După
Dukanişti..sosesc Paleoliticii!
Zilele
trecute vorbeam despre Dukani..iată că a apărut o altă subspecie :paleoliticii
sau neoneanderthalii, cum vreţi să le spuneţi, eu prefer a 2 variantă.
Despre
paleolitic
Caracteristica epocii paleolitice este totala
dependență a hominizilor de natură. Economia avea
un caracter „prădalnic”. Sursa principală de alimentație o oferea vânătoarea realizată
în grup. În pleistocenul inferior apar primele unelte pentru vânătoare și
cules. Apare folosirea focului, schimbându-se astfel regimul alimentar, ceea ce
va determina modificări și în structura anatomică. În paleoliticul mijlociu, omul de Neanderthal folosea arme și unelte de
silex. În această perioadă se ajunge la o diviziune naturală a muncii: vânatul
- îndeletnicire a bărbaților, iar culesul - practicat de femei. O altă
îndeletnicire era aceea a pescuitului.
Sursele de
hrană ale oamenilor vânător-culegător din epoca
de piatră includeau atât animale cât și plante care aparțineau mediului natural în care
aceștia trăiau. Aceștia consumau cu preferință organele animalelor, inclusiv ficatul, rinichii și creierul. Nu
consumau foarte multe lactate sau plante bogate în carbohidrați,
precum legumele
sau cerealele.
Se pare că două treimi din necesarul de
energie erau acoperite din mâncăruri de origine animală.[1]
Conținutul de grăsime era aproximativ același cu cel din prezent, însă raportul
tipurilor de grăsimi consumate era altul: raportul între Omega-6 și Omega-3 era de circa 3:1
față de 12:1 cum este astăzi.( sursa wikipedia)
Si acum sa vedem ce propune dieta paleolitică:
aveţi
voie:
carne produsă prin consumul de iarbă ..adică văcuţe care pasc liniştite
pe pajişti însorite şi porci care
mănîncă trifoi chiar şi cu 4 foi şi găini care ciugulesc fericite green green
grass of home…
Pește / fructe de mare
Fructe şi legume proaspete
ouă
Nuci şi seminte
Uleiuri sănătoase (de măsline, nuci, seminţe de in,
nuci de macadamia, avocado, nucă de cocos)
Nu aveţi voie
boabe de cereale
Leguminoasele (inclusiv arahide)
lactate
zahăr rafinat
cartofi
alimente procesate
sare
Uleiuri vegetale rafinate
plan alimentar Paleo
Pentru micul dejun:
omletă uşoară. Căleşte
ceapă, ardei, ciuperci,
și broccoli în
ulei de măsline, adaogă ouăle bătute
Prânzuri Paleo sunt ușoare.
Faceţi o salată mare cu tot ce vă place şi adăogaţi la ea bucăţi de carne de
vită, porc , pui sau fructe de mare, somon, ton ...condimentaţi cu ulei de
măsline şi lămîie.
Pentru cină, încercați spaghete cu pesto sau a la marinara. Dacă vorbim de pesto asta mă face să cred că
exista un schimb intercultural între neanderthalii africani , americani şi
..viitori italieni. Ammazza, ăştia exportaseră pesto încă din pleistocen. Ş atunci ăla de la
Mega Image de ce o fi aşa de prost?
Puteţi încerca
salată de sfeclă cu carne de porc.
Sau sparanghel cu
peşte
Sau spanac cu carne
La desert fructe de
sezon şi mixuri de fructe uscate.
Iată
ce spune dr Paleo alias Loren Cordain
Mic
dejun
Ouăle
se mănîncă fierte moi dar cel mai bine îmbogăţite cu omega 3. adică tăvălite
prin ulei de măsline. Mai puteţi consuma grapefruit,
sau orice fructe
proaspete de sezon, ceai de
plante
Snack: carne slabă de vită o
felie subţire, caise
sau fructe proaspete de sezon
Pranz: salată Caesar
?? cu pui (ulei
de măsline și sos de lămăie), ceai de plante
Snack: felii de mere, nuci crude
Cina: roşii si avocado
felii, piept de curcan
fără piele, broccoli, morcovi şi anghinare,
castron de afine
proaspete, stafide, migdale, un pahar cu
vin alb, sau apă minerală.
(În mod evident, vinul nu ar fi fost disponibil la strămoșii noștri, dar
regula 85:15 Vă permite să consumaţi trei
mese non-Paleo
pe săptămână.) Hopa
, am mai auzit treaba asta ca mesă festivă sau non Dukan
Acum ca să vă puteţi descurca la fel de bine ca omul
Paleolitc trebui să vă duceţi online şi
să vă umpleţi căruciorul cu următoarele cărţi: The Paleo Diet
The Pleodiet cooking book
şi dacă sunteţi sportiv The paleodiet for athletes
Pe scurt dieta presupune:
Aport
mai mare de
proteine
Carbohidraţi puţini
şi ăstia cu IG mic
Aport mare de fibre
Echilibrarea grăsimilor omega 3 şi omega 6 ( mă
gîndesc cum îşi echilibra omul cavernelor omega 3????)
Creşterea consumului de K şi scăderea Na
Mentinerea unui bun echilibru acido bazic …oamenii
din epoca aia nici măcar pe dinţi nu se spălau şi vorbim de menţinerea echilibrului acido bazic.
Aport
mai mare de, vitamine, minerale, antioxidanţi.
Doctorul Loren Cordain susţine că neanderthalii erau
slabi pentru că respectau regulile acestea expuse de el...bănuiesc că doctorul
era nutrţionistul grupului de păroşi care trăiau în peşteri şi alergau animalele
cu scopul precis de a le ucide şi mînca..evident după schema nutriţională
propusă de Cordain.
Domnule doctor, oamenii ăia, încă sălbatici, mîncau ce găseau , mergeau la vînătoare-adevărată
, nu ca cea din zilele noastre unde se pune cerbul în faţa vînătorului si zice:
împuşcă-mă că şi asa nu ajung pînă la sfîrşitul lunii din cauza diminuării
resurselor planetare( aici planeta e echivalent de propriul buzanar) şi
probabil, omuleţii, făceau foame pe
rupte
Morală: lumea dietelor devine din ce în ce mai ridicolă.