Clonele din farfurie
Supermarket. Ma invirt de colo colo prin fata raionului cu carnuri: vita, pui, porc, curcan, iepure, oaie…Ce sa campar?  Sunt single si nu prea ma trage inima sa gatesc ceva elaborat. Poate un cotlet sau un muschiulet, le arunc pe gratar , fac o salata si gata. Sau pulpa de curcan la cuptor, nu, prea mult timp.
In timp ce ma benoclez la intinderea de carne impachetata imi vin in minte niste imagini si previziuni de prin anii 70. Eram o copila blonda spalacita,  slabanoaga, antipatica si ma uitam cu gura cascata la filmele SF. Ma si vedeam pe luna. Adevarul e ca lunatica sunt, dar nu pentru ca as fi ajuns pe astru.
Pe atunci se spunea ca in anul 2000 orice muritor al Planetei va fi avut o masina zburatoare, ne vom fi imbracat cu salopete aurii sau argintii , mulate pe corp si vom fi mincat pastile si animale clonate crescute in eprubeta. Drep sa zic nu prea intelegeam eu cum avea sa incapa vaca in eprubeta dar, dat fiind ca mai aveam de mers la scoala pentru multa vreme,  eram optimista in ce priveste rezolvarea misterului.
Anul 2000 a sosit si multumesc celui de sus inca nu ne hranim cu pastile. In ce priveste clonarea niste progrese s-au facut si probabil, fara sa stiu, am exemplu chiar in fata mea pe tejgheaua cu carne.
Au trecut doar 16 ani de cind  poza oii Dolly, primul mamifer clonat plecind de la o celula somatica, umplea paginile revistelor din toata lumea. E posibil ca rezultatele acelor cercetari pioneresti sa se regaseasca la mine in frigider?

Scandalul britanic

La inceputul lui august 2010 mass media britanica a divulgat stirea cum ca fusesera puse in vinzare lapte si carne provenind de la fiii animalelor clonate. O ancheta condusa de FSA( Food Standard Agency) autoritatea britanica pentru siguranta alimentara, a gasit 3 tauri nascuti in Marea Britanie din embrioni de animale clonate importati din SUA. Primul fusese sacrificat in iulie 2009 si carnea vinduta in macelariile din Scotia si Anglia. Al doilea a fost sacrificat un an mai tirziu dar vinzarea carnii a fost blocata datorita clamorii suscitata de mass media.
Carnea celui de al treilea a fost vinduta in Belgia. FSA a descoperit intr-o crescatorie britanica 8 vaci de lapte din rasa Frisona provenind de la animale clonate in SUA.

Ce inseamna clonare?

Procesul de creare a unei copii identica genetic unui original. Clona in sensul biologic reprezinta un organism multicelular care poseda exact aceleasi gene cu un alt organism viu. In natura acest lucru este posibil doar accidental la gemenii monozigoti-care s-au dezvoltat prin fertilizarea unui singur ovul de catre un singur spermatozoid si din motive inca necunoscuta zigotul format (oul fertilizat) s-a divizat in doi zigoti.
In lumea vegetala tehnica este cunoscuta de secole si pentru cine intelege cite ceva din gradinarit termenii de butasire, marcotaj, ii sunt foarte cunoscuti. Se ia un fragment din planta( la vita de vie) un butas si se obtine o planta identica.
Spre deosebire de plante, clona animala nu este absolut identica si se crede ca expresia genelor poate fi diferita.
Clonarea a luat amploare in anii 90 fiind concentrata pe animale ca porci si vite dar si animale pe cale de extinctie.
Clonarea este inca o tehnologie ineficienta dat fiind ca procentajul embrionilor care ajung la nastere este destul de scazut. De asemeni clonele sunt mult mai sensibile comparativ cu animalele obtinute prin reproducere sexuala si multe mor in primul an de viata. O data trecute de acest prag se dezvolta la fel cu semenii lor. Tehnicile de clonare au fost aplicate cu succes la peste 22 de specii.

Clonarea dinozaurilor, stati linistiti, este o poveste SF, sincer mi-ar place sa imi infig dintii in niste frigarui de Tiranosaurus, dar pentru o astfel de clonare ar trebui gasite multe celule cu ADN intact( lucru imposibil).

Clonele in lume

Conform legislatiei UE operatorii din sector nu sunt obligati sa anunte importul de clone, embrioni sau sperma provenind de la clone. Din acest motiv e dificil de avut o imagine clara asupra situatiei. Pentru a comercializa lapte si carne de la clone este necesara obtinerea unui permis pentru “alimente noi”, dar deocamdata nimeni nu a cerut asa ceva. Pentru fiii clonelor nu e necesara nici un fel de autorizatie.

Pareri stiintifice si riscuri pentru consumator

In anul 2008 EFSA autoritatea europeana pentru siguranta alimentara a fost solicitata sa furnizeze o  parere  stiintifica privind eventualele riscuri pentru consumator si mediu derivate din aceste produse. Se stia deja ca peste citiva ani urmau sa apara cotlete, lapte , pastrame, prosciutto de la animale clonate deci era cazul sa se evalueze riscurile noii tehnologii.
EFSA a evaluat carnea si laptele provenind de la animalele clonate si a stabilit ca nu sunt probleme.


“Pe baza cunostintelor actuale si considerind ca secventa primara de ADN ramine neschimbata in clona, nu exista nimic care sa indice o diferenta in termeni de siguranta alimentara intre produsele obtinute de la clone si fiii acestora si cele obtinute de la animale procreate in mod traditional.”

O cerere similara a fost inaintata la FDA , SUA, in anul 2001. In anul 2008 dupa studii si observatii FDA a concluzionat: consumul de carne si lapte de la animalele clonate nu prezinta riscuri pentru consumator. Clonele de vaci si porci ca si fiii acestora nu au nevoie de etichetare speciala deoarece nu se deosebesc de semenii lor reprodusi in mod conventional.

Ce spun consumatorii?

In Europa majoritatea cetatenilor sunt impotriva clonarii cu exceptia practicarii acesteia in scop de cercetare, medical, salvarea speciilor pe cale de extinctie.
In 2010 Parlamentul Europei a cerut interzicerea in Europa a clonelor cu toate derivatele. Cererea a fost respinsa. Comitetul European a cerut etichetarea produselor acestora cu titulatura  alimente noi . Comisia Europeana s-a opus sustinin ca din moment ce nu exista nici o diferenta cu animalele obtinute prin reproducere convention ala , etichetarea nu are nici un sens.

Problema etichetei

Normal ar fi ca eticheta sa existe astfel incit consumatorul sa fie informat asupra a ceea ce maninca. Asa cum pentru OMG s-a creat eticheta OMG free tot asa sa existe si eticheta clone free. Data fiind extinderea acestui sector nu  stim ce va fi in viitor.

Deocamdata nu stiu daca puiul din galantar e clonat sau modificat genetic , nu are cap , nu are ochi, nu seamana cu un pui normal, unii zic ca a fost crescut in baterii, umflat cu hormoni de crestere( astia fac rau) ..incit dragii mei ma las pagubasa si prepar un risotto cu…ma gindesc pina ajung acasa!