Vitamina C
din porumb transgenic si microorganisme OMG
Vanilie din
lemn si petrol
Toti
cunoastem pastilele de vitamina C. Se gasesc in farmacie, au culoarea usor
portocalie, gust de lamiie sau portocala si pe cutie sunt ilustratre citrice.
E adevarat, acestea
sunt bogate in vitamina C , dar singura legatura intre pastilele din cutie si
lamii e poza.
Viamina C
sau acidul ascorbic sau E 300 este sintetizata industrial plecind de la
glucoza. Procesul este destul de complicat si cuprinde 6 etape unul dintre
acestea constind in fermentatia cu ajutorul unui microorganism , un fel cam ca
la obtinerea vinului sau berii.
De unde
provine glucoza utilizata in industrie? Din amidonul de porumb. Cea mai mare
cantitate de amidon aflata pe piata provine din SUA incit posibilitatea de a fi
transgenic este foarte mare. Nu va
agitati cu cititul pe cutie, producatorul nu are obligatia sa specifice ca pastica
este facuta din amidon de porumb transgenic, deoarece legal se considera ca nu
exista nici o diferenta intre organismele transgenice si cele convetionale.
Daca veti gasi cutii cu inscriptia OGM free e doar pentru a va face sa platiti
mai mult. Filiera amidonului este atit de extinsa incit e imposibil de
controlat daca avem sau nu amidon transgenic. Dar amidonul este un compus
versatil si se gaseste in numeroase alte alimente incit oricum ati da-o tot
consumati, vrind nevrind , OMG.
Fructoza pe
care o cumparati la supermarket are pe ambalaj un strugure sau un mar ..e din
fructe. Ei, bine, nu, e din amidon. Extragerea fructozei din fructe nu ar fi un proces
economic si costurile ar fi foarte mari. Asa ca se obtine industrial tot din
amidon. Se obtine glucoza ( amidonul este un polimer al glucozei) si aceasta cu
ajutorul unui microorganism este transformata in fructoza.
In cazul
vitaminei C , procesul original de fabricatie numit Reichenstein are loc in
sase etape. De aceea s-a obtinut un microorganism modificat genetic care
permite efectuarea trasformarilor in doar 2 etape, minimalizind costurile. Cea
mai mare producatoare de vitamina C este China.
Vanilia!
Hmm, ce aroma, exceptionala in prajituri, inghetata..Dar de unde acest parfum?
Este
rezultatul mai multor molecule aromatice, printre care cea mai puternica
vanilina , poate fi sintetizata in laborator, evident nu plecind de la vanilie
ci de la materii mult mai ieftine cum ar fi : lignina un subprodus din
industria lemnului si materii din industria petrochimica. Imi
imaginez cum ati strimbat nasul numai la gindul ca budinca voastra e aromatizata
cu deseurile dintr-o astfel de industrie.
Din pacate
consumul de vanilie in lume este foarte mare si ar fi din punct de vedere
ecologic insustenabil. In fiecare an in lume se consuma 12000 tone de vanilie
din care doar 120 sunt din batoane de vanilie.
Ce pofta mi s-a facut de o inghetata cu vanilie ..:)