ADN -ul gunoiJunk ADN , un subiect la ordinea zilei, foarte interesant

Evident termenul de ADN gunoi va poate pune pe ginduri mai ales ca in mentalitatea colectiva termenul de junk este asociat cu alimentele: junk food sau mincare de la MC!!
Deci, ce e cu acest Junk ADN?
Termenul  este folosit de geneticieni pentru acea parte de ADN non codificant, adica un ADN care nu participa la codificarea secventelor proteice.
La eucariote o parte importanta din genomul total este non codificanta , neavind nici un fel de functie biologica notabila. Totusi oamenii de stiinta au descoperit ca multe dintre acestea intervin in reglarea transcriptiei si translatie.
Leslie Orkel in anul 1980 spunea pentru revista Natura: acest junk ADN nu are nici un fel de avantaj selectiv pentru organism.
Unii cercetatori sunt de parere ca anumite portiuni din ADN nefunctional au avut rol in trecutul indepartat, rol care s-a stins sub presiunea mediului.
Dar intr-un studiu publicat in luna mai a acestui an oamenii de stiinta de University of Nottimgham au descoperit ca elemente ascunse produse de acest tip de ADN pot promova cancerul. Grupul de cercetatori condus de dr Cristina Tufarelli a descoperit ca prezenta acestui element genetic defect –cunoscut sub numele de transcriere himerica LCT13 este asociat cu oprirea unei cunoscute gene supresoare tumorale( TFIP-2) a carei expresie e necesara pentru a preveni invazia cancerului si metastazele.
 Acest element genetic defect a fost identificat în prealabil de către echipa  Dr. Tufarelli, ca parte a unui grup de transcrieri himerice care sunt produse de secvente de ADN frecvent considerate "junk ADN-ul" numit LINE-1 (L1).
Dr. Tufarelli a declarat: "Acest studiu a identificat un nou mod în care" junk ADN-ul ", poate interfera cu functionarea normala a unei celule. Următorul pas va fi de a intelege modul in care aceste elemente se declanseaza.  Această informație va fi importanta  in tratamentul privind prevenirea activarii acestor elemente si progresia cancerului.

Tot anul acesta in luna aprilie cercetatorii de la UC San Francisco au publicat rezultatul unei cercetari prin care se arata ca junk ADN are un rol important in dezvoltarea creierului si ar putea fi implicat in mai multe boli neurologice devastatoare.

Dar contradictiile nu se sfirsesc. Ultimul studiu publicat in revista Natura, facut pe planta carnivora Utricularia gibba arata ca aceasta a eliminat din genom toate secventele de ADN junk.
Descoperirea cade ca un fulger pe cer senin mai ales ca multe cercetari au atribuit acestui ADN diverse  roluri  in celula putin evidente dar oricum indispensabile bunei functionari a acesteia.
ADN acestei plante are o catena mai mica decit cea a altor plante mai complexe dar contine 80 milioane de perechi de baze si aproape 28500 gene, aproape ca toate organismele complexe( 30000 circa omul)
Cercetatorii au ipotizat ca anumite mecanisme evolutive necunoscute au imipns planta la  o eficienta genetica majora eliminind astfel vechile gene inutile.

Conditiile de mediu pot schimba structura ADN probabil crescind suprafata sau afinitatea pentru ca anumite gene sa fie transcrise , promovate, amplificate-spune Kirk Azevedo care si incearca o explicatie a functiilor epigenetice a ADN junk.    

Asadar ..nimic clar prin partile astea cu ADN si unii vin sa spuna ca OMG sunt sigure.

Hmmm