Vitamina C din porumb transgenic si Vanilie din lemn si petrol




Vitamina C din porumb transgenic si microorganisme OMG 


Vanilie din lemn si petrol


Toti cunoastem pastilele de vitamina C. Se gasesc in farmacie, au culoarea usor portocalie, gust de lamiie sau portocala si pe cutie sunt ilustratre citrice.
E adevarat, acestea sunt bogate in vitamina C , dar singura legatura intre pastilele din cutie si lamii e poza.
Viamina C sau acidul ascorbic sau E 300 este sintetizata industrial plecind de la glucoza. Procesul este destul de complicat si cuprinde 6 etape unul dintre acestea constind in fermentatia cu ajutorul unui microorganism , un fel cam ca la obtinerea vinului sau berii.
De unde provine glucoza utilizata in industrie? Din amidonul de porumb. Cea mai mare cantitate de amidon aflata pe piata provine din SUA incit posibilitatea de a fi transgenic este foarte mare.  Nu va agitati cu cititul pe cutie, producatorul nu are obligatia sa specifice ca pastica este facuta din amidon de porumb  transgenic, deoarece legal se considera ca nu exista nici o diferenta intre organismele transgenice si cele convetionale. Daca veti gasi cutii cu inscriptia OGM free e doar pentru a va face sa platiti mai mult. Filiera amidonului este atit de extinsa incit e imposibil de controlat daca avem sau nu amidon transgenic. Dar amidonul este un compus versatil si se gaseste in numeroase alte alimente incit oricum ati da-o tot consumati, vrind nevrind , OMG.
Fructoza pe care o cumparati la supermarket are pe ambalaj un strugure sau un mar ..e din fructe. Ei, bine, nu, e din amidon. Extragerea  fructozei din fructe nu ar fi un proces economic si costurile ar fi foarte mari. Asa ca se obtine industrial tot din amidon. Se obtine glucoza ( amidonul este un polimer al glucozei) si aceasta cu ajutorul unui microorganism este transformata in fructoza.
In cazul vitaminei C , procesul original de fabricatie numit Reichenstein are loc in sase etape. De aceea s-a obtinut un microorganism modificat genetic care permite efectuarea trasformarilor in doar 2 etape, minimalizind costurile. Cea mai mare producatoare de vitamina C este China.

Vanilia! Hmm, ce aroma, exceptionala in prajituri, inghetata..Dar de unde acest parfum?
Este rezultatul mai multor molecule aromatice, printre care cea mai puternica vanilina , poate fi sintetizata in laborator, evident nu plecind de la vanilie ci de la materii mult mai ieftine cum ar fi : lignina un subprodus din industria lemnului  si  materii din industria petrochimica. Imi imaginez cum ati strimbat nasul numai la gindul ca budinca voastra e aromatizata cu deseurile dintr-o astfel de industrie.
Din pacate consumul de vanilie in lume este foarte mare si ar fi din punct de vedere ecologic insustenabil. In fiecare an in lume se consuma 12000 tone de vanilie din care doar 120 sunt din batoane de vanilie.   
Ce pofta mi s-a facut de o inghetata cu vanilie ..:)