Ce este quinoa?
Quinoa este o planta care face parte din familia cerealelor. Boabele de
quinoa sunt niste sfere mici, galbene si turtite, avand un diametru de la
aproximativ 1,5 pana la 2 mm.
Quinoa era un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau
“cereala-mama”.
Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de
in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine,
stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre.
Desi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau al depaseste
pe cel al multor tipuri de carne, aceasta forma de proteina vegetala nu produce
colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de
grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de
atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni,
scade riscul problemelor cardiace.
Pe langa proteine sale unice, quinoa contine, de asemenea, amidon, zaharuri,
ulei (continut ridicat în acid linoleic esenţial), fibre, minerale, si
vitamine. Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine
din grupa B-urilor. De asemenea, sant o sursa buna de fier, calciu, crom,
cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si
mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar.
PAELLA VEGETALA
INGREDIENTE
300 gr quinoa
40 gr mazare fiarta
2 gogosari
2 zucchine
O ceapa
Praf de curcuma( turmeric)
Sare marina groasa
3 catei de usturoi
O lingura ulei de masline extravergine
Mod de preparare
Puneti la fiert quinoa in triplu de apa ( comparativ cu
volumul sau) sarata si in care ati pus 2 lingurite de curcuma. Timp de fierbere
cca 15 minute.
In tigaia antiaderenta puneti o lingura de ulei. Taiati
fisii subtiri legumele si puneti-le la rumenit. Scurgeti quinoa adaogati
mazarea si uniti cu legumele. Lasati cca 3 minute la foc iute. Serviti paella
calda.
Mic dejun a la quinoa
100 gr quinoa fiarta ( in apa fara sare)
30 gr stafide
Lapte de migdale 200 ml
3 miez de nuca sfarimati
Puneti stafidele la inmuiat 15 minute in laptele de migdale
dupa care amestecati cu quinoa si nucile sfarimitate. Excelent si hranitor
Biscuiti cu quinoa
Ingrediente
200 gr faina integrala de griu
100 gr quinoa( cruda)
100 ml lapte vegetal
80 ml ulei de proumb
50 gr zahar brun bio
Un praf de scortisoara
Firebeti quinoa in apa fara sare. Amestecati zaharul cu faina,
scortisoara si quinoa fiarta si scursa. Incepeti sa framintati adaugind pe rind
laptele si uleiul. Daca mai e nevoie mai adaugati lapte pina obtineti un aluat moale si omogen. Dati la frigider 30
minute dupa care intindeti aluatul intr-o foaie
potrivit de groasa. Cu ajutorul unei forme sau a unui cutit taiati
biscutii. Dati la cuptor 180 grade pentru 15 minute,
excelenti la micul dejun si la cafea
Pofta buna !