Radiatii nucleare in bucatarieOrzul din whisky si bere a fost  modificat genetic cu ajutorul radiatiilor

Stiati ca peste 60 % din alimentele consumate zi de zi sunt obtinute din plante modificate genetic cu ajutorul radiatiilor?
Griu, orz, orez, floarea soarelui, mazare, capsuni, bumbac, fasole, pere, grapefruit rosu, cartofi, vinete, sunt toate rodul mutatiilor genetice induse cu ajutorul radiatiilor.

Dupa al doilea razboi mondial a inceput folosirea pacifica a energiei nucleare. In tari mai avansate tineri cercetatori au inceput sa foloseasc radiatiile nucleare cu obiectivul de a modifica unele caracteristici ale plantelor existente. La inceput rezultatele au fost modeste deoarece plantele nu reuseau sa supravietuiasca puterii devastatoare a raditiillor. Incetul cu incetul specialistii invatara sa domoleasca radiatiile si Agentia Internationala pentru Energie Atomica impreuna cu Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura FAO, sponsorizara o serie de proiecte care aveau ca scop modificare genetica a unor plante cu ajutorul radiatiilor. Scopul era acela de a ameliora anumite caracteristici .

In laborator se foloseste izotopul radioactiv Cesiu 137.

FAO care astazi sustine biotehnologiile, adica OMG in anii 70 nu ezita sa sustina utilizarea energiei atomice pentru ameliorarea plantelor.
Un articol al  Departamentului de  Tehnici Nucleare  in Agricoltura descrie numeroase culturi mutate genetic .
Database-ul  FAO semnaleaza in acest sens cel putin 48 de tipuri de fructe printre care mere, pere, caise, piersici,  etc si o varietate de mare succes: grapefruitul rosu, Star Ruby. Acest tip de grape nu a existat dintotdeauna. S- obtinut prin iradiere cu fascicule de neutroni lenti in anul 1970. In anul 1984 ulterioare radiatii dusera la obtinerea varietatii Rio Red.
Amindoua fructele acopera 75% din productia texana de grapefruit rosu.

Orz si griu modificate genetic cu radiatii

In anul 1968 doua varietati de orz  modificate genetic cu raze gamma , Diamant si Golden Promise au vut un profund impact asupra productiei de whisky si bere in Europa. Varietatea Diamont a fost distribuita agriculturilor din Cehoslovacia pentru prima data in 1965. Plantele erau cu 15 cm mai joase decit cele initiale si aveau productii mai mari. In 1972 orzul Diamant ocupa 43% din suprafata cultivata cu aceasta planta.

In Scotia varietatea Golden Promise se afirma in industria berii si a whisky-ului. Chiar si astazi este cea mai raspindita varietate in cultura.

In anul 1974 se obtinu tot prin iradiere varietatea de griu Creso care citiva ani mai tirziu avea sa devina  griul de electie al italienilor, cel din care se fac spagetti, maccheroni, pennette, penne, etc. In anul 1984 Creso se cultiva pe 430000ha numai in Italia.
Plantele modificate genetic cu ajutorul radiatiilor pot fi cultivate, spre deosebire de OMG, fara nici un fel de autorizatie specifica.

Cele 2 rele: OMG sunt strict controlate. Cind soia transgenica modificata cu nuca de Brazilia a inceput sa declanseze in rindul consumatorilor reactii alergice a fost retrasa de pe piata.
In cazul plantelor modificate cu radiatiii mutatiile se produc in maniera oarba , cazual. Nu putem sti ce se intimpla in planta si nimeni nu se preocupa sa investigheze la nivel molecular daca mutatia a modificat in vreun mod  evident metabolismul plantei.

Intr-o cercetare recenta unde a fost luat in studiu orezul transgenic si cel mutat cu radiatii s-a concluzionat ca al doilea suferise mai multe alteratii genetice decit orezul OMG.

Si acum intrebare:
plantele modificate genetic cu radiatii sunt OMG?
Raspunsul depinde de interlocutorul careia i se adreseaza intrebarea.
Din punct de vedere legal, nu, nu sunt. Birocratii de la Bruxelles au definit cu precizie tehnicile de modificare a genomului care califica OMG.
Pe de alta parte daca vrem sa luam in calcul mai mult substanta decit forma, da aceste plante sunt OMG, in sensul ca au fost modificate genetic de catre om . Evident nu in modul precis cum se intimpla in cazul organismelor transgenice , dar ADN-ul acestor plante a fost efectiv transformat. Si printre altele transformat in mod necunoscut.
Nu putem sti cum a fost modificat genomul plantelor bombardate cu raze gamma sau raze x.
Sunt un pericol pentru biodiversitate?
Va este suficienta explicatia un pic jenanta ca radiatiile sunt naturale ?


Sursa

B.S.Ahloowalia, M. Maluszynsky,  Induced mutation . A new paradigm in plant breeding.

R. Batista, N. Saibo, T. Lourenco, M.Oliviera, Microarray analyses reveal that plant mutagenesis may induce more transcription changes than transgene insertion.

D. Bressanini, Pane e bugie.