Lintea
( Ervum lens)
Desi
este una dintre cele mai vechi leguminoase in alimentatia romanilor a intrat de
mai putin timp.
Dupa
cum atesta studiile de arheologie lintea era consumata inca din timpuri
preistorice( 7000 I.C) fiind considerata
carnea saracului la fel ca toate leguminoasele.
Este citata si in Biblie , unde se povesteste ca Esau renunta la primul copil in schimbul unei
farfurii cu linte( Genesa, 25, 29-34).
In
Grecia si Roma antica era alimentul de baza incit numele uneia dintre cele mai
importante familii romane Lentuli se pare ca deriva de la aceasta planta.
Forma
sa aminteste pe cea a unei monede, fapt pentru care in Italia de Anul Nou , la
miezul noptii se consuma linte cu cotechino( ceva asemanator cu caltabosii
nostri) in ideea de prosperitate materiala in anul ce urmeaza.
Proprietati
nutrizionale
Lintea
reprezinta o sursa extraordinara de proteine, fibre, fier, magneziu, potasiu.
Continutul in fier este chiar mai ridicat decit cel din carne dar absorbtia
acestuia la nivel intestinal este greoaie.
Proteinele
fiind de origine vegetale nu au toti aminoacizii esentiali , lipsind cisteina
si meteonina. De aceea intr-un regim vegan trebuiesc asociate cu cerealele.
Contin
:51% carbohidrati, 23% proteine, 14 % fibre, 1% grasimi( ne saturate) 11% apa.
Printre
componentii cei mai importanti amintim:
Isoflavone
.puternici antioxidanti
Tiamina
favorizeaza memoria si concentrarea
Vitamina
PP utila pentru echilibrarea metabolismului energetic si reducerea
trigliceridelor din singe.
In
acelasi timp niacina este si un puternic antioxidant.
De
asemeni sunt extrem de bogate in fibre solubile carte formeaza o substanta
gelatinoasa in tractul digestiv contribuind la depurarea organismului si
reducerea nivelului colesterolului sanguin.
Actiune
terapeutica
Sunt
indicate in anemie, oboseala fizica si mintala, denutritie. Fiind bogate in
fibre faciliteaza tranzitul intestinal
si substantele antioxidante au rol in combaterea radicalilor liberi.
Pot
fi consumate si de catre diabetici deoarece absobtia carbohidratilor este lenta.
Au
si proprietati galactofore motiv pentru care sunt recomandate femeilor care
alapteaza( stimuleaza producerea de lapte si o mentine constanta in timp).
Poate
fi consumata cu succes si in curele de slabire
Contraindicatii
Iperuricemie(
valori mari ale acidului uric in singe )
Si
iata , 2 delicioase retete cu linte
Hamburgher de
linte verde
Ingrediente pt 4 bucati
200
gr linte verde uscata
2
linguri ulei de masline
Oregan
Salvie
Pesmet
Sare
Piper
Mod de preparare
Lintea
verde nu trebuieste pusa la inmuiat, incit se firbe direct in apa nesarata timp
de 25 minute impreuna cu citeva frunze de salvie care pe linga a-i da aroma o
fac mai digerabila. Cind lintea s-a fiert puneti-o in blender impreuna cu oregan, sare si piper, ulei si mixati. Turnati compusul obtinut
intr-un vas si adaogati 1-2 linguri de pesmet pina obtineti un produs pe care
il puteti modela usor cu miinile. Tapetati o tava cu hirtie de copt , modelati
hamburgheri si dati la cuptor la 180 grade timp de 20 minute
Piure de linte
Ingrediente pentru o portie
150
gr linte
o
ceapă
un
morcov
ţelină
sare
Mod de preparare
fierbeţi
lintea împreună cu ceapa, morcovul, ţelina. Cînd au stat din fiert puteţi
adăoga o crenguţă de rosmarin. Lăsaţi să se odihnească pentru o oră. Scoateţi
celelalte ingrediente şi cu mixerul faceţi pureul de linte. Condimentaţi cu
puţin ulei de măsline. Serviţi cu cîteva felii de pîine prăjită peste care aţi
stors puţin usturoi.