Atenţie la diete!Cuvântul dietă îşi are originea în limba greacă şi înseamnă stil de viaţă.
Aşadar, a vorbi de Atkins, Plank, Montignac, Tisanoreica, nu are nici un sens din acest punct de vedere.  

Iată unele dintre cele mai faimoase diete in ordine aleatorie si.. ce s-a întâmplat cu ideatorii unora dintre ele?

Dieta Atkins 
propusă de dr Atkins , acest Messia american, a antrenat în nebunia  slăbirii peste 30 milioane de persoane.
Toată viaţa a predicat că e posibil să mâncăm grăsimi cu nemiluita si să rămânem slabi şi mai ales sănătosi.
Evident persoane lipsite de voinţă, dornice de a se îmbuiba cu mâncare, l-au urmat ca pe un Zeu coborât din Olimp special pentru rezolvarea problemelor de obezitate.  

Dieta i-a adus doctorului Atkins un câstig de zeci de milioane de dolari.
În anul 2004 dr Atkins a alunecat pe zăpadă şi a murit.
Partea interesantă a morţii sale  a fost certificatul medico legal. Atkins, înalt 183 cântărea 116 kg, obez în adevăratul sens al cuvântului şi era cardiopatic , aspecte care caracterizează subiecţii  cu diete bogate în grăsimi saturate şi sărace în carbohidraţi , fructe şi legume.

 Michel Montignac a elaborat originala metodă de pierdere în greutate pe baza indicelui glicemic. Evident şi aici se poate mânca pe săturate , depinde ce alegi. Ideea a prins extra ordinar la public, dar interesant e că Montignac a murit în 2010, la 65 de ani, bolnav de cancer de prostată.

Dieta Plank,  a fost ideată în Germania,  dar autorul acesteia nu este cunoscut. Asocierea cu  Max Karl Ernst Ludwig Planck, părintele fizicii quantice , este absolut greşită.
Dieta Plank promite 9 kg în 15 zile bazându-se pe o alimentaţie total eronată, numai cu carne, ouă şi peşte. Interzişi carbohidraţii. Fiind o dietă puternic dezechilibrată chiar şi numai pentru 15 zile, supune organismul la un puternic stres.
De obicei kilogramele pierdute vor fi repuse la loc de îndată ce se renunţă la dietă.

Dieta Dukan ideată de algerianul aclimatizat în Franţa, Piere Dukan,  este plină de alimente toxice, acidificante şi dăunătoare sănătăţii.
Dar Dukan nu a dormit şi ca să contracareze, zice el, efectele carenţelor de macro şi micronutrienţi a făcut un boutique Dukan unde vinde tărâte de ovăz, evident Dukan,  vitamine sintetice , esenţe sintetice, adică tot ce e mai rău pentru sănătate.

Un lucru nu înţeleg. Pentru cei care stau cu cartea Dukan sub cap , ca şi cum ar fi Biblia, nu au citit pasajul în care autorul declara: îmi place să mănânc mediteranian ( hmm!!) şi uneori după sărbatori fac şi eu 2-3 zile proteice. Ce simpatic! Deci dânsul e după zicala aia românească: faci ce spune popa, nu ce face popa.
Adică, voi mâncaţi sintetic, umflaţi-vă de substante toxice,  în timp ce doctorul care vă ofera cancerul pe tavă , mănâncă mediteranian( cu 55% carbohidraţi)

Tisanoreica , ideată de mai tânărul italian Gian Luca Mech , este tot o dietă hiperproteică în care vi se servesc feluri de mâncare deja preparate PAT( porţie alimentară tisanoreica). Businessul este unul de zeci de milioane de euro. 250 gr paste tisanoreica se vând la preţul de 14 euro, în timp ce 500 gr paste integrale costă 0,90 euro.
În România testimonial pentru dieta Tisanoreica a fost Mihaela Borcea, care acum doi ani, e drept slăbise puţin şi gazată de acest aspect a şi scris împreună cu Mech o carte care suna cam aşa: Secretele unui corp perfect. După ce s-a plictist de produsele Tisanoreica( am uitat să va spun, pastele nu sunt paste ci doar o imitaţie, deloc apetisante) doamna Borcea a pierdut secretul şi ştiţi cu toţii că în prezent e obeză. Asta ar trebui să vă dea de gândit privind valabilitatea acestor metode.

Toti aceşti inventatori de diete nu au făcut altceva decât să creze linii de produse , să-şi pună propriul nume în brand şi să încaseze cât mai mulţi bani de pe urma celor care încă mai cred că pot slăbi citind o carte.

Cred ca scopul nostru ar trebui să fie acela de a sta bine cu noi înşine, de a parcurge un traseu de creştere spirituală, de a slăbi în mod corect dacă suntem obezi, de a duce o viaţă senină, liniştită , sănătoasă, pe principii corecte din toate punctele de vedere şi în armonie cu natura.
 

Marie Vrânceanu
nutriţionist