Pentru
cartea despre siguranta alimentara, carte in care am ambitia sa va demonstrez
cum va pacaleste industria alimentara, cum mafiile din acest domeniu va servesc
alimente otravite cu eticheta de genuin , original, natural..etc , voi demola si
o serie intreaga de mituri, cu argumente , documente si studii, nu credeti acum ca mi-am cumparat
buldozer !
Despre soia
v-am vorbit…asa ca ce ziceti de Kamut?
Daca dati la
cautare pe google veti afla: Kamutul asta e ceva iesit din comun , e natural si
mai mult chiar o cutiuta cu boabe a fost gasita in 1940 in Egipt in mormintul
regelui Thot sau TOT??? Kamutul asta era
o legenda, nu se mai gasea, ca nu stiu pe unde si cum egiptenii aia ( or fi
fost bauti??) au pierdut sacul cu seminte. Si uite asa s-a prapadit bunatate de
cereala. Dar…victorie, iaca na, cutiuta cu miracolul. Ca o paranteza, chiar
daca aceea cutiuta ar fi esista ar fi fost imposibil ca boabele sa mai
germineze dupa 4000 de ani.
In fine va
las pe voi sa cititi elucubratii ca nu
am rabdarea necesara sa urmaresc toate aceste prostii.
Dupa cum
stiti si pe la Bucuresti exista un restaurant care face piinite numai cu faina
de Kamut( si culmea se vind ca piinea calda!!) si pizza cu blat Kamut , asta si
in Italia si evident costul e mai mare, ca de, oameni, abia am recuperat
semintele alea din mormint.
Asadar cine
se duce la alimentara, cumpara faina Kamut sau preparate cu faina Kamut le
plateste mult mai mult decit cele din griu si..e convins ca a luat o treaba
naturala, deosebita( pai mincau si egiptenii , e semn de inteligenta ca
vazurati ce piramide au facut( siiiiiccc) , de mincati voi Kamut pentru 5
generatii ca nu mai reusiti asa niste opere. Da’ asta e alta treaba nu intram
noi in planul arhitectural al Egiptului antic , mai ales ca eu dragilor am niste
diplome pe care scrie ceva cu biologie si ceva cu nutritie.
Haideti ca
am mai glumit putin, da treaba nu-i a buna.
Ce este in
realitate Kamutul?
Chiar
provine din Egipt?
Chiar e ceva
deosebit ca sa merite un pret mult mai elevat comparativ cu celelalte cereale?
Chiar s-a
gasit cutia aia …..???
Kamutul este
o cereala integrala din Familia Graminaceae( ca si griul, secara, orzul……) mai
precis un soi de griu a carei denumire
oficiala este QK-77.
Kamut® e o marca inregistrata in 1990 (
hopa!) de catre societatea americana Kamut International Ltd..alnaibii, pai nu
era din Egipt? , fondata in Montana de catre agronomul si biochimistul Bob
Quinn. Numele deriva de la ka moet care in egipteana inseamna sufletul pamintului.
Evident , fara probe in mina, societatea producatoare baga tare la marketing
sustinind ca ar fi ( atentie la verb) ca ar fi de provenienta egipteana, de
aceea il si comercializau cu numele griul faraonului Thot.
Dincolo de
aceste abile operatii de marketing numele Kamut indica explicit griul din
subspecia Triticum turgidum ssp. turanicum produs de societatea americana si
care este o incrucisare a griului comun cu subspecia polonicum cunoscuta si sub
numele de Khorasan.
Oameni buni,
aflati ca acest Khorasan il puteti cultiva si voi, daca aveti teren la tara sau
la bloc pe balcon sau unde vreti, numai ca nu puteti sa il comercializati cu
numele Kamut pentru ca asta apartine firmei americane.
Unul din
aspectele pozitive consta in faptul ca este cultivat , asa se spune, in regim
bio, ecologic, dar si aici exista unele umbre dat fiind ca nu se respecta in
cazul Kamutului asa zisul kilometru zero, adica productia cit mai aproape de
mesele noastre fara filiere lungi mii de km.
Caractersiticile
si valorile nutrizionale ale griului Kamut:
proteine 17
gr pe 100 gr comparativ cu 12 gr la griul comun.
Cantitatea
de fibre la fel cu cea a griului neprelucrat.
Este mai
bogat in seleniu dar mai sarac in vitamina B6.
Nu este
indicat celiacilor deoarece contin gluten la fel ca si griul normal.
Preturile
sunt mult mai mari..vine din Egipt, avioanele sunt scumpe ..ce sa va mai spun?