OGM-organisme genetic modificateAdevaruri socante despre OGM

Cum a inceput producerea OGM ?

In anul 1996 cind Kirk Azevedo accepta sa vinda culturi modificate genetic multinationalei Monsanto nu isi puse nicicum problema unor cistiguri stratosferice. Robert Shapiro administrator delegat la Monsanto prezenta lumii ( inclusiv lui Azevedo) o poveste induiosatoare despre eradicarea foametei in lume si imbunatatirea calitatii ecosistemelor pe baza OGM. Tinarul Azevedo fu ispirat de aceasta poveste, de schimbul de gene intre specii cu scopul de  a crea organisme noi care ar fi putut sa reduca deseurile industriale si sa se transforma in adevarate fabrici care sa produca orice, de la antibiotice la plante resistente la insecte.
Doar ca v-am mai spus, pe afara-i vopsit gardul , e atractiv si cind intri te papa leopardul.
Kirk Azevedo cind a vizitat cartierul general Monsanto la St. Louis cu ocazia prezentarii noilor angajati a tinut un discurs legat tocmai de ceea ce credea el ca urma sa faca la Monsanto. Dupa discurs , vicepresedintele societatii l-a luat deoparte si i-a zis: una e ce spuns Shapiro, alta ceea ce face. Shapiro e un om de fatada, uneori nici noi nu intelegem ceea ce spune, dar noi suntem aici ca sa facem bani, multi bani.
Azevedo isi da seama imediat ca a inceput sa lucreze pentru oameni pusi doar pe capatuiala si sloganul: sa ajutam lumea este unul dintre multele care dau bine si conving de siguranta produselor.
Culturile OGM au plecat la drum. La FDA soseau mereu diverse rapoarte de la oamenii de stiinta care isi dadeau seama, din experimente,  ca situatia scapa de sub control. Dar FDA pastra tacerea, musamaliza totul, ascundea rapoartele nefavorabile ..pentru ca ulterior s-a aflat Casa Alba, insarcinase FDA sa promoveze culturile OGM. Intre timp Robert Taylor , ex avocat la Monsanto devenit vicepresedinte al acesteia intra sa faca parte si din grupul de supervisori de la FDA. Si tine-te, lume. In aceea perioada nici o cultura OGM nu a fost supusa la teste serioase. La jumatatea anilor 90 guvernul britanic comanda un studiu si cere teste riguroase privind OGM. In 1998, dupa trei ani de studii, oamenii de stiinta din grupul de cercetarea au raportat: cartofii modificati genetic destinati sa produca un insecticid inofensiv au produs grave daune la animalele de laborator. In acel moment guvernul britanic favorabil culturilor OGM, declara studiul inchis, seful echipei de cercetatori fu licentiat si grupul dizolvat .
ASA INCEPE HALUCINANTA POVESTE OGM.

Voi continua sa public mici articole avind ca sursa cartea lui Jeffrey Smith OGM, i rischi per la salute( versiune italiana)

Ca idee cind Azeveco a inteles unde mergea Monsanto a parasit multinationala cu urmatoarele cuvinte: nu vreau sa fiu coresponsabil la un asemenea dezastru.

In nr de miine : care este diferenta intre incrucisarea genetica naturala si ingineria genetica.