OGM –riscuri asupra sanatatii
Studiile efectuate in laborator pe linii animale au demonstrat riscurile pe care le prezinta OGM asupra sanatatii.

NOTA: nici unul dintre alimentele OGM prezente pe piata nu a fost supus unui protocol de verificare aprofundata.

Sobolanii nutriti cu cartofi modificati genetic, cartofi in care fusese inserata o gena care codifica producerea unui insecticid au prezentat:

-cresterea si proliferarea de celule potential precancerigene in tractusul digestiv
-inhibarea dezvoltarii testiculelor
-atrofia partiala a ficatului
-ingrosarea pancreasului si a intestinului
-daune la sistemul imunitar


Sobolani hraniti cu rosii GM


Calgene a produs o rosie care isi mentinea aspectul proaspat( stiti voi rosia bibelou) mai multe saptamini dupa recoltare denumitaFlavrSavr. A fost prima cultura GM aprobata in SUA.
Desi FDA nu ceru nici un fel de studiu, Calgene pe cont propriu conduse 3 studii de nutritie pe sobolani timp de 28 de zile. Asta in 1993.
 Intr-un studiu 7 femele sobolan din 20 care au mincat rosii GM au dezvoltat leziuni la nivelul stomacului. Nici un fel de leziuni nu au prezentat sobolanii hraniti cu rosii conventionale.
Laboratorul care a facut studiul pentru Calgene a concluzionat: rosiile transgenice consumate de femele sugereaza o posibila relatie cu necroza stomacala.
Se pare ca oamenii de stiinta de la FDA s-au alarmat si au cerut explicatii suplimentare si noi studii. Totusi lucrurile pare ca s-au blocat aici.
Asta pina in 1999 cind printr-o sentinta judecatoreasca FDA a fost obligata sa faca publice file-urile interne( adica alea ascunse). In felul acesta unii oameni de stiinta independenti au descoperit in documente o nota referitoare la studiile Calgene si care spunea: din 40 de sobolani hraniti cu rosii GM 7 au murit in primele 2 saptamini si au fost inlocuiti in timpul studiului. !!!! Cauza mortii fu pusa pe seama unei erori de alimentatie.
Intr-un alt studiu Calgene schimba modul de preparare al hranei dind sobolanilor un produs liofilizat care de obicei nu e consumat de oameni.  2 soareci din 15 au prezentat necroza stomacala. Calgene a declarat leziunile accidentale.
In anul 2002 intr-un articol semnat de Arpard Pusztai se arata: studiul a fost proiectat si executat mizerabil iar concluziile discutabile. Declaratia ca rosiile GM erau sigure ca cele naturale a fost prematura si inexacta.
Functionarii politici de la FDA declarara ca leziunile nu erau corelate cu rosia Gm ci cu agentii mucolitici prezenti in rosie, de limitarea hranei si de stress. Dar rosia nu contine agenti mucolitici, soarecii erau liberi si puteau minca atit cit doreau si nu se explica de daunele au fost create doar in grupul celor hraniti cu rosii GM.

Acelasi Arpard Pusztai spune: leziunile intilnite la sobolani ar putea provoca hemoragii mortale la oameni si in special la batrinii care iau aspirina pentru a preveni tromboza.

In cele din urma Calgene decise sa nu comercializeze linia legata de multiplele leziuni dar comercializa cealalta care mai tirziu fu scoasa de pe piata.
Totusi dupa Calgene nici o alta societate producatoare de OGM nu a mai prezentat un studiu asa detaliat asta deoarece la FDA s-a decis ca aceste culturi GM nu sunt aditivi si deci standardul de siguranta nu e la fel cu cel prevazut pentru aditivi. Este inferior ( cica) dar nu se stie cit de inferior …