ZAHARUL DIN TRESTIE VS ZAHARUL DIN SFECLA







Este zahărul brun din trestie un produs sănătos???

Astăzi mai fac să cadă o legendă urbană. Mulţi dintre pacienţii mei îmi spun pe ton de abili cunoscători în ale nutriţiei: eu consum  doar zahăr brun.  Şi eu evident trebuie să le spun sec că nu există nici o diferenţă între zahărul de sfeclă, cel alb rafinat şi demonizat şi zahărul de trestie, brun. Singura diferenţă e că unul se obţine din sfeclă şi celălalt din trestie.
Explicaţii:
atît zahărul de sfeclă cît şi cel de trestie sunt din punct de vedere chimic , zaharoză, un dizaharid compus dintr-o moleculă de glucoză şi una de fructoză. Aşadar în ceea ce priveşte structura chimică şi calorie cît şi impactul asupra metabolismului nu există nici o diferenţă între un zahăr şi celălalt, au chiar acelaşi indice glicemic, aceasta pentru a dărîma ideea celor care încă mai cred că efectul asupra siluetei este mult mai redus în cazul zahărului brun.   
Faima de care se bucură zahărul brun se datorează în mare parte ideii că ar fi un produs integral. În realitate zahărul brun din comerţ este un produs rafinat obţinut prin aceleaşi procedee cu zahărul alb. Dar nu e totul: culoarea brună a zahărului de trestie este datorată unor impurităţi care se lasă deoarece au un gust aromatic bun şi pentru a accentua culoarea se foloseşte , atentie atentie, un aditiv alimentar E150, caramel amoniacal.
Cum se obţine zahărul?
Sucul obţinut din aceste plante este supus unor complexe procese industriale : mai întii este depurat cu apă de var ceea ce duce la pierderea şi distrugerea substanţelor organice , proteine, enzime, săruri de calciu. Ulterior pentru eliminarea laptelui de  var rămas în exces sucul se tratează cu anhidridă carbonică. După aceasta este tratat cu acid sulfuric pentru a elimina culoarea închisă şi ulterior fier, răcit, cristalizat, centrifugat. Se obţine astfel zahărul brut care trece în a doua etapă de prelucrare: filtrarea şi albirea cu carbune animal.
Exista zahăr de trestie integral , care se poate recunoaşte după granulele neuniforme şi de culoare brun închis. Acest tip de zahăr e adevărat, conservă substanţele nutriţionale iniţiale nefiind rafinat, dar …Atenţie!!! Pentru a trage benficii din aceşti nutrienţi cantitatea de zahăr ingerată ar trebuie să fie atît de mare încît daunele produse sănătăţii pe termen lung ar fi superioare beneficiului.
Un exemplu: 100 gr zahăr integral de trestie conţine 130 miligrame de potasiu. Tabelele LARN recomandă  3100 miligrame pe zi ceea ce înseamnă că sub acest profil pentru a reprezenta un aliment interesant din punct de vedere nutriţional cantitatea de zahăr consumată ar trebui să fie de 2 kg zilnic
Calităţile zahărului de trestie?
Nici una
Defecte?
Orice tip de zahăr inclusiv cel integral influenţează negativ glicemia cu creşteri rapide după ingerare, creşteri care vor fi compensate de intervenţia insulinei, aspect ce deschide poarta la diabet , obezitate şi alte dezechilibre metabolice
Sfaturi
Scoateţi zahărul din alimentaţie indiferent de ce tip este.
Folositi mierea care deşi are un IG mare are efecte benefice asupra organismului. Sau folosiţi de îndulcitori pe bază de Stevia.  




All rights reserved Marie Vranceanu
Este interzisa utilizarea totala sau partiala a continuturilor inserate in acest blog , in alt scop decit informativ, critic, discutii. Este interzisa reproducerea, difuzarea sau distribuirea prin orice forma de platforma tehnologica , suport sau retea telematica fara autorizatia scrisa a autoarei Marie Vranceanu.  



la editura Tracus arte, online si in librarii cartea mea de nutritie: 7 ani la dieta.Aventurile unei femei grase.  

 https://www.facebook.com/pages/New-Eurodiet/399207306805867?fref=ts