Aspartam
Este un
indulcitor cu un continut caloric foarte scazut compus din 2 aminoacizi( acidul
aspartic 40% si fenilalanina 50%) si metanol 10%. Are o putere de indulcire de
200 de ori mai mare decit zaharul si ca
aditiv alimentar e cunoscut cu sigla E 951.
A fost
descoperit in 1965 de catre chimistul J. M. Schlatter), care lucra pentru
societatea farmaceutica Searle cumparata mai tirziu de catre Monsanto si care
pina la liberalizarea licentei comercializa produsul cu numele Nutrasweet.
Aspartamul a
fost aprobat in anul 1981 de catre FDA pe baza unui studiu solicitat de catre
producator si realizat pe 500000 persoane de National Cancer Institute.
De la aceea
data in fiecare an se publica studii din care unele spun ca aspartamul e
cancerigen, toxic , periculos, mortal , altele ca e sigur si putem consuma linistiti
si ultima categorie ne pune in alerta privind pericolele secundare ale
acestuia.
A spune ca
aspartamul este cea mai periculoasa substanta din comert inseamna sa fim victimele
terorismului alimentar care facea furori prin anii 80.
Referitor la
consideratiile privind metanolul din compozitie acelasi lucru se poate afirma
si despre alcoolul etilic aflat, conform clasificarii facuta de Institutul International
pentru Cancer, pe lista substantelor sigur cancerigene. Stim cu totii ca
alcoolul etilic provoaca multe boli, printre care si cancer de ficat si mai ales da dependenta. Daca luam in calcul
dezastrele produse de alcool asupra organismului uman ar trebui imediat sa
interzicem vinzarea acestuia sub orice
forma s-ar prezenta de la bere, la vin, la whisky, s.a.m.d.
Pentru
amatorii de natural am un alt exemplu: razele de soare pot duce la cancer de
piele si ce e mai natural ca soarele?
Pentru a
evalua din punct de vedere stiintific o substanta trebuie sa luam in
consideratie cantitatile in joc: astfel trebuie sa intelegem ce e acela ADI ?
Ne limitam la a spune ca e cantitatea de substanta care acumulata zilnic pentru toata viata nu
creaza probleme.
In Europa
doza pentru aspartam este de 40 mg/ kg corp.
Vreau sa
notez ca cercetare nu este echivalent de stiinta. O cercetare e un punct de
plecare, o ipoteza, o reflectie. Asa ca daca ati citit rezultatele unor
cercetari chiar si venind de la Harvard nu inseamna ca ati gasit adevarul
stiintific. Daca din 100 de cercetari pe aceeasi tema 99% au acelasi rezultat
putem vorbi de date stiintifice.
Dar cum
acuzatiile aduse aspartamului au priza la public , mai ales daca le prezinta
profesorul Mencinicopschi , firmele producatoare au gasit solutia si de la
aspartam au trecut la sucraloza , E 955, comercializata cu un nume super
frumos: Splenda . Este un derivat clorurat al
zaharozei. Aprobata deja in peste 80 de tari.
Din eticheta
rezulta ca poate fi consumat de orice. Este un indulcitor artificial, cu putere
de indulcire de 600 ori mai mare decit zaharul.
Doza admisa
in cazul sucralozei este de 10 mg/ kg
corp. Oare de ce?
Nu conteaza,
deja o parte din cosumatorii fobici s-au linistit.
Mai ramine o
alta parte care este total impotriva indulcitorilor si acestia vor merge pe
chestii naturale cum ar fi fructoza, ca doar e extrasa din fructe sunt si
desenate pe cutie, struguri, pere ..ceea ce nu stie consumatorul e ca fructoza
se obtine industrial din amidon transgenic.
Dar
consumatorul fobic e linsitit
Sfatul meu?
Daca vreti
intr-adevar sa fiti linistiti consumati Stevia. Are putere de indulcire mare,
un gust placut este absolut naturala
Nu are
calorii
Nu altereaza
glicemia
Nu este
toxica
Nu fermenteaza
precum aharul deci e utila si pentru cine sufera de Candida
Termostabile
200 grade deci o puteti folosi si la prajituri
Deocamdata
singura limita a acestui indulcitor este pretul.
Si daca nu
aveti probleme cu diabetul sau greutatea aveti la dispozitie mierea, siropul de
agave, de artar .