Cartoful inteligent si ..cartoful si mai inteligent



Promisiunea datorie curata. Iata articolul despre cartofii inteligenti, foarte inteligenti , nici nu stiu sa va spun ce Coerficient de inteligenta au, dar oricum mare, dat fiind preturile cu care se comercializeaza( presupun si eu)
Traim intr-o societate in care banul a devenit prioritate absoluta si in numele caruia facem ( unii) orice.
Daca mergeti intr-un supermarket si va opriti la raionul fructe , luam ca exemplu merele , veti vedea ca sunt de mai multe soiuri: Golden, Stark, Gala, Granny..si multe altele. Daca mergeti la ceapa , si aici avem ceapa rosie, mai scumpa si cica, mai buna, ceapa galbena, ceapa alba..si ceapa de Tropea recunoscuta pentru gustul dulceag si care costa cel mai mult.
La cartofi lucrurile sunt diferite: nu au si ei denumiri tip Desiree, Agata, mi-ar fi placut sa zic: am luat cartofi Rozi .
Dar, nu,  sunt doar cei de culoare mai deschisa , galbui, adaptati pureurilor si cei de culoare rozalie. Asadar nu exista ceva care sa iti atraga atentia sau ma bine zis nu exista, dupa care sa se remarce anticul tubercul.
Asa ca iata, in anul 1998 apare Selenella, cartoful inteligent a carei productie in anul 2011 ajunsese la 50000 tone. Peste tot spoturi publicitare cu acest cartof . O doamna arunca sacul in care se gasesc Selenelle spunind: noroc ca sunt femeile cele care cumpara cartofi. Cu cit maninci mai mult cu atit devii mai inteligent.
De ce? Pentru ca Selenella contine seleniu. Toata publicitatea a fost prezentata in asa maniera incit , omul normal  intelegea ca tuberculul in cauza era ceva absolut obligatoriu pentru alimentatie, nu puteai sa nu cumperi Selenelle dat fiind ca multi asa zisi nutritionisti au venit sa explice, in favoarea  consortiului care ii comercializa, importanta seleniului in viata noastra.
Selenella contine 8 micrograme de seleniu pe fiecare 100 gr. Cu 200 gr de cartof  va asigurati 33% din necesarul zilnic din acest microelement. Brevetul  Selenellei se datoreaza chimistului Pier Giorgio Pifferi de la Universitatea din Bologna, departamentul chimie industriala . Acesta a declarat: am imbogatit natural cartoful stropind doar frunzele plantei pentru a nu altera calitatea solului. Seleniul , adaoga profesorul are o functie biochimica pozitiva impotriva multor boli ale aparatului cardiovascular si genetic prelungeste viata.
Dar profesorul recunoaste ca seleniul poate fi introdus si cu apa potabila si este prezent in cantitate mare in peste. Si adaoga: eu lucram la solicitarea consortiului de cartofi care dorea tipizarea acestui produs. Intelegeti voi, una e tuberculul aruncat pe rafturi ca vai de mama lui si alta e Selenella care te mai face si  sa bubui de inteligenta.
Sa vedem ce este seleniu si care e importanta lui in organism
Este un micronutrient, adica una din acele substante de care corpul nostru are nevoie in cantitate mica si pe care il utilizeaza la construirea asa ziselor selenoproteine cu functii importante cum ar fi protejarea impotriva reactiilor oxidative din celule.
Se gaseste in multe alimente cum ar fi peste, carne, organele( ficat, rinichi) contin cantitati mari , legume, zarzavaturi.  Acest element intra in catena alimentara prin plantele care il absorb din teren si care absorbtie depinde de tipul solului, pH, cantitatea de materie organica, activitatea microorganismelor, umiditate, etc.
De exemplu in nord estul Chinei, provincia Keshan terenurile sunt foarte bogate in seleniu dar acesta nu e biodisponibil. Din aceasta cauza in rindul populatiei care traia din agricultura locala exista o cardiopatie endemica numita chiar boala Keshan cu incidenta mare la copii si femei tinere, de multe ori fatala. 
Nucile contin cantitati mari de seleniu ca si plantele din familia Brassicacea( conopida, brocoli, varza, varza de bruxelles) cele din familia Alliaceae , usturoi, ceapa, praz.
Cerealele contin putin seleniu exceptind griul canadian.
Margaret Raymen expert mondial in aspecte nutritionale ale seleniului a declarat: din anul 1996 cind a fost publicat studiul lui Clark si al colab, din care rezulta ca acest element poate reduce risul de cancer, marketingul pentru integratori pe baza de selenium si alimente imbogatite cu seleniu, a explodat devenind tot mai agresiv chiar si atunci cind  adaosul artificial de selenium in dieta nu era justificat.
In cantitati mari acest element este toxic . Un studiu publicat in anul 2008 arata ca datele privind beneficiile seleniului sunt inca incerce de aceea trebuie sa fim atenti la suplimentarea dozelor dat fiind ca o cantitate mare poate declansa aparitia carcinoamelor.
Iluzia substantei miraculoase
Cert este ca de indata ce apare un studiu favorabil privind substanta x sau y , industriile alimentare nu stau pe ginduri si se grabesc sa traga foloase. S-a spus ca omega 3 face bine, gasim omega 3 si acolo unde nu ar trebui. Etichetele produselor alimentare de cele mai multe ori seamana cu etichetele produselor farmaceutice.
Nici un consumator probabil nu se intreaba: cit din aceasta substanta ar trebui sa asum intr-o zi? Care sunt beneficiile reale? Care este biodisponibilitatea substantei?
Consumatorul e convins de un singur lucru din reclama: fac bine. Restul nu mai conteaza.
Important: daca voi mincati 100 gr de peste veti avea o cantitate  de seleniu care se regaseste in 6,7 kg de cartofi normali sau 800 gr de Selenella. Asa ca decideti, ori mincati 100 gr peste, ori 6, 7 kg de cartofi normali ori 800 gr de Selenella.
Sfatul meu: o portie de peste cu niste cartofi natur fie normali fie inteligenti.
Cartoful si mai inteligent
Am vazut ca in 1998 a aparut inteligentul cartof Selenella. Dar exista mereu concurenta care sta la pinda. In anul 2004 se stia deja ca Selenella era imbogatita artificial cu seleniu. Si aici e mare confuzie ca omul de rind intelege prin cuvintul chimie tot ce e mai rau. Dar uita ca si produsele care sunt naturale au o chimie a lor, sunt formate din molecule, contin substante chimice….
Si iata  ca in anul cu pricina apare cartoful si mai inteligent Natural selenium comercializart de societatea PGMec srl  si a caeri publicitate suna cam asa: in sfarsit cartoful util sanatatii, contine o doza corecta de seleniu natural provenind din lacul Fucino. Cartoful nu a fost imbogatit cu seleniu chimic nici in faza de cultivare nici in faza de conservare.
Iata cartoful Natural inteligent pentru ca isi trage originea inteligentei  de pe fundul fostului lac Fucino. Pe eticheta super inteligentului tubercul era scris 8 micrograme de seleniu pe 100 grame deci la fel cu Selenella. Vreti sa stiti ce s-a intimplat?
Cei de la Selenella i-au reclamat pec ei de la Natural Selenium.
Ce s-a descoperit? Ca terenul pe care se cultivau cartofii era destul de sarac in seleniu si cartoful super inteligent de asemeni. Ba mai mult cartofii proveneau de la un producator bio care nici nu stia ce cartofi deosebiti avea in curte. Cei de la PG Mec srl ii cumparau, ii ambalau, puneau etichetele Natural Selenium si ii vindeau la preturi evident mult mai elevate decit cele ale cartofului normal.
Acesta este un tipic exemplu de cum sunt inselati consumatorii.
EFSA si verificarile sale
Alimente imbogatite cu seleniu se gasesc peste tot in lume si sunt numeroase: cartofi, usturoi, ceapa, broccoli, ciuperci , uneori chiar bere si ceai verde. In  Corea exista un porc numit Selenpork. In Rusia seleniul este adaogat la oua. Ce mai, atrage tare. De aceea producatorii au dorit sa scrie pe eticheta: protezeaza de daunele oxidative, ajuta la buna functionarea a creierului, prostata sanatoasa, cresterea functiilor cognitive..etc. Totusi autoritatea europeana a  trebuit sa ia in consideratie studiile stiintifice care sa demonstreze legatura intre cauza si efect  si sa raspunda la intrebarea: au cetatenii Europei nevoie de suplimente de seleniu, dat fiind ca acest element se gaseste in multe alimente?
La intrebarea: e adevarat ca seleniul te face sa devii mai inteligent?
Nu, ca daca ai deveni nu ai mai plati suplimentar Selenella. Pe linga glumita mea, oamenii de stiinta la aceasta intrebare au raspuns la fel: nu s-a demonstrat ca seleniul ar creste functiile cognitive asa ca adios inteligenta suplimentara si inafara de faptul ca seleniu protezeaza impotriva fenomenelor oxidatine nici una din celelalte afirmatii nu a fost demonstrata stiintific.
In acelasi timp EFSA in raportul sau spune: producatorii de alimente pot scrie doar: seleniul protejeaza celulele de daunele oxidative dar acelasi producator trebuie sa garanteze ca alimentul are o cantitate adecvata de seleniu ..si documentul EFSA conclude: cantitate care poate fi lesne obtinuta cu o dieta echilibrata.
Farmacologul italian Silvio Garattini chemat de multe ori sa raspunda la intrebari deranjante a fost lapidar in ce priveste Selenella: e doar o alta gaselnita publicitara.
Asa incit daca un produs reclama multe beneficii pentru sanatate, sfatul meu,  incercati sa va informati inainte de a deschide portmoneul.