ORGANISME GENETIC MODIFICATE, RISCURI PENTRU SANATATE
Incrucisarea genetica naturala si ingineria genetica

Privind alimentele GM s-a spus ca genele sunt ca niste bucati Lego , indipendente care trebuiesc inserate in locuri precise. Acest lucru e fals , deoarece o cultura GM poate provoca puternice schimbari in functionarea ADN  din intreaga planta. Genele native pot fi mutate, sterse, tinute permanent stinse sau aprinse si multe dintre ele isi pot schimba nivelul de expresie. Gena inserata poate fi trunchiata, fragmentata, amestecata cu alte gene , multiplicata si proteina GM produsa poate avea caracteristici imprevizibile cu efecte secundare daunatoare. Pentru a da un exemplu la indemina oricui: consideram ADN o carte in care literele sunt reprezentate de secventa de baze azotate : timina, citozina, guanina, adenina. Genele sunt pagini speciale care descriu caractere numite proteine. Ingineria genetica spune in promovarea activitatilor sale: este ca si cum ai lua o pagina dintr-o carte si ai insera-o in alta carte. Fals. Intr-o  carte supusa ingineriei genetice pagina inserata s-ar putea transforma in mai multe pagini identice , in pagini partiale in mici fragmente de text. Anumite segmente inserata ar putea sa contina greseli de ortografie , stersaturi, inversii, remixari. In acest fel povestea  scrisa pe pagina inserata ar putea fi incomprensibila, cu parti de text nou, litere amestecate, pagini pierdute. Unele paragrafe din carte sau chiar capitole intregi ar putea fi mutate, repetate in alta parte si fragmente de texte total diferite ar putea aparea din loc in loc. Multe personaje( proteinele) din aceasta carte s-ar putea comporta diferit : unele secundare ar putea deveni protagoniste, eroii ar putea deveni personaje negative.
Pe linga aceste schimbari imprevizibile de ADN exista riscuri pentru sanatate care deriva din alt aspect al culturilor GM. Cind o transgena intra in functie in noua celula poate sa produca proteine diverse de cele asteptate. Secventa de aminoacizi poate fi gresita , forma proteinei poate fi diferita si legaturile molecolare pot face proteina nociva. Faptul ca proteinele se comporta diferit in medii vegetale noi a devenit dureros de clar pentru cercetatorii care au lucrat la proiectul mazarei GM in Australia. E vorba de un proiect de cercetare de 2 milioane de dolari pentru producerea culturilor de mazare GM si care ar fi trebuit sa produca o proteina absolut inofensiva. Din pacate animalele de laborator hranite cu mazarea respectiva au manifestat puternice reactii alergice, uneori fatale. Ca urmare guvernul australian a inchis proiectul si a renuntat la mazarea GM.
O alta problema : genele inserate se pot transfera din alimente la bacteriile intestinale. Aceasta posibilitate initial fusese exclusa pe baza presupunerii ca genele ingerate cu alimentele sunt distruse de sistemul digestiv. Fals. Studii pe animale au demonstrat ca ADN ingerat se regaseste in singe si poate chiar sa traverseze bariera placentara si sa ajunga la fat. Transgene derivate din culturile GM folosite ca nutret pentru animale au fost gasite in singele , ficatul , rinichii si splina acestora. Singurul experiment publicat de nutritie umana cu alimente GM a aratat ca materialul genetic inserat in soia GM se trasfera in ADN bacteriilor intestinale. Asta ar insemna ca daca gena porumbului care creaza toxina Bt( proteina pesticida) s-ar transfera la bacteriile intestinale flora noastra microbiana s-ar putea transforma intr-o adevarata fabrica de pesticide. Un sustinator al Biotech-ului ar putea spune ca asta este doar o supozitie si ca in realitate nu sunt studii care sa o demonstreze. E adevarat, tocmai pe asta se merge, lipsa studiilor . Astfel companiile Biotech merg inainte sperind ca asemenea supozitii nu vor deveni realitate , legislatorii fac la fel , la fel si consumatorii: rouleta genetica, invirtim pina cind va face buuuumm!

Ingineria genetica poate fi orice dar nu sexualitate. Incrucisarea naturala cu care selectionerii au lucrat mii de ani respecta barierele naturale. Astfel in selectia naturala un porc se va incrucisa cu un porc si o rosie cu o rosie in nici un caz nu vom putea natural incrucisa porcul cu rosia. In schimb cu ajutorul ingineriei genetice gene de la porc pot fi inserate la rosie, asadar rupem barierele naturale care au separat speciile in milioane de ani se evolutie. Ingineria genetica anuleaza procesele reproductive naturale selectia avind loc la nivel de celula singulara , procedeu puternic mu