Îmbătrînirea cutanată. Genetica, nutriţia şi stilul de viaţă.


Îmbătrînirea cutanată. Genetica, nutriţia şi stilul de viaţă. 
( lucrare prezentata la Primavara dermatologica ieseana, 22 aprilie 2013) 


 Într-o lume în care tinereţea fără bătrîneţe a devenit un must pentru toată lumea, într-o epocă în care timpul este cel mai teribil inamic împotrica căruia am declarat război de bisturiuri cu dorinţa de a vedea cine are mai multe suturi, probabil că, celebru citat al şi mai celebre actriţe nu reprezintă o consolare.Visul Omenirii? Tinereţe fără bătrîneţe
Vis imposibil?
Vom vedea.

Acum 20 de ani în urmă în SUA a apărut conceptul de medicină Anti-aeging.
Obiectivele medicinei anti aeging:
transformarea unei patologii în fiziologie
calitatea îmbătrînirii


Skin aging-ul depinde de:
-crono-îmbătrînire( trecerea timpului) 
-foto-îmbătrînire (acţiunea razelor solare asupra pielii)
-stil de viaţă:alimentaţie, fum, activitate fizică, medicamente, etc
-factori genetici –expresia genetică este tardivă şi genele legate de senescenţă sunt puţine.

Cu ajutorul medicinii estetice se pot corecta multe dintre efectele îmbătrînirii asupra pielii, însă pentru o reîntinerire globală care să permită obţinerea unor rezultate profunde şi de durată este necesar să intervenim şi asupra cauzelor care favorizează apariţia inestetismelor. În acest sens, Eurogenetica, a creat un test genetic specific, Skin healthy aging care permite identificarea principalelor zone carente în componenţi fundamentali din structura pielii cum ar fi colagenul, elastina, metaloproteaze precum şi identificarea factorilor exogeni ai îmbătrînirii la care pielea este mai sensibilă( stres oxidativ, inflamaţie,  glicaţie).
Pe baza rezultatelor se va putea stabili un tratament profilactic şi personalizat cu integratori, cosmetice specifice şi tratamente estetice care să combată principalele semne ale timpului cum ar fi  ridurile, petele, deshidratarea , atonia , subţierea ţesuturilor, etc.

Recoltarea probei se face cu ajutorul unui tampon (vezi imaginea) prin raclarea mucoasei bucale.
În buletinul de analiză se vor regăsi explicaţii specifice, în limbaj comprensibil, privind diferitele SNPs testate , aprofundări diagnostice, sfaturi nutriţionale , cosmetice şi terapeutice.Recoltarea unei probe ADN pentru testul Skin aging


Structura pielii şi genele

Gene testate
Variante

Rezultat
Efect
Structura pieliiFLG
2282del4
Del/Ins
*
MMP1
G-1607>GG
GG
**
MMP3
5A/6A
5A/6A
*
COL1A1
Sp1 G>T
TT
**
ELN
Gly422Ser(G>A)
AA
**
PPARG
Pro12Ala
CC

 Genele testate includ colagenul, elastina şi enzimele implicate în delicatele procese de remodelare. Variaţii ale acestor gene pot avea mici efecte negative  care pe termen lung vor avea consecinţe dezastruoase asupra îmbătrînirii pielii. Dacă se cunoaşte acest aspect se pot lua din timp măsuri de prevenire.
În acest caz se recomandă:
Dietă bogată în antioxidanţi cu o mare varietate de ingrediente active, astaxanthinul inclus.
Evitarea fumatul chiar şi cel pasiv.
Limitarea consumul de carbohidraţi rafinaţi şi zaharuri, cunoscute fiind efectele negative ale procesului de glicatie.  

Gene testate pentru stress oxidativ şi inflamaţii  

STRES OXIDATIV ŞI INFLAMAŢII
Variante testate
Rezultat
Efect
SOD2
47C>T
CC
**
CAT
-262 C>T
TT
**
GPX1
Pro198Leu (C>T)
TT
**
NOS3
Glu298Asp (G894T)
TT
**
TNF
G-308A
GA
*
XRCC
Thr241Met ( C>T)
TT
**

Stresul oxidativ şi inflamaţiile sunt caracteristici normale ale activităţii celulare de zi cu zi. Expunerea la soare, prin intervenţia UV, creşte nivelul radicalilor liberi din celulă. Radicalii liberi mai provin şi din activităţile oxidative normale la nivel celular. Sunt molecule extrem de reactive care cauzează daune la nivelul componentelor celulare, ADN, proteine şi lipide.

Radicalii liberi ROS sunt reprezentaţi de:
-anionul superoxid O
-peroxidul de hidrogen H2O2
-radicalul hidroxil OH
-Ozon O3
-oxizi ai azotului
-acid hipocloros
Mecanism de acţiune: Peroxidul de hidrogen traversează membranele celulare şi legîndu-se la ionii metalici provoacă blocul enzimatic
Radicalul OH este cel mai agresiv şi atacă moleculele biologice. Este cel mai puternic oxidant existent în biologie şi care atacă PUFA ducînd la peroxidarea lipidică. Are acţiune toxică directă pe celule. Creşterea ROS duce la îmbătrînire precoce.

 Corpul uman a dezvoltat numeroase mecanisme de protecţie incluzînd sisteme enzimatice care să anihileze efectul radicalilor liberi înainte de a produce daune celulare. De asemeni putem ţine sub control radicalii liberi printr-o dietă adecvată,  evitarea fumului de ţigară( inclusiv fumatul pasiv) şi a poluării.

Eurogenetica  testează unele variaţii în genele implicate în mecanismele de protecţie .

Inflamaţiile sunt procese normale care reprezintă o primă etapă de apărare a organismului la o agresiune. Sunt sisteme complexe mediatizate de diferite molecule proteice numite cytochine care au şi rol pro sau antiinflamator. Unele dintre genele care produc cytochinele sunt polimorfice şi variaţiile pot afecta integritatea proteinelor cauzînd răspunsuri diferite  la inflamaţii. 
Răspunsul la procesul inflamator poate fi modulat prin alimentaţie adecvată  şi suplimente nutritive.

Analizînd principalele polimorfisme genetice corelate cu cei mai importanţi factori implicaţi în îmbătrînirea pielii, testul Eurogenetica, Skin aging, este un instrument deosebit de util în practica dermatologică şi a medicinei estetice.
Evaluează în mod special:
-producerea de colagen
-activitatea elastinei şi menţinerea tonusului cutanat
-producerea de filagrină, keratinizarea şi hidratarea
-capacitatea de rezistenţă la stres oxidativ
-activitatea microcirculaţiei sanguine
-capacitatea de remodelare tisulară
-capacitatea de sinteză proteică
-propensiunea la inflamaţie

Combaterea îmbătrînirii pielii

A.     Strategii nutriţionale

Macronutrienţii şi încărcătura glicemică

1.      Reducerea carbohidraţilor rafinaţi şi a grăsimilor saturate asociate cu apariţia ridurilor. Atenţie la indicele glicemic. O dietă cu IG înalt este cauză de acnee, eczeme, psoriazis. Rezistenţa insulinică şi inflamaţiile perturbă producţia de sebum, provoacă malformaţii ale colagenului şi excită receptorul factorului de creştere epidermică (epidermal growth factor receptor) care este implicat în reînnoirea ţesuturilor şi poate stimula reacţii inflamatorii în celulele epidermice.
Consumul de zahăr rafinat declanşează un proces numit glicatie (glicosilaţie non-enzimatică) prin care moleculele de zahăr se ataşează de proteine. Aceasta are ca rezultat noi proteine dăunătoare numite în mod potrivit “AGE”(advanced glycation end-products, produşi finali de glicaţie avansată), ce cauzează daune celulare şi fac proteinele de colagen mai rigide cu scăderea elasticităţii pielii.
Glicaţia are loc în toate celulele corpului şi este accelerată de o dietă bogată în zaharuri cît şi de expunerea prelungită la soare.


Schema glicaţiei2.      Acizii graşi
Studiile clinice au demonstrat că odată cu îmbătrînirea echilibrul acizilor graşi la nivelul membranelor din celulele pielii scade dramatic. Dieta trebuie să ofere un aport echilibrat între omega 6 şi omega 3 cu un raport de aproximativ 4:1. În SUA raportul este de 15:1. Cantități excesive de grăsime omega-6, acid arahidonic, găsite în cantități relativ mari în gălbenușuri de ou, piele de pasăre, carne și organe de la animale hrănite cu diete pe bază de porumb, au un efecte pro-inflamatoriu în organism (inclusiv piele).
În schimb, uleiul de peşte bogat în omega-3, acizi eicosapentaenoic şi docosahexaenoic (EPA si DHA), inhibă producția de metaboliți inflamatorii. Datorită capacității lor de a modula inflamaţia, acizii graşi cu catenă lungă, omega-3 sunt eficienţi în gestionarea afecţiunilor cutanate inflamatorii, cum ar fi acneea, psoriazisul, eczeme, acnee rozacee.
3.      Densitatea micronutrienţilor şi antioxidanţilor
este minimă în alimentele procesate industrial motiv pentru care se recomandă consumul cît mai rar a acestora.
Studiile clinice au arătat că antocianii din fructele de pădure şi varză rosie, catechinele din ceaiul verde, bioflavonoidele din citrice, carotenoizii luteina şi licopenul din tomate, resveratrolul din vinul roșu și genisteina din soia oferă o puternica protecție antioxidantă pielii.
4.      Sodiu şi hipertensiunea
Obiceiul de a consuma alimente sărate poate duce la hipertensiune cu scăderea densităţii capilare la nivelul pielii.
5.      Reducerea numărului de calorii
are efecte pozitive prin optimizarea funcţiilor metabolice.
6.      Dieta optimă pentru sănătatea şi frumuseţea pielii este cea mediteraniană care privilegiază fructele, legumele, cerealele, pestele, uleiul de măsline. Acesta din urmă are un important rol în modularea stresului oxidativ şi prezenţa compusului numit oleocantal( un polyfenol natural) îi conferă o mare capacitate antiinflamatorie. Studii recente arată că proprietăţile antiinflamatorii ale oleocantalului sunt similare cu cele ale ibuprofenului. Un studiu efectuat în Italia a arătat că o expunere controlată la soare, folosirea cremelor de protecţie adaptate nivelului de pigmentare al pielii, alimentaţia bogată în omega 3( peşte, fructe de mare) fructe şi legume proaspete şi consumul regulat de ceai verde sunt asociate cu o bună sănătate a pielii.   

B.     Suplimente nutriţionale cu rol în combaterea îmbătrînirii pielii.

1.      Seleniu , cupru, molibdenul sunt cofactori necesari în menţinerea sistemului antioxidant defensiv al pielii. Studiile au demonstrat că în subiecţii cu acnea vulgaris nivelurile de seleniu sunt scăzute.
Lycopenul din tomate are rol fotoprotector şi toţi carotenoizii sunt importanţi antioxidanţi.
Coenzima Q10 suprimă radiaţiile UV
Vitamina D în forma sa activă calcitriol contribuie la sănătatea pielii prin reînnoirea şi repararea celulelor.
2.      Nutrienti fotoprotectivi

Polifenoli din plante 

Surse alimentare de polifenoli sunt: ceapa, boabele de cacao, struguri roşii, ceai verde şi negru , vin roşu, citrice , afine, cireşe, soia.

Extract de feriga  Polypodium leucotomos   util în fotodermatozele idiopatice reducînd în acelaşi timp semnificativ efectele induse artificial de UVR.
Feriga este originară din pădurile tropicale ala Hondurasului şi era folosită sub formă de ceai pentru purificarea sîngelui si creşterea imunităţii.
Extractul de ferigă este folosit in tratarea psoriazisului, aceneei, vitiligo. Acizii graşi din P. leucotomotos pot bloca excesul producerii de leucotriene care reprezinta una dintre cauzele inflamaţiei pielii.

C.      Ingrediente naturale cu rol în restaurarea pielii

1.       Ceramide din plante ce pot fi procurate din alimente precum  tărîţe de orez, făină şi germeni de grîu

2.       Soia, cunoscute fiind efectele genisteinei cu rol in blocarea efectelor UV.  


D.    Concluzii şi recomandări

O piele tînără şi strălucitoare este la îndemîna oricui dacă i se acordă îngrijirile necesare.
Un regim eficient de îngrijire a pielii începe printr-o dietă corespunzătoare, cea mediteraniană fiind optimă.
Se recomandă de asemeni multă activitate fizică şi un consum  corespunzător de apă pentru a asigura circulaţia sănătoasă şi o bună hidratare.
Folosirea suplimentelor cu ingrediente naturale, testate clinic, completează utilitatea intervenţiilor convenţionale în menţinerea sănătăţii şi frumuseţii pielii.

1.       Intervenţii  topice

-Folosirea cremelor cu protecţie solară ( protecţie UVA şi UVB  într-un complex fotostabil)
-Crema de zi trebuie să cuprindă o combinaţie de agenţi de hidratare , antioxidanţi, peptine bioactive
-Crema de noapte va conţine hidratanţi, hormoni naturali DHEA şi melatonina care vor ajuta refacerea structurii pielii în timpul somnului.
În alegerea cremelor e bine de ţinut cont de caracteristicile pielii. Astfel pentru persoanele cu cearcăne şi pungi sub ochi se recomandă o cremă bogată în enzime oxido reducătoare pentru a sprijini microcirculaţia.
Subiecţii cu piele mixtă e bine să aleagă o cremă bogată în vitamina C.
In Italia, un grup de cercetatori au pus la punct o masca de fata si o crema numite X-bioage , prima avind la bazar rasina cationica si a doua colagenul. Studiile au demonstrat ca folosirea rasinii cationica aduce imbunatatiri vizile pielii mature( subiecti luati in studiu aveau virste inte 45 si 55 de ani) aceasta aparind mai luminoasa, catifelata si 


  2. Integratori cu rol în sănătatea pielii  
    
     -Curcumina ( în forma înalt absorbabilă BCM-95 ®): 400 - 800 mg pe zi
     -Trans-Resveratrol: 250 - 500 mg pe zi
     -Coenzima Q10 (CoQ10): 100 - 200 mg pe zi
     -Pepene galben și grâu Sprout (extracte care conțin oxid de super-dismutaza): 2100 mg pe zi
     -Seleniu: 200 - 400 mcg pe zi
     -Vitamina E (întreaga gama tocoferol mixt): 350 mg pe zi
     -Vitamina A (sub formă de beta-caroten): 5000 UI pe zi
     -Ulei de pește (cu polifenoli de măsline): furnizează 1400 mg EPA si DHA 1000 mg pe zi
     -Licopenul: 15 mg pe zi
     -Vitamina D: 5000 - 8000 UI pe zi
     -Ceai verde, extract standardizat: 725 - 1450 mg pe zi
     -Extract de struguri (şi extract din must de struguri în ansamblu): 150 mg pe zi
     -Amestec de extracte de fructe de pădure negre: 700 - 1400 mg pe zi
     -Feriga (Polypodium leucotomos) extract de: 240 - 480 mg pe zi, cu 30 de minute înainte de                        expunerea la soare