Sunt
în vacanţă, adică un fel de vacanţă şi cum am o pasiune pentru FB , iată că
aflu de la amici de scandalul margarinei.
În
prezent mă aflu pe tărîmuri unde e drept margarina nu se consumă în şcoli, vă
explic asta mai spre final.
Cu
ce începem? Cu margarina, evident.
Nadia
Comăneci a făcut reclamă la Margarină..unul a zis că i-ar da şuturi în fund
..hmmm, ma rog fiecare cu nivelul lui de educaţie. Eu aş începe cu o zicală
italiană: I soldi non guardano in faccia nessuno! ( banii nu privesc pe nimeni
în ochi).
Anca
Turcaşiu, aflu, şi dînsa a făcut reclamă la Margarină..ce nu pricepe lumea e că
aceste multinaţionale se vor folosi mereu de imaginea unor persoane puternice pentru
a-şi promova produsele. Pentru că , simplu, au bani să le plătească ..şi banul
e ochiul dracului.
In
Italia, discutata si mult iubita show girl Belen face reclamă pentru Mc Donald’s,
e drept la salata rece de paste ..dar…luaţi-o cum vreţi Belen devine simbolul
Mc Donald-s. E frumoasă , are succes e
omniprezentă, încît o minte fragilă poate gîndi: dacă mănînc la Mc ajung şi eu
ca Belen.
Anca
Turcaşiu e frumoasa , e slabă, e vedetă şi ce vreţi mai mult , mămicile mai
puţin culturalizate se vor gîndi: dacă Anca dă de mîncare puştiului Margarină,
atunci îi dau şi eu copilullui meu. Problema nu e una romanească, inutil să
credeţi că numai la noi se întimplă aşa ceva. Problema e una internaţională. In
Italia, cei de la Milan au acceptat o reclamă la Nutella. Am mai scris despre cum
firma Ferrero a fost obligată la plata unor daune de milioane de euro pentru
porcăriile pe care le conţine Nutella. Si totusi cei de la Milan susţineau sus
şi tare că făceau micul dejun cu pîine şi Nutella.
Suntem
prea mici şi interesele prea mari. Dar asta nu înseamnă că nu putem combate.
Am
spus că începem cu margarina: din punct de vedere istoric este un surogat de
unt. Este vorba de o emulsie de lipide şi apă care poate să conţină sare şi
aditivi alimentari. Consistenţa acesteia derivă din procentajul de grăsimi
saturate conţinute. Margarina a fost inventată de Hippolyte Megè în urma unui
concurs propus de Napoleon al IIIlea pentru obţinerea unui surogat de unt mai
economic şi care să aibă o perioadă de conservare mai lungă. Iniţial nu era o
grasime obţinută prin hidrogenare ci prin crsitalizare fracţionată
dintr-un amestec de grăsimi vegetale şi
lapte acid. Din nefericire ulterior s-a văzut că poate fi obţinută prin hidrogenare
, un proces care o face mai solidă şi creşte timpul de conservare introducînd
în acelaşi timp o importantă cantitate de grăsimi trans nocive pentru sănătate.
Margarina
şi sănătatea
Pe
etichete puteţi găsi scris: grăsimi vegetale, ceea ce vă poate duce în eroare.
Grăsime vegetală= mai bună decît untul. Aşa a şi fost propusă margarina. Pentru
cei cu probleme de colesterol, cardiace, o alternativă sănătoasă la unt.
Amintiţi-vă
că margarina înseamnă hidrogenare.
O
realitate înspăimîntătoare
Crescătorii
de porci nu folosesc grăsimile hidrogenate în hrana animalelor( deşi aceste
grăsimi sunt la preţuri foarte scăzute) deoarece dăunează sănătăţii animalelor. Trebuie să vă
spun că în Italia cei care cresc animale pentru obţinerea produselor DOP , DOC
sunt obligaţi prin lege la folosirea
hranei corespunzătoare pentru animale. Fiţi convinşi că porcul
sacrificat pentru Prosciutto crudo di Parma era crescut după standardele impuse
de legea italiană.
În
procesul de obţinere a margarinei prin hidrogenare se folosesc de regulă:
20%
stearina de palmier şi 80% ulei de floarea soarelui
Sau
20%
stearină de palmier , 10% ulei din seminţe de palmier şi 70% ulei de floarea
soarelui
Există
şi margarine vegetale non hidrogenate
Acestea
sunt obţinute prin fracţionare din grăsimi vegetale rafinate. Exemplu: un ulei( palmier, floarea soarelui etc) este un
mix de acizi graşi în care prevalenţa acizilor monesaturaţi şi polinesaturaţi
îi dau starea lichidă. Untul care are 51% grăsimi saturate LCT cu catenă lungă
este solid dar conţine şi grăsimi saturate cu catena medie, acizi mono şi polinesaturaţi.
Prin procesul de fracţionarea a grăsimilor vegetale se înlătură partea lejeră
obţinînd un produs plin de grăsimi saturate. Singurul avantaj al acestui produs
e că nu conţine grăsimi trans. Acest tip de margarină este larg utilizat în
preparatele Bio.
De ce sunt periculoase grăsimile
trans?
In
primul rînd reduc valorile colesterolului bun HDL şi le cresc pe cele ale coleterolului rău,LDL, cu
repercursiuni negative asupra aparatului cardiovascular.
Acum
vestea şi mai rea: ok, Nadia a greşit , Anca Turcaşiu nu mi se pare la nivelul
de inteligenţă în care să priceapă treaba cu cis şi trans ..însă chiar dacă
veţi evita margarina pe pîine, nu o veţi putea da uitării doarece e omniprezentă.
Lista
produselor cu margarină este lungă, foarte lungă:
grisine,
crackers, ciocolată umplută, îngheţată, cozonaci de la supermarket sau
cofetărie, prăjituri , foietaje , biscuiţi,
creme de întins pe pîine, creme de umplutură …etcccccc
Efectele
margarinei la copii?
Un
studiu condus în Noua Zeelanda de către
cercetătorii de la Universitatea din Aukland şi publicat în revista Intelligence
arată: copii de 3 ani care consumau zilnic margarină au obţinut un punctaj
inferior de 3 cifre la testul de inteligenţă comparativ cu cei care nu consumau
acest produs. Ajunşi la vîrsta de 7 ani aceştia aveau 6 puncte mai puţin la
testul de inteligenţă. Cert este că margarina reducea coeficientul de inteligenţă
la copiii care o consuma zilnic. Legătura dintre consumul de margarină şi
reducerea coeficientului de inteligenţă nu este pe deplin elucidatată în sensul
mecanismelor care o declanşează. Cercetările continuă.
Soluţia:
consumaţi cît mai multe alimente naturale şi învăţaţi-i pe copii să mănînce
natural.
Ce
s-a întîmplat în şcoala din România este doar vîrful aisbergului. În şcolile
din România nu există dietetician.
Stiţi
cum se întocmeşte programul alimentar la o grădiniţă în Italia?
Tinînd cont de următorii
factori:
Tabelele
LARN -1996 –adică tabele cu cantităţile de nutrienţi recomandaţi
Ghidul
alimentaţiei sănătoase= 1997 ( Institutul Naţional de Cercetări pentru alimentaţie
şi nutriţie Italia )
Ghid
pentru cantinele şcolare –Regione Lombardia
Mai
avem de lucru.