Kamut, alta manevra de marketing



Pentru cartea despre siguranta alimentara, carte in care am ambitia sa va demonstrez cum va pacaleste industria alimentara, cum mafiile din acest domeniu va servesc alimente otravite cu eticheta de genuin , original, natural..etc , voi demola si o serie intreaga de mituri, cu argumente , documente si  studii, nu credeti acum ca mi-am cumparat buldozer !
Despre soia v-am vorbit…asa ca ce ziceti de Kamut?
Daca dati la cautare pe google veti afla: Kamutul asta e ceva iesit din comun , e natural si mai mult chiar o cutiuta cu boabe a fost gasita in 1940 in Egipt in mormintul regelui Thot sau TOT???  Kamutul asta era o legenda, nu se mai gasea, ca nu stiu pe unde si cum egiptenii aia ( or fi fost bauti??) au pierdut sacul cu seminte. Si uite asa s-a prapadit bunatate de cereala. Dar…victorie, iaca na, cutiuta cu miracolul. Ca o paranteza, chiar daca aceea cutiuta ar fi esista ar fi fost imposibil ca boabele sa mai germineze dupa 4000 de ani.
In fine va las pe voi sa cititi  elucubratii ca nu am rabdarea necesara sa urmaresc toate aceste prostii.
Dupa cum stiti si pe la Bucuresti exista un restaurant care face piinite numai cu faina de Kamut( si culmea se vind ca piinea calda!!) si pizza cu blat Kamut , asta si in Italia si evident costul e mai mare, ca de, oameni, abia am recuperat semintele alea din mormint.
Asadar cine se duce la alimentara, cumpara faina Kamut sau preparate cu faina Kamut le plateste mult mai mult decit cele din griu si..e convins ca a luat o treaba naturala, deosebita( pai mincau si egiptenii , e semn de inteligenta ca vazurati ce piramide au facut( siiiiiccc) , de mincati voi Kamut pentru 5 generatii ca nu mai reusiti asa niste opere. Da’ asta e alta treaba nu intram noi in planul arhitectural al Egiptului antic , mai ales ca eu dragilor am niste diplome pe care scrie ceva cu biologie si ceva cu nutritie.
Haideti ca am mai glumit putin, da treaba nu-i a buna.
Ce este in realitate Kamutul?
Chiar provine din Egipt?
Chiar e ceva deosebit ca sa merite un pret mult mai elevat comparativ cu celelalte cereale?
Chiar s-a gasit cutia aia …..???
Kamutul este o cereala integrala din Familia Graminaceae( ca si griul, secara, orzul……) mai precis un soi de griu  a carei denumire oficiala este QK-77.
Kamut® e o marca inregistrata in 1990 ( hopa!) de catre societatea americana Kamut International Ltd..alnaibii, pai nu era din Egipt? , fondata in Montana de catre agronomul si biochimistul Bob Quinn. Numele deriva de la ka moet care in egipteana inseamna sufletul pamintului. Evident , fara probe in mina, societatea producatoare baga tare la marketing sustinind ca ar fi ( atentie la verb) ca ar fi de provenienta egipteana, de aceea il si comercializau cu numele griul faraonului Thot.
Dincolo de aceste abile operatii de marketing numele Kamut indica explicit griul din subspecia Triticum turgidum ssp. turanicum produs de societatea americana si care este o incrucisare a griului comun cu subspecia polonicum cunoscuta si sub numele de Khorasan.
Oameni buni, aflati ca acest Khorasan il puteti cultiva si voi, daca aveti teren la tara sau la bloc pe balcon sau unde vreti, numai ca nu puteti sa il comercializati cu numele Kamut pentru ca asta apartine firmei americane.
Unul din aspectele pozitive consta in faptul ca este cultivat , asa se spune, in regim bio, ecologic, dar si aici exista unele umbre dat fiind ca nu se respecta in cazul Kamutului asa zisul kilometru zero, adica productia cit mai aproape de mesele noastre fara filiere lungi mii de km.
Caractersiticile si valorile nutrizionale ale griului Kamut:
proteine 17 gr pe 100 gr comparativ cu 12 gr la griul comun.
Cantitatea de fibre la fel cu cea a griului neprelucrat.
Este mai bogat in seleniu dar mai sarac in vitamina B6.
Nu este indicat celiacilor deoarece contin gluten la fel ca si griul normal.
Preturile sunt mult mai mari..vine din Egipt, avioanele sunt scumpe ..ce sa va mai spun?



Etichette: , , ,