Margarina reduce coeficientul intelectual la copii

Sunt în vacanţă, adică un fel de vacanţă şi cum am o pasiune pentru FB , iată că aflu de la amici de scandalul margarinei.
În prezent mă aflu pe tărîmuri unde e drept margarina nu se consumă în şcoli, vă explic asta mai spre final.
Cu ce începem? Cu margarina, evident.
Nadia Comăneci a făcut reclamă la Margarină..unul a zis că i-ar da şuturi în fund ..hmmm, ma rog fiecare cu nivelul lui de educaţie. Eu aş începe cu o zicală italiană: I soldi non guardano in faccia nessuno! ( banii nu privesc pe nimeni în ochi).
Anca Turcaşiu, aflu, şi dînsa a făcut reclamă la Margarină..ce nu pricepe lumea e că aceste multinaţionale se vor folosi mereu de imaginea unor persoane puternice pentru a-şi promova produsele. Pentru că , simplu, au bani să le plătească ..şi banul e ochiul dracului.
In Italia, discutata si mult iubita show girl Belen face reclamă pentru Mc Donald’s, e drept la salata rece de paste ..dar…luaţi-o cum vreţi Belen devine simbolul Mc Donald-s. E frumoasă , are succes  e omniprezentă, încît o minte fragilă poate gîndi: dacă mănînc la Mc ajung şi eu ca Belen.
Anca Turcaşiu e frumoasa , e slabă, e vedetă şi ce vreţi mai mult , mămicile mai puţin culturalizate se vor gîndi: dacă Anca dă de mîncare puştiului Margarină, atunci îi dau şi eu copilullui meu. Problema nu e una romanească, inutil să credeţi că numai la noi se întimplă aşa ceva. Problema e una internaţională. In Italia, cei de la Milan au acceptat o reclamă la Nutella. Am mai scris despre cum firma Ferrero a fost obligată la plata unor daune de milioane de euro pentru porcăriile pe care le conţine Nutella. Si totusi cei de la Milan susţineau sus şi tare că făceau micul dejun cu pîine şi Nutella.
Suntem prea mici şi interesele prea mari. Dar asta nu înseamnă că  nu putem combate.
Am spus că începem cu margarina: din punct de vedere istoric este un surogat de unt. Este vorba de o emulsie de lipide şi apă care poate să conţină sare şi aditivi alimentari. Consistenţa acesteia derivă din procentajul de grăsimi saturate conţinute. Margarina a fost inventată de Hippolyte Megè în urma unui concurs propus de Napoleon al IIIlea pentru obţinerea unui surogat de unt mai economic şi care să aibă o perioadă de conservare mai lungă. Iniţial nu era o grasime obţinută prin hidrogenare ci prin crsitalizare fracţionată dintr-un  amestec de grăsimi vegetale şi lapte acid. Din nefericire ulterior s-a văzut că poate fi obţinută prin hidrogenare , un proces care o face mai solidă şi creşte timpul de conservare introducînd în acelaşi timp o importantă cantitate de grăsimi trans nocive pentru sănătate.

Margarina şi sănătatea

Pe etichete puteţi găsi scris: grăsimi vegetale, ceea ce vă poate duce în eroare. Grăsime vegetală= mai bună decît untul. Aşa a şi fost propusă margarina. Pentru cei cu probleme de colesterol, cardiace, o alternativă sănătoasă la unt.
Amintiţi-vă că margarina înseamnă  hidrogenare.

O realitate înspăimîntătoare

Crescătorii de porci nu folosesc grăsimile hidrogenate în hrana animalelor( deşi aceste grăsimi sunt la preţuri foarte scăzute) deoarece  dăunează sănătăţii animalelor. Trebuie să vă spun că în Italia cei care cresc animale pentru obţinerea produselor DOP , DOC sunt obligaţi prin lege la folosirea  hranei corespunzătoare pentru animale. Fiţi convinşi că porcul sacrificat pentru Prosciutto crudo di Parma era crescut după standardele impuse de legea italiană.

În procesul de obţinere a margarinei prin hidrogenare se folosesc  de regulă:
20% stearina de palmier şi 80% ulei de floarea soarelui
Sau
20% stearină de palmier , 10% ulei din seminţe de palmier şi 70% ulei de floarea soarelui
Există şi margarine vegetale non hidrogenate
Acestea sunt obţinute prin fracţionare din grăsimi vegetale rafinate. Exemplu: un  ulei( palmier, floarea soarelui etc) este un mix de acizi graşi în care prevalenţa acizilor monesaturaţi şi polinesaturaţi îi dau starea lichidă. Untul care are 51% grăsimi saturate LCT cu catenă lungă este solid dar conţine şi grăsimi saturate cu catena medie, acizi mono şi polinesaturaţi. Prin procesul de fracţionarea a grăsimilor vegetale se înlătură partea lejeră obţinînd un produs plin de grăsimi saturate. Singurul avantaj al acestui produs e că nu conţine grăsimi trans. Acest tip de margarină este larg utilizat în preparatele Bio.

De ce sunt periculoase grăsimile trans?

In primul rînd reduc valorile colesterolului bun HDL şi le cresc  pe cele ale coleterolului rău,LDL, cu repercursiuni negative asupra aparatului cardiovascular.
Acum vestea şi mai rea: ok, Nadia a greşit , Anca Turcaşiu nu mi se pare la nivelul de inteligenţă în care să priceapă treaba cu cis şi trans ..însă chiar dacă veţi evita margarina pe pîine, nu o veţi putea da uitării doarece e omniprezentă.
Lista produselor cu margarină este lungă, foarte lungă:
grisine, crackers, ciocolată umplută, îngheţată, cozonaci de la supermarket sau cofetărie, prăjituri , foietaje ,  biscuiţi, creme de întins pe pîine, creme de umplutură …etcccccc

Efectele margarinei la copii?

Un studiu condus în Noua Zeelanda  de către cercetătorii de la Universitatea din Aukland şi publicat în revista Intelligence arată: copii de 3 ani care consumau zilnic margarină au obţinut un punctaj inferior de 3 cifre la testul de inteligenţă comparativ cu cei care nu consumau acest produs. Ajunşi la vîrsta de 7 ani aceştia aveau 6 puncte mai puţin la testul de inteligenţă. Cert este că margarina reducea coeficientul de inteligenţă la copiii care o consuma zilnic. Legătura dintre consumul de margarină şi reducerea coeficientului de inteligenţă nu este pe deplin elucidatată în sensul mecanismelor care o declanşează. Cercetările continuă.
Soluţia: consumaţi cît mai multe alimente naturale şi învăţaţi-i pe copii să mănînce natural.

Ce s-a întîmplat în şcoala din România este doar vîrful aisbergului. În şcolile din România nu există dietetician.

Stiţi cum se întocmeşte programul alimentar la o grădiniţă în Italia?
Tinînd cont de următorii factori:

Tabelele LARN -1996 –adică tabele cu cantităţile de nutrienţi recomandaţi

Ghidul alimentaţiei sănătoase= 1997 ( Institutul Naţional de Cercetări pentru alimentaţie şi nutriţie Italia )

Ghid pentru cantinele şcolare –Regione Lombardia

Mai avem de lucru.