Este zahărul brun din trestie un produs sănătos???
Astăzi mai fac să cadă o legendă urbană. Mulţi
dintre pacienţii mei îmi spun pe ton de abili cunoscători în ale nutriţiei: eu
consum doar zahăr brun. Şi eu evident trebuie să le spun sec că nu există
nici o diferenţă între zahărul de sfeclă, cel alb rafinat şi demonizat şi zahărul
de trestie, brun. Singura diferenţă e că unul se obţine din sfeclă şi celălalt
din trestie.
Explicaţii:
atît zahărul de sfeclă cît şi cel de trestie sunt din
punct de vedere chimic , zaharoză, un dizaharid compus dintr-o moleculă de
glucoză şi una de fructoză. Aşadar în ceea ce priveşte structura chimică şi
calorie cît şi impactul asupra metabolismului nu există nici o diferenţă între
un zahăr şi celălalt, au chiar acelaşi indice glicemic, aceasta pentru a dărîma
ideea celor care încă mai cred că efectul asupra siluetei este mult mai redus
în cazul zahărului brun.
Faima de care se bucură zahărul brun se datorează în
mare parte ideii că ar fi un produs integral. În realitate zahărul brun din
comerţ este un produs rafinat obţinut prin aceleaşi procedee cu zahărul alb.
Dar nu e totul: culoarea brună a zahărului de trestie este datorată unor impurităţi
care se lasă deoarece au un gust aromatic bun şi pentru a accentua culoarea se
foloseşte , atentie atentie, un aditiv alimentar E150, caramel amoniacal.
Cum se obţine zahărul?
Sucul obţinut din aceste plante este supus unor complexe
procese industriale : mai întii este depurat cu apă de var ceea ce duce la
pierderea şi distrugerea substanţelor organice , proteine, enzime, săruri de
calciu. Ulterior pentru eliminarea laptelui de
var rămas în exces sucul se tratează cu anhidridă carbonică. După
aceasta este tratat cu acid sulfuric pentru a elimina culoarea închisă şi
ulterior fier, răcit, cristalizat, centrifugat. Se obţine astfel zahărul brut
care trece în a doua etapă de prelucrare: filtrarea şi albirea cu carbune
animal.
Exista zahăr de trestie integral , care se poate
recunoaşte după granulele neuniforme şi de culoare brun închis. Acest tip de
zahăr e adevărat, conservă substanţele nutriţionale iniţiale nefiind rafinat,
dar …Atenţie!!! Pentru a trage benficii din aceşti nutrienţi cantitatea de
zahăr ingerată ar trebuie să fie atît de mare încît daunele produse sănătăţii
pe termen lung ar fi superioare beneficiului.
Un exemplu: 100 gr zahăr integral de trestie conţine
130 miligrame de potasiu. Tabelele LARN recomandă 3100 miligrame pe zi ceea ce înseamnă că sub
acest profil pentru a reprezenta un aliment interesant din punct de vedere
nutriţional cantitatea de zahăr consumată ar trebui să fie de 2 kg zilnic
Calităţile zahărului de trestie?
Nici una
Defecte?
Orice tip de zahăr inclusiv cel integral
influenţează negativ glicemia cu creşteri rapide după ingerare, creşteri care
vor fi compensate de intervenţia insulinei, aspect ce deschide poarta la diabet
, obezitate şi alte dezechilibre metabolice
Sfaturi
Scoateţi zahărul din alimentaţie indiferent de ce tip
este.
Folositi mierea care deşi are un IG mare are efecte
benefice asupra organismului. Sau folosiţi de îndulcitori pe bază de Stevia.
All rights reserved Marie
Vranceanu
Este interzisa
utilizarea totala sau partiala a continuturilor inserate in acest blog , in alt
scop decit informativ, critic, discutii. Este interzisa reproducerea, difuzarea
sau distribuirea prin orice forma de platforma tehnologica , suport sau retea telematica
fara autorizatia scrisa a autoarei Marie Vranceanu.
la editura Tracus arte, online si in librarii cartea mea de nutritie: 7 ani la dieta.Aventurile unei femei grase.
https://www.facebook.com/pages/New-Eurodiet/399207306805867?fref=ts