Promisiunea datorie curata. Iata articolul despre
cartofii inteligenti, foarte inteligenti , nici nu stiu sa va spun ce
Coerficient de inteligenta au, dar oricum mare, dat fiind preturile cu care se
comercializeaza( presupun si eu)
Traim intr-o societate in care banul a devenit prioritate
absoluta si in numele caruia facem ( unii) orice.
Daca mergeti intr-un supermarket si va opriti la
raionul fructe , luam ca exemplu merele , veti vedea ca sunt de mai multe
soiuri: Golden, Stark, Gala, Granny..si multe altele. Daca mergeti la ceapa ,
si aici avem ceapa rosie, mai scumpa si cica, mai buna, ceapa galbena, ceapa
alba..si ceapa de Tropea recunoscuta pentru gustul dulceag si care costa cel
mai mult.
La cartofi lucrurile sunt diferite: nu au si ei
denumiri tip Desiree, Agata, mi-ar fi placut sa zic: am luat cartofi Rozi .
Dar, nu, sunt
doar cei de culoare mai deschisa , galbui, adaptati pureurilor si cei de
culoare rozalie. Asadar nu exista ceva care sa iti atraga atentia sau ma bine
zis nu exista, dupa care sa se remarce anticul tubercul.
Asa ca iata, in anul 1998 apare Selenella, cartoful
inteligent a carei productie in anul 2011 ajunsese la 50000 tone. Peste tot
spoturi publicitare cu acest cartof . O doamna arunca sacul in care se gasesc
Selenelle spunind: noroc ca sunt femeile cele care cumpara cartofi. Cu cit
maninci mai mult cu atit devii mai inteligent.
De ce? Pentru ca Selenella contine seleniu. Toata
publicitatea a fost prezentata in asa maniera incit , omul normal intelegea ca tuberculul in cauza era ceva
absolut obligatoriu pentru alimentatie, nu puteai sa nu cumperi Selenelle dat
fiind ca multi asa zisi nutritionisti au venit sa explice, in favoarea consortiului care ii comercializa, importanta
seleniului in viata noastra.
Selenella contine 8 micrograme de seleniu pe fiecare
100 gr. Cu 200 gr de cartof va asigurati
33% din necesarul zilnic din acest microelement. Brevetul Selenellei se datoreaza chimistului Pier
Giorgio Pifferi de la Universitatea din Bologna, departamentul chimie
industriala . Acesta a declarat: am imbogatit natural cartoful stropind doar
frunzele plantei pentru a nu altera calitatea solului. Seleniul , adaoga
profesorul are o functie biochimica pozitiva impotriva multor boli ale
aparatului cardiovascular si genetic prelungeste viata.
Dar profesorul recunoaste ca seleniul poate fi
introdus si cu apa potabila si este prezent in cantitate mare in peste. Si
adaoga: eu lucram la solicitarea consortiului de cartofi care dorea tipizarea
acestui produs. Intelegeti voi, una e tuberculul aruncat pe rafturi ca vai de
mama lui si alta e Selenella care te mai face si sa bubui de inteligenta.
Sa vedem ce este seleniu si care e importanta lui in
organism
Este un micronutrient, adica una din acele substante
de care corpul nostru are nevoie in cantitate mica si pe care il utilizeaza la
construirea asa ziselor selenoproteine cu functii importante cum ar fi
protejarea impotriva reactiilor oxidative din celule.
Se gaseste in multe alimente cum ar fi peste, carne,
organele( ficat, rinichi) contin cantitati mari , legume, zarzavaturi. Acest element intra in catena alimentara prin
plantele care il absorb din teren si care absorbtie depinde de tipul solului,
pH, cantitatea de materie organica, activitatea microorganismelor, umiditate,
etc.
De exemplu in nord estul Chinei, provincia Keshan
terenurile sunt foarte bogate in seleniu dar acesta nu e biodisponibil. Din
aceasta cauza in rindul populatiei care traia din agricultura locala exista o
cardiopatie endemica numita chiar boala Keshan cu incidenta mare la copii si femei
tinere, de multe ori fatala.
Nucile contin cantitati mari de seleniu ca si
plantele din familia Brassicacea( conopida, brocoli, varza, varza de bruxelles)
cele din familia Alliaceae , usturoi, ceapa, praz.
Cerealele contin
putin seleniu exceptind griul canadian.
Margaret Raymen expert mondial in aspecte
nutritionale ale seleniului a declarat: din anul 1996 cind a fost publicat
studiul lui Clark si al colab, din care rezulta ca acest element poate reduce
risul de cancer, marketingul pentru integratori pe baza de selenium si alimente
imbogatite cu seleniu, a explodat devenind tot mai agresiv chiar si atunci
cind adaosul artificial de selenium in
dieta nu era justificat.
In cantitati mari acest element este toxic . Un
studiu publicat in anul 2008 arata ca datele privind beneficiile seleniului
sunt inca incerce de aceea trebuie sa fim atenti la suplimentarea dozelor dat
fiind ca o cantitate mare poate declansa aparitia carcinoamelor.
Iluzia substantei miraculoase
Cert este ca de indata ce apare un studiu favorabil
privind substanta x sau y , industriile alimentare nu stau pe ginduri si se
grabesc sa traga foloase. S-a spus ca omega 3 face bine, gasim omega 3 si acolo
unde nu ar trebui. Etichetele produselor alimentare de cele mai multe ori
seamana cu etichetele produselor farmaceutice.
Nici un consumator probabil nu se intreaba: cit din
aceasta substanta ar trebui sa asum intr-o zi? Care sunt beneficiile reale?
Care este biodisponibilitatea substantei?
Consumatorul e convins de un singur lucru din
reclama: fac bine. Restul nu mai conteaza.
Important: daca voi mincati 100 gr de peste veti
avea o cantitate de seleniu care se
regaseste in 6,7 kg de cartofi normali sau 800 gr de Selenella. Asa ca
decideti, ori mincati 100 gr peste, ori 6, 7 kg de cartofi normali ori 800 gr
de Selenella.
Sfatul meu: o portie de peste cu niste cartofi natur
fie normali fie inteligenti.
Cartoful si mai inteligent
Am vazut ca in 1998 a aparut inteligentul cartof
Selenella. Dar exista mereu concurenta care sta la pinda. In anul 2004 se stia
deja ca Selenella era imbogatita artificial cu seleniu. Si aici e mare confuzie
ca omul de rind intelege prin cuvintul chimie tot ce e mai rau. Dar uita ca si
produsele care sunt naturale au o chimie a lor, sunt formate din molecule,
contin substante chimice….
Si iata ca in
anul cu pricina apare cartoful si mai inteligent Natural selenium
comercializart de societatea PGMec srl si a caeri publicitate suna cam asa: in sfarsit
cartoful util sanatatii, contine o doza corecta de seleniu natural provenind
din lacul Fucino. Cartoful nu a fost imbogatit cu seleniu chimic nici in faza
de cultivare nici in faza de conservare.
Iata cartoful Natural inteligent pentru ca isi trage
originea inteligentei de pe fundul
fostului lac Fucino. Pe eticheta super inteligentului tubercul era scris 8
micrograme de seleniu pe 100 grame deci la fel cu Selenella. Vreti sa stiti ce
s-a intimplat?
Cei de la Selenella i-au reclamat pec ei de la Natural
Selenium.
Ce s-a descoperit? Ca terenul pe care se cultivau
cartofii era destul de sarac in seleniu si cartoful super inteligent de
asemeni. Ba mai mult cartofii proveneau de la un producator bio care nici nu
stia ce cartofi deosebiti avea in curte. Cei de la PG Mec srl ii cumparau, ii
ambalau, puneau etichetele Natural Selenium si ii vindeau la preturi evident
mult mai elevate decit cele ale cartofului normal.
Acesta este un tipic exemplu de cum sunt inselati
consumatorii.
EFSA si verificarile sale
Alimente imbogatite cu seleniu se gasesc peste tot
in lume si sunt numeroase: cartofi, usturoi, ceapa, broccoli, ciuperci , uneori
chiar bere si ceai verde. In Corea exista
un porc numit Selenpork. In Rusia seleniul este adaogat la oua. Ce mai, atrage
tare. De aceea producatorii au dorit sa scrie pe eticheta: protezeaza de
daunele oxidative, ajuta la buna functionarea a creierului, prostata sanatoasa,
cresterea functiilor cognitive..etc. Totusi autoritatea europeana a trebuit sa ia in consideratie studiile
stiintifice care sa demonstreze legatura intre cauza si efect si sa raspunda la intrebarea: au cetatenii
Europei nevoie de suplimente de seleniu, dat fiind ca acest element se gaseste
in multe alimente?
La intrebarea: e adevarat ca seleniul te face sa devii
mai inteligent?
Nu, ca daca ai deveni nu ai mai plati suplimentar
Selenella. Pe linga glumita mea, oamenii de stiinta la aceasta intrebare au
raspuns la fel: nu s-a demonstrat ca seleniul ar creste functiile cognitive asa
ca adios inteligenta suplimentara si inafara de faptul ca seleniu protezeaza
impotriva fenomenelor oxidatine nici una din celelalte afirmatii nu a fost
demonstrata stiintific.
In acelasi timp EFSA in raportul sau spune: producatorii
de alimente pot scrie doar: seleniul protejeaza celulele de daunele oxidative
dar acelasi producator trebuie sa garanteze ca alimentul are o cantitate
adecvata de seleniu ..si documentul EFSA conclude: cantitate care poate fi
lesne obtinuta cu o dieta echilibrata.
Farmacologul italian Silvio Garattini chemat de
multe ori sa raspunda la intrebari deranjante a fost lapidar in ce priveste
Selenella: e doar o alta gaselnita publicitara.
Asa incit daca un produs reclama multe beneficii
pentru sanatate, sfatul meu, incercati
sa va informati inainte de a deschide portmoneul.