Ce este quinoa?
Planta din
familia Chenopodiaceae, aceeasi din care
fac parte spanacul si sfecla.
Denumirea
stiintifica este Chenopodium quinoa. Planta este un exemplu de biodiversitate
fiind cultivata pe inaltele platouri muntoase ale Anzilor ( 5000 m).
Din acest
motiv puteti fi sigur ca este o planta bio. Nu se preteaza la culturi intensive. De la
quinoa se utilizeaza semintele, fiind considerata de multa lume o cereala, dar
nu e. Constituie alimentatia de baza a populatiilor din Anzi.
Se foloseste
in loc de griu, miei , couscous, orez si este excelenta in supe si salate reci.
Ingrediente
si producatori fair trade
Quinoa este cultivata,
recoltata si ambalata in Bolivia de catre Anapqui. ( Asociatia nationala a
producatorilor de quinoa) . Aceasta asociatie asigiura producatorilo conditiile
econmice si necesare pentru producerea si comercializarea plantei.
Asadar
quinoa este cultivata de micii producatori bolivieni in sistem bio, incit
eticheta de la Mega Image e doar o manevra de marketing prin care sa va scoata
din buzunare mai multi bani. Daca scriu bio inseamna ca exista si o alternativa
non bio.
Proprietati
Quinoa e plina
de substante nutritive, fibre , saruri minerale de Ca, Mg, Fe, Zn.
E o optima
sursa de proteine vegetale.
Este lipsita
de gluten( nu e o cereala) fiind un aliment adaptat atit adultilor cit si
copiilor si mai ales bun pentru celiaci.
100 gr de
quinoa contin :
valoare
energetica 350 kcal /1480 Kj
- Carbohidrati - 60,1g di cui 3,4 g zuccheri
- Proteine - 12,4g
- Grasimi - 6,7 g di cui 0,7 g acizi
saturati, 2,2 g acizi grasi mononesaturati, 3,8 g di acidi grasi polinesaturati
- Fibre alimentari - 8,7 g
- Sodiu - 0,01 g
- Fosfor - 416 mg (52% din RDA*)
- Fier - 2,8 mg (20% din RDA*)
- Magneziu - 150 mg (50% din RDA*)
- Zinc- 2,7 mg (18% din RDA*)
RDA = ratie zilnica re comandata de CE
Ttimp de fierbere 12 minute
Inainte de utilizare se spala sub jet de apa pentru a
elimina gustul amar care o caracterizeaza.