In prezent asistăm la ceea ce americanii numesc high fact
diet. Mai pe româneşte toată lumea se pricepe la alimentaţie, toţi deţin
adevăruri incontestabile în domeniu.
Soia este o plantă anuală aparţinînd familiei botanice Fabaceae
cu denumirea ştiinţifică Glycine hispida
şi originară din Asia centro orientală. Pînă în 1800 era cultivată doar în
China. La jumătatea secolului XX cultivarea acestei plante înafara ţării de
origine s-a dezvoltat foarte mult. Principalii producători mondiali sunt SUA
urmate în Europa de Franţa şi Italia.
Soia
este una dintre cele mai importante plante alimentare în special pentru
conţinutul său în ulei(18-20%) şi
proteine. Substanţele grase pe care le conţine fac din soia cea mai calorică
leguminoasă dar în schimb are cel mai mic conţinut de carbohidraţi.
În
China antică soia nu era consumată ca legumă ci folosită la rotaţia culturilor.
Chinezii
nu cosumau soia nefermentata şi bine făceau deoarece aceasta contine:
inibitori
de enzime=blochează tripsina
hemaglutinina
inibitori
de crestere
Odată
cu descoperirea tehnicilor de fermentaţie s-a obţinut o pastă de culoare palidă
si consistenţă moale, care a început să fie consumată de populatia chineză sub
numele de tofu. Chiar şi în zilele noastre se obţine dintr-un pure de soia
fiartă precipitat cu CuSO4 sau MgSO4.
În
realitate chinezii consumă soia mai ales sub forma sosurilor care , recunoaştem
sunt delicioase. În rest aceasta rămîne o mîncare pentru săraci chinezii bogaţi
preferînd alte mîncăruri.
Cum
a ajuns un aliment pentru săraci la o asemenea notorietate? Simplu. Unui
manager de la o multinaţională care operează în domeniu i-a venit ideea de a
face astfel încît acest aliment să fie acceptat pentru proprietăţile sale de
către păturile bogate ale societăţii. Cu
un bun program de marketing lucrurile au mers ca pe roate astfel încît o plantă
ignorată a devenit un must, un aliment miraculos New Age.
Anual
producătorii de soia cheltuiesc 80
milioane de dolari în publicitate.
Proteina
de soia are un miros şi gust mai mult decît neplăcute. Pentru a trasforma
răţuşca cea urîtă a alimentaţiei sunt necesari mulţi aditivi, ca: arome,
conservanţi, îndulcitori, emulsionanţi. La toate acestea puneţi în calcul şi
faptul că soia din supermarket este transgenică, adică modificată genetic, cu
sigla RR, Roundup Ready, pusă pe piaţă
de multinaţionala Monsanto. Planta a fost modificată genetic pentru a suporta
erbicidul Roundup, pe bază de glifosat şi produs de aceeaşi multinaţională. Cercetătorii
germani Sanderman si Wellman au demonstrat că erbicidul producea mutaţii în
plantă care constau în creşterea nivelului de fitoestrogeni, cauze de diverse
dezechilibre hormonale.
În
13 octombrie 1997, grupul de lucru privind Biosiguranţa şi Biodiversitatea la nivel
mondial a lansat un apel către toate guvernele pentru retragerea de la
comercializare a soiei transgenice, apel care evident nu a fost luat în
consideraţie. Băteţi-vă voi cu multinaţionalele.
Rezultate
şi mai frapante au fost furnizate de Irina Ermakova care s-a concentrat pe
studiul generaţiilor de descendenţi proveniţi din părinţi şi bunici hrăniţi cu
soia. S-a constatat că şoarecii din experiment , în descendenţă erau de talie
mai mică( ceea ce înseamnă inhibarea creşterii) şi foarte mulţi nu ajungeau să
se reproducă datorită sterilităţii.
Mortalitatea în rîndul descendenţilor proveniţi din părinţi şi bunici hrăniţi cu
soia era mult mai mare.
Ce
este adevărat şi care e faţa obscură a acestui aliment?
Este
adevărat că în cantităţi mici soia
contribuie
la scăderea colesterolului sanguin şi a trigliceridelor
apară
de infarct
are
proprietăti anticancerigene
dar în cantităţi mari
Atentie-25 gr
proteină izolată de soia conţin 50-70 mg de isoflavone, iar pentru a crea un
dezechilibru hormonal ajung 30 mg zilnic.
substanţele
antitiroidiene conţinute în această legumă pot crea mari probleme la nivelul
glandei tiroide.
Acidul
fitic şi fitaţii , consideraţi antinutriţionali se găsesc din abundenţă în
soia. Aceştia împiedică absorţia sărurilor minerale, Ca, MG, Zn şi a
vitaminelor.
Femeile
în menopauză sunt convinse că fitoestrogenii din acest aliment le vor alina
bufeurile. Fals.
In
Anglia , un studiu a arătat că genisteina, isoflavona principală din soia, în
cantitate mare poate duce la cancer mamar, deoarece stimulează celulele
mamare şi activează ciclul celular.
100
grame proteină de soia furnizează echivalentul de estrogeni al unei pilule
contraceptive.
Şi
ca să dărîm un mit, japonezii consumă doar 8 grame de soia pe zi adică 2
linguri.
In
Studiul China, Dr Campbell arată că
în China rurală consumul de legume este între 0 şi 48 gr pe zi, cu o medie de
12 grame.
Chinezii
folosesc în proporţie de 65% grăsimile de origine animală încît incidenţa mai
mică a cancerului mamar şi a bolilor cardiovascolare nu este legată de consumul
mare de produse pe bază de soia.
Industria
soia şi cea a integratorilor pe bază de soia sunt multimiliardare, deci vor
avea tot interesul să vă convingă de infinitele beneficii ale acestor produse.
Un
litru de lapte de soia costă dublu comparativ cu laptele de vacă şi cu toate
acestea cerinţa este în continuă creştere.
la editura Tracus arte, online si in librarii cartea mea de nutritie: 7 ani la dieta.Aventurile unei femei grase.
https://www.facebook.com/pages/New-Eurodiet/399207306805867?fref=ts