Cum poti linisti un consumator fobic



Aspartam
Este un indulcitor cu un continut caloric foarte scazut compus din 2 aminoacizi( acidul aspartic 40% si fenilalanina 50%) si metanol 10%. Are o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decit zaharul  si ca aditiv alimentar e cunoscut cu sigla E 951.
A fost descoperit in 1965 de catre chimistul J. M. Schlatter), care lucra pentru societatea farmaceutica Searle cumparata mai tirziu de catre Monsanto si care pina la liberalizarea licentei comercializa produsul cu numele Nutrasweet.
Aspartamul a fost aprobat in anul 1981 de catre FDA pe baza unui studiu solicitat de catre producator si realizat pe 500000 persoane de National Cancer Institute.
De la aceea data in fiecare an se publica studii din care unele spun ca aspartamul e cancerigen, toxic , periculos, mortal ,  altele ca e sigur si putem consuma linistiti si ultima categorie ne pune in alerta privind pericolele secundare ale acestuia.
A spune ca aspartamul este cea mai periculoasa substanta din comert inseamna sa fim victimele terorismului alimentar care facea furori prin anii 80.
Referitor la consideratiile privind metanolul din compozitie acelasi lucru se poate afirma si despre alcoolul etilic aflat, conform clasificarii facuta de Institutul International pentru Cancer, pe lista substantelor sigur cancerigene. Stim cu totii ca alcoolul etilic provoaca multe boli, printre care si cancer de ficat  si mai ales da dependenta. Daca luam in calcul dezastrele produse de alcool asupra organismului uman ar trebui imediat sa interzicem vinzarea acestuia sub  orice forma s-ar prezenta de la bere, la vin, la whisky, s.a.m.d.
Pentru amatorii de natural am un alt exemplu: razele de soare pot duce la cancer de piele si ce e mai natural ca soarele?
Pentru a evalua din punct de vedere stiintific o substanta trebuie sa luam in consideratie cantitatile in joc: astfel trebuie sa intelegem ce e acela ADI ? Ne limitam la a spune ca e cantitatea de substanta  care acumulata zilnic pentru toata viata nu creaza probleme.
In Europa doza pentru aspartam este de 40 mg/ kg corp.
Vreau sa notez ca cercetare nu este echivalent de stiinta. O cercetare e un punct de plecare, o ipoteza, o reflectie. Asa ca daca ati citit rezultatele unor cercetari chiar si venind de la Harvard nu inseamna ca ati gasit adevarul stiintific. Daca din 100 de cercetari pe aceeasi tema 99% au acelasi rezultat putem vorbi de date stiintifice.
Dar cum acuzatiile aduse aspartamului au priza la public , mai ales daca le prezinta profesorul Mencinicopschi , firmele producatoare au gasit solutia si de la aspartam au trecut la sucraloza , E 955, comercializata cu un nume super frumos:   Splenda . Este un derivat clorurat al zaharozei. Aprobata deja in peste 80 de tari.
Din eticheta rezulta ca poate fi consumat de orice. Este un indulcitor artificial, cu putere de indulcire de 600 ori mai mare decit zaharul.
Doza admisa in  cazul sucralozei este de 10 mg/ kg corp. Oare de ce?
Nu conteaza, deja o parte din cosumatorii fobici s-au linistit.
Mai ramine o alta parte care este total impotriva indulcitorilor si acestia vor merge pe chestii naturale cum ar fi fructoza, ca doar e extrasa din fructe sunt si desenate pe cutie, struguri, pere ..ceea ce nu stie consumatorul e ca fructoza se obtine industrial din amidon transgenic.
Dar consumatorul fobic e linsitit
Sfatul meu?
Daca vreti intr-adevar sa fiti linistiti consumati Stevia. Are putere de indulcire mare, un gust placut este absolut naturala
Nu are calorii
Nu altereaza glicemia
Nu este toxica
Nu fermenteaza precum aharul deci e utila si pentru cine sufera de Candida
Termostabile 200 grade deci o puteti folosi si la prajituri
Deocamdata singura limita a acestui indulcitor este pretul.
Si daca nu aveti probleme cu diabetul sau greutatea aveti la dispozitie mierea, siropul de agave, de artar .