Vi-l prezint pe Bifidus!


Buna ziua, vi-l prezint pe BIFIDUS!


Liniste. Cineva indrazneste sa intrebe: da’ cine e Bifidus asta?

O bacterie, gram pozitiva, anaerobica, sub forma de bastonase care colonizeaza tractusul digestiv la om si mamifere. Se mai gaseste in vagin si in mucoasa bucala, B. dentium.
Eu am citit pe site-uri romanesti niste ineptii in care unele ziare afirmau : Danone a recunoscut ca folosea bacterii din fecale , din vagin…Fratilor, sa nu confundam lucrurile. Spuse in asa fel omul de rind intelege ca Danone a scormonit prin WC si a iesit de acolo cu tulpinile de Bifidus pe care le-a ticsit in iaurt. Nu.

Iata citeva explicatii.
Ne naştem cu un tub digestiv steril. Primul implant de floră microbiană îl primim o dată cu colostrul matern. Colonizarea cu bacterii atinge concentraţia maximă în primii ani de viaţă.
Flora intestinală este compusă din bacterii benefice şi din agenţi patogeni. Colonul se menţine sănătos cu 85% floră de fermentaţie şi 15% agenţi patogeni (floră de putrefacţie). Sănătatea noastră depinde de echilibrul dintre aceste două tipuri de bacterii. Modificare sau dezechilibrul acestui raport înseamnă dizbiosă, care nu corespunde neapărat stării de boală, dar este prin definiţie un sindrom bacteric cu schimbarea florei intestinale.

Bacteriile benefice cele mai importante sunt Lactobacillus salivarius, L.casei, L.rhamnosus, Bifidobacterium bifidum, B.longum, B.lactis si Streptococcus thermophilus.

Ele au numeroase proprietăţi terapeutice, antiinflamatoare, anticancerigene, anticonstipaţie, inhibiţia creşterii unor agenţi patogeni (Clostridium în perioada post-antibioterapie).

Agenţii patogeni sunt responsabili pentru milioane de cazuri de boli infecţioase gastrointestinale.

Cei mai importanţi sunt virusurile, paraziţii, micotoxinele şi bacteriile specifice:Yersinia enterocolitica, Vibrio sp., Staphylococcus aureus, Campylobacter, Listeria monocytogenes, Salmonella spp.., Shigella sp., Escherichia coli, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens si Bacillus cereus.

Escherichia coli, în mod normal, este o bacterie comensală, inofensivă, dar, care în anumite condiţii, provoacă infecţii digestive, manifestate prin crampe, diaree, greţuri, vărsături. Atunci cînd Escherichia migrează din colon poate ajunge la rinichi şi poate determina infecţii renale severe.

Funcţiile metabolice ale florei intestinale
-completează digestia eventualelor proteine, grăsimi, tipuri de amidon, care nu au fost complet reduse

-sinteza vitaminelor K, B1, B2, B6, B12

-demolează celuloza

Sper ca pina aici ne-am lamurit.

Acum trecem la iaurt, care pe vremea copilarie mele era de un singur fel pus in niste borcanele de sticla( refolosibile) acoperite cu o folie de aluminiu. Dar astea sunt amintiri din copilarie( ar spune unii) si mai dupa Revolutie au aparut iaurturi cu fructe , toate de import.
In prezent daca mergeti la supermarket veti gasi rafturi intregi  de dimensiuni impresionante ,7 m de lungime pe 2 de inaltime, pline cu iaurturi. De cele mai multe ori in fata rafturilor sta cite o fatuca ce incearca sa te ademeneasca. Dar fatuca macar e reala, in timp ce, in unele spoturile publicitare  s-a atins maximum fantesiei.
Cele mai multe merg pe caracterul sanatos al produsului dar daca exista cumva indivizi reticenti care nu dau mare importanta sanatatii, ei bine, Muller, inr-un spot spune: fatti amore con il sapore( faceti dragoste cu gust) adica nu ai o femeie ia-ti un iaurt si in felul asta scutesti mersul la escorte sau cumparatul unei papusi gonflabile. Un iaurt ti-ajunge si costa mai putin!!! 
Danone plesneste si ea de fantezie si aflam ca Activia te trimite in baie cu precizia unui orologiu elvetian: nici un minut inainte, nici un minut dupa si asta deoarece contine Bifidus actiregularis. Acum chiar intreb eu: da asta cine mai e?
Ei, bine , aflati ca asta nu exista. Danone l-a inventat doar pentru a-l face pe cumparator sa creada ca produsul are functii specifice si garanteaza un raspuns pozitiv. Bifidusul folosit in Activia nu se numeste actiregularis, ci Bifidobacterium animalis, strains (tulpina)DN 173 010.
Cei de la Danone l-au inregistrat ca pe o marca. Cum am spune Aspirina in loc de acid acetilsalicilic. Iata numele citorva probiotoce si ai producatorilor care le-au pus pe piata

Lactobacillus casei Shirota (Yakult, Japonia);
L. casei DN114 001 (Danone, Franta)
Lactobacillus rhamnosus GG (Valio, Finlanda);
L. rhamnosus HN001 (Danisco, Danemarca);
L. rhamnosus 19070-2 and Lactobacillus reuteri DSM 12246 (Chr. Hansen, Danemarca)
L. reuteri ATCC 55730 (BioGaia, Suedia )
Lactobacillus plantarum 299V (Probi, Suedia)
Lactobacillus acidophilus La5 (Chr. Hansen, Denmark)
L. acidophilus L1 (Campina Melkunie, Olanda)
Lactobacillus johnsonii La1 (Nestle, Elvetia)
Lactobacillus gasseri OLL 2716 (Meiji Milk Products, Japonia ).
Saccharomyces cerevisiae boulardii lyo (Biocodex, Franta)
B. animalis/lactis DN-173 010 (Danone, Franta)
Bifidobacterium longum BL1 (Morinaga, japonia )
Bifobacterium infantis 35624 (Ardeypharm,Germania)

Dar probioticele astea fac intr-adevar bine, e nevoie de ele in iaurt?

Din start va informez ca EFSA( Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara) a respins cererile societatilor producatoare de iaurt cu probiotice si alte alimente si bauturi cu aceleasi ingrediente pe motiv ca nu existau studii stiintifice care sa demostreze utilitatea lor . EFSA nu a recunoscut beneficiile acestor produse deoarece in multe dosare lipsea tipul de tulpina. Interesant cum firme care produc de ani de zile iaurturi cu probiotice au uitat asa un amanunt.
Fermentii lactici, cum se numeau in trecut, pentru a fi utili trebuie sa ajunga vii in intestin, supravietuind aciditatii din stomac si sucurilor biliare din prima parte a intestinului. Odata ajunsi vor trebuie sa influenteze pozitiv flora intestinala contrastind bacteriile periculoase si crescind apararea imunitara.
Termenul probiotic este puternic comercial si isi are originea in greaca veche insemnind “util vietii”.
Probioticele sunt tot mai frecvent folosite de persoane cu tulburari intestinale cum ar fi diaree, colon iritabil, colita ulceroasa. De aceea in ultimii ani s-au intesificat studiile privind efectele acestora asupra sanatatii. Rezultatele din pacate au fost contradictorii si putin satisfacatoare. De exemplu, multe probiotice care au demonstrat ca pot abrevia cu o zi diarea acuta la copil ,s-au dovedit ineficiente la adult. In ce priveste diareea calatorului sau mai plastic, razbunarea lui Montezuma, o boala ce cacracterizeaza persoanele nevoite sa circule de pe un continent pe altul, rezultatele au fost de-a dreptul deluzorii.
In cazuri de constipatie rezultatele sunt subiective si nu exista o demonstratie stiintifica asupra realei lor utilitati.
Iaurtul natural chiar daca are calitati nutritive pozitive nu poate fi considerat un probiotic deoarece cele 2 tulpini Lactobacillus bulgaricus si Streptococcus thermophilus,  nu sunt de origine intestinala, deci va fi greu sa treaca vii de acizii din stomac si de sarurile biliare. Si chiar daca reusesc sa ajunga vii in intestin nu sunt in stare sa modifice calitatea bacteriilor prezente.
Ca un probiotic sa aiba efect e nevoie de o anumita doza si asta e un lucru despre care nu se mai vorbeste. Si experimentele au demonstrat ca doza zilnica trebuie sa fie 10 miliarde pentru a fi eficienta.
Produsele probiotice farmaceutice, cu statut de medicament au deja dozaje specifice si controale pe masura.
In ce priveste alimentele si integratorii aceastea nu sunt supuse la controale periodice si nici nu este ceruta o documentatie sau o dovada privind beneficiile revendicate. Daca aveti pe cineva priceput la marketing de miine puteti incepe comertul cu probiotice.

Cine esti tu Bifidus?
Sunt cel care te face sa mergi la baie cu precizie elvetiana. Am studii de marketing si ma cheama Acti ..iregularis J  


 
Etichette: , , , ,