BIO NU FACE MIRACOLE.


Alimentatia Bio unul dintre argumentele cele mai dragi mie.
Inainte de a intra propriu zis in articol trebuie sa stiti:
Uniunea Europeana a ales urmatoarea sigla pentru bio: alegerea acestui produs face bine mediului inconjurator si nu neaparat sanatatii.

Biologicul este un stil de viata ecocompatibil  care garanteaza respect pentru pamint , ape si animale.

Astea insa nu va salveaza de boli. Si de fapt este acesta echivocul pe care se sprijina marketingul pentru zeci si zeci de produse alimentare care se refera la Bio doar ca nume sau promisiune.

Studiul a fost efectuat in Italia, de catre asociatia Altroconsumo, unde exista intregi catene de magazine cu sigla Natura Si  si unde costul produselor este mult superior celor conventionale.  
Au fost examinate sase categorii de alimente dintre cele mai raspindite: lapte, iaurt, dulceata, biscuiti, cereale pentru mic dejun si fette biscottate( piine prajita).
A fost evaluata atit calitatea ingredientelor cit si prezenta contaminantilor: hormoni, micotoxine , pesticide.

Maria Seveso , biolog si autoarea cartii Speriamo in Bio ( Speram in Bio) spune: un produs industrial biologic nu are nici un sens decit daca se acorda intr-adevar a deosebita atentie sanatatii tuturor ingredientelor. Ori acest lucru nu se intimpla.
Din ancheta a rezultat ca si in iaurturile Bio gasim o lista intreaga de ingrediente putin naturale cum ar fi agenti de ingrosare, gelifianti, coloranti, arome.
In piinea prajita s-au gasit grasimi de proasta calitate dar , e adevarat lipseau pesticidele intilnite in piinea conventionala.
In Romania, am vazut o marca de iaurt Bio , provenienta Germania a carei lista de ingrediente cit si continutul caloric si nutritional este putin clara. Pretul insa e foarte clar: aproape 3 lei 150 gr.
Oricum pesticidele din produsele conventionale erau mult sub limita admisa de lege, deci , se zice, nedaunatoare sanatatii.

Regulile pentru bio sunt oricum mai rigide si cine cumpara astfel de alimente stie sigur ca nu va gasi in farfurie pesticide dar in schimb va gasi micotoxine , care sunt inlaturate in agricultura conventionale tocmai de folosirea tratamentelor chimice cu fungicide. Si ancheta Altroconsumo a demonstrat ca cerealele bio contineau niveluri de micotoxine superioare limitelor admise.

Profesorul Giorgio Calabrese, unul dintre cei mai mari nutritionisti italieni spune: biologic nu inseamna neaparat mai sanatos. De exemplu in Piemonte judecatorul Guariniello a dat via libera la o ancheta de unde a rezultat ca 54% dintre produsele Bio analizate contineau OMG.
Biologicul in Italia este controlat de 15 institutii care ..sunt platite de producatori si care anunta producatorul ca vor merge in control!!! Bello!

Pentru o mai buna informarea a dvs din toamna am decis sa imi plimb simpatica anatomie pe la niste ferme bio romanesti si sa ma informez in amanunt despre ce si cum.

Profesorul Calabrese continua: produsul biologic a fost putin divinizat. E adevarat ca fructele si legumele contin mai putina apa si mai multi nutrienti ( de la vitamine, minerale la faimosii antioxidanti) si ca impactul asupra sanatatii este major. Dar trebuie vazut cum este conservat produsul si in ce conditii soseste pe mesele noastre.
Alimentele biologice nefiind tratate cu pesticide sunt mai delicate si trebuiesc conservate cu mare atentie , in conditii ambientale adecvate. In caz de umiditate prea mare vor aparea contaminari cu ciuperci si respectiv cu micotoxine, daunatoare sanatatii.

A afirma ca biologicul este mai sigur si mai sanatos pentrru sanatate este o chestiune foarte delicata. Pina in prezent nu exista date stiintifice care sa confirme sau sa infirme aceasta .

In mod sigur adevarata alimentatie bio este mai sanatoasa si respecta mai mult natura.

Problema este ca eticheta Bio incepe sa devina o beteala de marketing. Si cind coboara in arena industria luati-va adio de la bio.
Daca micii producatori bio se gindesc la productii locale mici, la refolosirea tehnicilor de cultivare antice, la folosirea culturilor stagionale , industria alimentara in schimb puncteaza la un business BIo estimat la 1750 milioane de euro anual?
Culturile adevarat Bio au productii mici..si atunci??
Bio non Bio.