bama
(sau Okra, cum este cunoscută în vest) este o plantă cu fructe
comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte
bumbacul, arborele de cacao şi hibiscusul). Fructul este o capsulă verde, cu
puf, având lungimea de 8-20 cm și conține numeroase semințe.
Lunguieţe
şi verzi ca nişte castraveţi, bamele sunt vegetale foarte nutritive.
Pe
lângă faptul că sunt sărace în calorii, sunt bogate în
vitamine A, C, acid folic,
tiamina, B6, riboflavina si săruri minerale de calciu, zinc, potasiu,
magneziu.
Mai conţin
betacaroteni şi o mare cantitate de fibre.
Întrucât
conţin acid folic, bamele sunt recomandate viitoarelor mame, acidul folic
ajutând la dezvoltarea tubului neural al fătului.
Fibrele
superioare, regăsite în bame, ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata
la care zahărul este absorbit din tractul intestinal.
Mucilagiul
din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel
toxinele metabolice şi, graţie proprietăţilor laxative, curăţă intestinul gros
menţinând sănătatea acestuia.
Precum
un panaceu, bamele consumate frecvent vindecă întregul organism. Astfel,
tratează inflamaţia plămânilor şi calmează simptomele de intestin
iritabil. Datorită conţinutului de vitamina C, bamele au un puternic efect
antioxidant şi antiinflamator.
Conform
studiilor, riscul unui infarct sau al unui accident vascular în rândul celor
care consumă aceste miraculoase legume este foarte redus. De asemenea,
specialiştii americani consideră că o dietă cu bame poate preveni unele forme
de cancer, în special cel de colon.
Bamele
sunt hrana ideală pentru persoanele supraponderale având calorii puţine.
Valori
nutrizionale pe 100 gr:
Kcal
30
Proteine
1,7 g
Carbohidrati
6,6g
Lipide
0,2g
Fibre
2,2g
Datorită
conţinutului ridicat de mucilagii, acestea au şi proprietăţi emoliente, fiind
recomandate în afecţiuni respiratorii precum bronşite sau traheite.
Reteta
mea:
Bame preparate
greceşte
Ingrediente
pentru 2 porţii
500
gr bame tinere
2 linguri ulei de măsline
5 roşii
1 ceapă
1 lingură oţet balsamic
mărar
pătrunjel
tocat
sare
Mod de
preparare
Se
folosesc bame proaspete sau congelate.
Se curăţă bamele, se spală şi se pun în apă cu sare şi oţet balsamic, cam 30
minute. Între timp se taie ceapa mărunt şi se caleşte. Se pun roşiile curăţate
de pieliţă şi tăiate cuburi , apoi bamele, o linguriţă oţet , sare şi se
amestecă încet. Se fierbe totul la foc mic. Când este aproape gata se pune
verdeaţa tocată. Se servesc atât calde cât şi reci.