Alimentatia
Bio unul dintre argumentele cele mai dragi mie.
Inainte
de a intra propriu zis in articol trebuie sa stiti:
Uniunea
Europeana a ales urmatoarea sigla pentru bio: alegerea acestui produs face bine
mediului inconjurator si nu neaparat sanatatii.
Biologicul
este un stil de viata ecocompatibil care
garanteaza respect pentru pamint , ape si animale.
Astea
insa nu va salveaza de boli. Si de fapt este acesta echivocul pe care se
sprijina marketingul pentru zeci si zeci de produse alimentare care se refera
la Bio doar ca nume sau promisiune.
Studiul
a fost efectuat in Italia, de catre asociatia Altroconsumo, unde exista intregi
catene de magazine cu sigla Natura Si si
unde costul produselor este mult superior celor conventionale.
Au
fost examinate sase categorii de alimente dintre cele mai raspindite: lapte,
iaurt, dulceata, biscuiti, cereale pentru mic dejun si fette biscottate( piine
prajita).
A
fost evaluata atit calitatea ingredientelor cit si prezenta contaminantilor:
hormoni, micotoxine , pesticide.
Maria
Seveso , biolog si autoarea cartii Speriamo in Bio ( Speram in Bio) spune: un
produs industrial biologic nu are nici un sens decit daca se acorda intr-adevar
a deosebita atentie sanatatii tuturor ingredientelor. Ori acest lucru nu se
intimpla.
Din
ancheta a rezultat ca si in iaurturile Bio gasim o lista intreaga de ingrediente
putin naturale cum ar fi agenti de ingrosare, gelifianti, coloranti, arome.
In
piinea prajita s-au gasit grasimi de proasta calitate dar , e adevarat lipseau
pesticidele intilnite in piinea conventionala.
In
Romania, am vazut o marca de iaurt Bio , provenienta Germania a carei lista de
ingrediente cit si continutul caloric si nutritional este putin clara. Pretul
insa e foarte clar: aproape 3 lei 150 gr.
Oricum
pesticidele din produsele conventionale erau mult sub limita admisa de lege,
deci , se zice, nedaunatoare sanatatii.
Regulile
pentru bio sunt oricum mai rigide si cine cumpara astfel de alimente stie sigur
ca nu va gasi in farfurie pesticide dar in schimb va gasi micotoxine , care
sunt inlaturate in agricultura conventionale tocmai de folosirea tratamentelor
chimice cu fungicide. Si ancheta Altroconsumo a demonstrat ca cerealele bio
contineau niveluri de micotoxine superioare limitelor admise.
Profesorul
Giorgio Calabrese, unul dintre cei mai mari nutritionisti italieni spune:
biologic nu inseamna neaparat mai sanatos. De exemplu in Piemonte judecatorul
Guariniello a dat via libera la o ancheta de unde a rezultat ca 54% dintre
produsele Bio analizate contineau OMG.
Biologicul
in Italia este controlat de 15 institutii care ..sunt platite de producatori si
care anunta producatorul ca vor merge in control!!! Bello!
Pentru
o mai buna informarea a dvs din toamna am decis sa imi plimb simpatica anatomie
pe la niste ferme bio romanesti si sa ma informez in amanunt despre ce si cum.
Profesorul
Calabrese continua: produsul biologic a fost putin divinizat. E adevarat ca
fructele si legumele contin mai putina apa si mai multi nutrienti ( de la
vitamine, minerale la faimosii antioxidanti) si ca impactul asupra sanatatii
este major. Dar trebuie vazut cum este conservat produsul si in ce conditii soseste
pe mesele noastre.
Alimentele
biologice nefiind tratate cu pesticide sunt mai delicate si trebuiesc
conservate cu mare atentie , in conditii ambientale adecvate. In caz de
umiditate prea mare vor aparea contaminari cu ciuperci si respectiv cu
micotoxine, daunatoare sanatatii.
A
afirma ca biologicul este mai sigur si mai sanatos pentrru sanatate este o
chestiune foarte delicata. Pina in prezent nu exista date stiintifice care sa
confirme sau sa infirme aceasta .
In
mod sigur adevarata alimentatie bio este mai sanatoasa si respecta mai mult
natura.
Problema
este ca eticheta Bio incepe sa devina o beteala de marketing. Si cind coboara
in arena industria luati-va adio de la bio.
Daca
micii producatori bio se gindesc la productii locale mici, la refolosirea
tehnicilor de cultivare antice, la folosirea culturilor stagionale , industria
alimentara in schimb puncteaza la un business BIo estimat la 1750 milioane de
euro anual?
Culturile
adevarat Bio au productii mici..si atunci??
Bio
non Bio.