COCA COLA E INAFARA LEGII

 ..extras din cartea ..e di veleni saziami ( satura-ma cu otravuri) de Carlo Galimberti

Coca cola este una dintre cele mai vindute bauturi. Ce contine?  Se tot vantura ideea formulei secrete. Atit de secrete ca trebuie sa citim eticheta cu lupa: apa, zahar, acid fosforic, extracte vegetale, anhidrida carbonica, caramel -amoniacal evident , arome naturale.
Continutul caloric este unul elevat dat  fiind ca 1 l de Coca cola contine 110 gr zahar. Acidul fosforic este prezent in 325 mq/l , CO2 5,4 gr/l . Ph 2,25
Si acum partea interesanta: Coca cola este o bautura carbogazoasa si conform legislatiei internationale o bautura comercializata cu numele unei plante trebuie sa contina un extract din acea planta.
Deci bautura asta ar trebui sa contine COCA si COLA.
COCA sau ERYTROXILON COCA este o planta originara din Bolivia cu frunze lanceolate care contin drogul numit cocaina, inregistrata chiar la acest capitol “droguri “in lista substantelor farmaceutice , regim special, ca stiti voi nu va da nimeni cocaina in farmacie.
In acest caz taisurile sunt doua si oricum am rasuci lama rezultatul e acelasi: Coca cola e inafara legii..adica daca are Coca e , si daca nu o are tot la fel pentru ca vinde o bautura cu numele unei plante fara ca vreun extract din planta respectiva sa fie prezent in bautura( ati vazut ce spune legea, nu e voie)  

Presupunem ca numele de Coca a fost dat pentru a stimula fantezia consumatorului.
Cola,  de la numele plantei Cola acuminata, familia Malvaceae, planta al carui fruct este bogat in catechine-cafeine si care ar trebui sa fie prezent sub forma de extract in bautura. Adevarul e ca se gaseste cafeina, aceeasi care in registrul farmacopeic apare pe lista dar nu in cea a substantelor cu vanzare libera.
Coca cola contine 118 mg de cafeina pe litru si in acest caz iar e inafara legii pentru ca ar trebui sa se vinda in farmacie pe baza de reteta.

Interesant, nu??