3 reţete delicioase pe bază de quinoa



Ce este quinoa?
Quinoa este o planta care face parte din familia cerealelor. Boabele de quinoa sunt niste sfere mici, galbene si turtite, avand un diametru de la aproximativ 1,5 pana la 2 mm.
Quinoa era un aliment de baza al vechilor incasi, care o numeau “cereala-mama”.
Quinoa este incadrata in categoria superalimentelor, alaturi de semintele de in, germeni, mei, lucerna, aloe vera, orz verde, patrunjel, alge marine, stevie, floarea-soarelui, alge salbatice verzi-albastre.
Desi nivelul proteic al boabelor de quinoa este comparabil sau al depaseste pe cel al multor tipuri de carne, aceasta forma de proteina vegetala nu produce colesterol sau o rigidizare a arterelor. Mai mult, quinoa reduce cantitatea de grasimi din sange si previne formarea placilor de aterom, reducand riscul de atac de cord. Consumul frecvent de quinoa, in special sub forma de germeni, scade riscul problemelor cardiace.
Pe langa proteine sale unice, quinoa contine, de asemenea, amidon, zaharuri, ulei (continut ridicat în acid linoleic esenţial), fibre, minerale, si vitamine. Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sant o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar.




                                                  PAELLA VEGETALA 



INGREDIENTE
300 gr quinoa
40 gr mazare fiarta
2 gogosari
2 zucchine
O ceapa
Praf de curcuma( turmeric)
Sare marina groasa
3 catei de usturoi
O lingura ulei de masline extravergine

Mod de preparare
Puneti la fiert quinoa in triplu de apa ( comparativ cu volumul sau) sarata si in care ati pus 2 lingurite de curcuma. Timp de fierbere cca 15 minute.
In tigaia antiaderenta puneti o lingura de ulei. Taiati fisii subtiri legumele si puneti-le la rumenit. Scurgeti quinoa adaogati mazarea si uniti cu legumele. Lasati cca 3 minute la foc iute. Serviti paella calda.


                                                  Mic  dejun a la quinoa


100 gr quinoa fiarta ( in apa fara sare)
30 gr stafide
Lapte de migdale 200 ml
3 miez de nuca sfarimati
Puneti stafidele la inmuiat 15 minute in laptele de migdale dupa care amestecati cu quinoa si nucile sfarimitate. Excelent si hranitor

                                                      Biscuiti cu quinoa



Ingrediente
200 gr faina integrala de griu
100 gr quinoa( cruda)
100 ml  lapte vegetal
80 ml ulei de proumb
50 gr zahar brun  bio
Un praf de scortisoara

Firebeti quinoa in apa fara sare. Amestecati zaharul cu faina, scortisoara si quinoa fiarta si scursa. Incepeti sa framintati adaugind pe rind laptele si uleiul. Daca mai e nevoie mai adaugati lapte pina obtineti  un aluat moale si omogen. Dati la frigider 30 minute dupa care intindeti aluatul intr-o foaie  potrivit de groasa. Cu ajutorul unei forme sau a unui cutit taiati biscutii. Dati la cuptor 180 grade pentru 15 minute,
excelenti la micul dejun si la cafea 


Pofta buna !