Soia un business de miliarde de euro
In prezent asistăm la ceea ce americanii numesc high fact diet. Mai pe româneşte toată lumea se pricepe la alimentaţie, toţi deţin adevăruri incontestabile în domeniu.
Soia este o plantă anuală aparţinînd  familiei botanice  Fabaceae cu denumirea ştiinţifică Glycine hispida şi originară din Asia centro orientală. Pînă în 1800 era cultivată doar în China. La jumătatea secolului XX cultivarea acestei plante înafara ţării de origine s-a dezvoltat foarte mult. Principalii producători mondiali sunt SUA urmate în Europa de Franţa şi Italia.
Soia este una dintre cele mai importante plante alimentare în special pentru conţinutul său în ulei(18-20%)  şi proteine. Substanţele grase pe care le conţine fac din soia cea mai calorică leguminoasă dar în schimb are cel mai mic conţinut de carbohidraţi.
În China antică soia nu era consumată ca legumă ci folosită la rotaţia culturilor.
Chinezii nu cosumau soia nefermentata şi bine făceau deoarece aceasta contine:
inibitori de enzime=blochează tripsina
hemaglutinina
inibitori de crestere
Odată cu descoperirea tehnicilor de fermentaţie s-a obţinut o pastă de culoare palidă si consistenţă moale, care a început să fie consumată de populatia chineză sub numele de tofu. Chiar şi în zilele noastre se obţine dintr-un pure de soia fiartă precipitat cu CuSO4 sau MgSO4.
În realitate chinezii consumă soia mai ales sub forma sosurilor care , recunoaştem sunt delicioase. În rest aceasta rămîne o mîncare pentru săraci chinezii bogaţi preferînd alte mîncăruri.
Cum a ajuns un aliment pentru săraci la o asemenea notorietate? Simplu. Unui manager de la o multinaţională care operează în domeniu i-a venit ideea de a face astfel încît acest aliment să fie acceptat pentru proprietăţile sale de către  păturile bogate ale societăţii. Cu un bun program de marketing lucrurile au mers ca pe roate astfel încît o plantă ignorată a devenit un must, un aliment miraculos New Age.
Anual producătorii de soia cheltuiesc  80 milioane de dolari în publicitate.
Proteina de soia are un miros şi gust mai mult decît neplăcute. Pentru a trasforma răţuşca cea urîtă a alimentaţiei sunt necesari mulţi aditivi, ca: arome, conservanţi, îndulcitori, emulsionanţi. La toate acestea puneţi în calcul şi faptul că soia din supermarket este transgenică, adică modificată genetic, cu sigla RR,  Roundup Ready, pusă pe piaţă de multinaţionala Monsanto. Planta a fost modificată genetic pentru a suporta erbicidul Roundup, pe bază de glifosat şi produs de aceeaşi multinaţională. Cercetătorii germani Sanderman si Wellman au demonstrat că erbicidul producea mutaţii în plantă care constau în creşterea nivelului de fitoestrogeni, cauze de diverse dezechilibre hormonale.
În 13 octombrie 1997, grupul de lucru privind Biosiguranţa şi Biodiversitatea la nivel mondial a lansat un apel către toate guvernele pentru retragerea de la comercializare a soiei transgenice, apel care evident nu a fost luat în consideraţie. Băteţi-vă voi cu multinaţionalele.
Rezultate şi mai frapante au fost furnizate de Irina Ermakova care s-a concentrat pe studiul generaţiilor de descendenţi proveniţi din părinţi şi bunici hrăniţi cu soia. S-a constatat că şoarecii din experiment , în descendenţă erau de talie mai mică( ceea ce înseamnă inhibarea creşterii) şi foarte mulţi nu ajungeau să se reproducă  datorită sterilităţii. Mortalitatea în rîndul descendenţilor proveniţi din părinţi şi bunici hrăniţi cu soia era mult mai mare.
Ce este adevărat şi care e faţa obscură a acestui aliment?  

Este adevărat că  în cantităţi mici soia
contribuie la scăderea colesterolului sanguin şi a trigliceridelor
apară de infarct
are proprietăti anticancerigene

 dar în cantităţi mari 
Atentie-25 gr proteină izolată de soia conţin 50-70 mg de isoflavone, iar pentru a crea un dezechilibru hormonal ajung 30 mg zilnic.

substanţele antitiroidiene conţinute în această legumă pot crea mari probleme la nivelul glandei tiroide.

Acidul fitic şi fitaţii , consideraţi antinutriţionali se găsesc din abundenţă în soia. Aceştia împiedică absorţia sărurilor minerale, Ca, MG, Zn şi a vitaminelor.

Femeile în menopauză sunt convinse că fitoestrogenii din acest aliment le vor alina bufeurile. Fals.
In Anglia , un studiu a arătat că genisteina, isoflavona principală din soia,  în  cantitate mare poate duce la cancer mamar, deoarece stimulează celulele mamare şi activează ciclul celular.

100 grame proteină de soia furnizează echivalentul de estrogeni al unei pilule contraceptive.

Şi ca să dărîm un mit, japonezii consumă doar 8 grame de soia pe zi adică 2 linguri.

In Studiul China, Dr Campbell arată că în China rurală consumul de legume este între 0 şi 48 gr pe zi, cu o medie de 12 grame.
Chinezii folosesc în proporţie de 65% grăsimile de origine animală încît incidenţa mai mică a cancerului mamar şi a bolilor cardiovascolare nu este legată de consumul mare de produse pe bază de soia.
Industria soia şi cea a integratorilor pe bază de soia sunt multimiliardare, deci vor avea tot interesul să vă convingă de infinitele beneficii ale acestor produse.
Un litru de lapte de soia costă dublu comparativ cu laptele de vacă şi cu toate acestea cerinţa este în continuă creştere.  


 
la editura Tracus arte, online si in librarii cartea mea de nutritie: 7 ani la dieta.Aventurile unei femei grase.  

 https://www.facebook.com/pages/New-Eurodiet/399207306805867?fref=ts