SCURT TRATAT DESPRE BEREA FĂRĂ ALCOOL ( non enciclopedia)
Berea fără alcool este o tragică glumă a naturii. Îi lipseşte esenţa pentru care toţi pământenii consumă bere: alcoolul.
Dar cum putem obţine o astfel de băutură care, între noi fie vorba, nu mulţumeşte nici capra, nici papilele.  

Procedeele sunt  două:
-întreruperea fermentaţiei de îndată ce berea a juns la gradaţia alcoolică dorită sau
- îndepărtarea alcoolului prin evaporare în vid la temperatura de 78,5 grade.  

Cu berea analcoolică gustul amărui de hamei se păstrează ( tip, pilitură de fier în gură) dar rămîne diferenţa că nu devii vesel consumînd-o şi mai ales nu vei avea curajul să ceri numărul de telefon( dacă eşti bărbat) tipei de la masa vecină sau în cazul femeilor, să cedezi insistenţelor frumuşelului cu ochi albaştri.

Dar cît alcool are o bere analcoolică?
Evident întrebarea pare stupidă pentru că dacă e fără alcool răspunsul de la sine înteles ar trebui să fie: 0.
Ei bine, nu e aşa. În funcţie de ţară, berea aceasta care seamană cu un fel de supă de melci amari, poate avea pînă la 1,2 % alcool  în Italia, deşi reclamizata Drive beer conţine 2,5% alcool , 0,4 % în SUA şi se spune, 0,05%  în Marea Britanie.
Singura, cu  % alcool e Zero Moretti şi berea asta chiar e zero şi din punct de vedere organoleptic, adică ori beţi ce v-a rămas de la spălatul vaselor ori Moretti ,e cam la fel.
Unii merg pînă într-acolo încît susţin că un pahar cu bere analcoolică are acelaşi gust cu o ceaşcă de cafea cu orz pentru copii, aşa că, din punctul meu de vedere, mai bine aşteptaţi  micul dejun cînd puteţi servi şi o brioşă.  
Ca să nu o mai lungesc cu vorba un lucru e sigur: berea asta ori o iubesti, ori o urăşti. Nu există cale de mijloc.
Cum doamnele, de cînd cu moda anorexicelor, lansata de marile case de modă, sunt mereu la dietă, sătule de apa plată cu lămîie ar putea manifesta tendinţa de a trage cu ochiul şi chiar cu măseau la berea analcoolică.
 Aşadar, cîte calorii are o bere analcoolică?
Matematica nu e punctul meu forte dar 1 gr de alcool furnizează 7 calorii. Însă gradaţia alcoolică de pe etichetă nu corespunde la 1 gram de alcool ci la 1 ml etanol care dezvoltă 5,53 calorii. Dacă vreţi să faceţi calcule amintiţi-vă că mai există şi caloriile provenind din malţul nefermentat ale cărei concentraţii sunt indiferente în berea alcoolică dar destul de importante în cea fără alcool.
Mă rog, dacă  sunteţi dintre cei cărora nu le place matematica, berea analcoolică are cam 15 kcal pe 100 ml, în timp ce una alcoolică 5% are cam 35 cal.
Dar înafară de cura de slăbire, unde pe lîngă un conţinut caloric scăzut mai există şi avantajul că această bere nu se poate bea, la ce mai foloseşte berea fără alcool?
Se spune că e utilă celor care conduc,  pentru a nu se îmbăta. Dar am vazut că mai toate conţin ceva alcool. Şi dacă şoferul se opreşte în benzinărie , ia 5 sticle şi bea 3,  ce culoare se va aprinde în fiola în care agentul  îl va invita să îşi exercite volumul expirator maxim?  Cu 3 beri analcoolice,  conform legii sunteţi beat, aşa că mai bine luaţi o bere normală, ştiti.. una şi bună.
Cum mai rezultă din reclame, berea asta poate fi consumată şi de tineri în discotecă  şi după mine  e o subtilă strategie de a-l fideliza pe adolescent , anticipat, la consumul de bere adevărată.

În autostradă veţi vedea mai multe panouri publicitare pe care scrie: 4 din 5 accidente rutiere se produc din cauza alcoolului. Dar studiile au demonstrat că de fapt se produc din cauza panourilor la care şoferul cască gura.

La ce foloseşte cu adevărat berea analcoolică?
La evaluarea filtraţiei glomerulare ..cine merge mai des în baie şi face pipi mai mult

Şi dacă e să ne luăm după ultimul accident a lui Giancarlo Fisichella, putem deduce lesne că nici el nu bea bere analcoolică.
Etichette: , , ,