Bauturile carbogazoase cresc violenta la copii


Ultima despre sucurile carbogazoase
Stiţi că m-am declarat public împotriva consumului de băuturi carbogazoase( în special pe bază de cola) şi sucuri aşa zis naturale. Motivele le-am explicat pe larg în ziarul Ring(http://www.ziarulring.ro/stiri/sanatate/217982/Nutritionista-Marie-Vranceanu-ne-avertizeaza-Sucurile-carbogazoase-in-special-cola-cresc-riscul-de-cancer)
Se pare însă că aceste faimoase şi vândute băuturi nu au impact negativ doar asupra stării de sănătate a micuţilor ci influentează şi comportamentul acestora.
Conform unui studiu recent condus de cercetătorii de la  Mailman School of Public Health, Columbia University şi Harvard School of Public Health , aceste băuturi pe lângă a creşte riscul de leucemie, mieloame, limfoame la copiii voştri, cresc şi agresivitatea.
Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Pediatrics .
La studiu au participat 3000 de copii de 5 ani din 20 de mari oraşe ale SUA.
43 % din copiii consumau o cutie de suc pe zi şi 4% peste 4 cutii. Durata studiului a fost de peste 3 luni timp în care s-au făcut observaţii şi au fost intervievaţi părinţii pentru a putea analiza corelaţia între obiceiurile alimentare şi manifestările de violenţă.
S-a evidenţiat faptul că la micuţi comportamentele agresive, lipsa de concentrare, problemele de atenţie creşteau proporţional cu cantitatea de suc consumată.
Oamenii de ştiinţă nu au clarificat încă un aspect: care dintre componente este responsabil de comportamentele agresive?  Băuturile pe bază de cola conţin : zahăr, sirop de porumb sau aspartam, benzoat de Na, acid fosforic, cafeină .
Opinie personală
Este posibil ca cea mai mare răspundere  să revina cafeinei dat fiind că aşa cum vă spuneam într-un alt articol cantitatea acesteia nu e neglijabilă.   
Cofeina influenţează sistemul de comunicare al creierului pe mai multe căi. Influenţează  nivelurile a doi neurotransmiţători: acetilcolina şi adenozina. Cofeina tulbură biochimia creierului, crescând nivelul acetilcolinei şi interferându-se în transmiterea adenozinei (fiind un antagonist neselectiv al receptorilor de adenozină). În felul acesta, cofeina deranjează echilibrul fin al neurotransmiţătorilor din creier, cu consecinţe grave.
Adenozina are rolul unei frâne, iar cofeina împiedică acţiunea ei, permiţând o stimulare artificială a creierului.  Cofeina mai influenţează un alt neurotransmiţător: creşte cantitatea de dopamină, ceea ce este extrem de îngrijorător, deoarece unele dintre afecţiunile psihiatrice cele mai dificile, par să fie produse de un exces de dopamina.
In acest sens un alt studiu a evidenţiat că adulţii care consumau 4 cutii cu cola pe zi aveau o probabilitate mai mare de a dezvolta forme periculoase de depresie.
Atenţie mare la cum va creşteţi copiii. Băuturile carbogazoase  nu numai predispun la obezitate, diabet, sindrom metabolic, dar cresc violenţa în copiii.