigider 30 minute. Dupa ce s-a odihnit intindeti o foaie nu prea
subtire, puneti-o intr-o tava, intepati-o cu furculita din loc in loc si dati
la cuptor 180° 20 minute. Odata scoasa din cuptor
taiati discuri cu diametrul de 8cm. Puneti discurile in forme de charlota.
Pasta de
dovleac
300 gr
dovleac curatat
5 linguri
sirop de agave sau artar
8 gr foi de
gelatina
Sucul de la
o portocala
Mouse de
ciocolata
150 gr
ciocolata neagra
2 oua
50 gr zahar
brun
O lingura
suc de lamaie
Mod de
preparare
Blatul
Amestecati toate
ingredientele pana obtineti o pasta omogena pe care o rulati intr-o pelicula si
dati la frigider 30 minute. Dupa ce s-a odihnit intindeti o foaie nu prea
subtire, puneti-o intr-o tava, intepati-o cu furculita din loc in loc si dati
la cuptor 180 , 20 minute. Odata scoasa din cuptor taiati discuri cu diametrul
de 8cm. Puneti discurile in forme de charlota.
Taiati
cuburi mici dovleacul si puneti-l intr-un vas pe foc mic impreuna cu siropul si
sucul de portocala.Lasati 15 minute dupa care puneti in blender si mixati.
Repuneti compozitia pe foc si uniti-o cu gelatina care a fost in prealabil
dizolvata in apa rece. Lasati alte 3 minute. Dupa ce s-a racit umpleti formele
cu aceasta compozitie. Dati la frigider 4-5 ore.
Dizolvati
ciocolata la Bain Marie si uniti cu zaharul. Cand s-a dizolvat dati deoparte si
cand s-a racit putin incorporati per rand galbenusurile. Bateti spuma
albusurile cu sucul de lamaii si incorporati-le delicat in compozitie. Dati la
frigider.
Dupa 5 ore
scoateti din forme si puneti pe fiecare disc deasupra 2 linguri de mouse. Putei
decora dupa imaginatie si fantezie.