
In ultima
vreme circula tot mai frecvent ideea ca trebuie sa evitam fructele de mare, in
special moluste, creveti, deoarece contin cantitati elevate de colesterol.
Riscul reprezentat de crustacei si moluste privind colesterolul a fost amplu
redimensionat din 2 motive: la scoici, stridii, care se hranesc cu alge, la un
studiu detaliat s-a vazut ca ceea ce era considerat colesterol erau de fapt
fitosteroli care contribuie la diminuarea nivelurilor colesterolului prin
reducerea absorbtiei la nivel intestinal . Crevetii contin intr-adevar
cantitati mari de colesterol dar care nu influenteaza negativ colesterolul
total, sunt mult mai periculoase grasimile continute in brinzeturi si carnuri
grase. In plus crevetii si in general crustaceii contin cantitati mici de acizi
grasi omega 3 cu catena lunga importanti pentru sanatatea inimii. La persoanele
sanatoase consumul de crustacei nu influenteaza negativ valorile
colesterolului. Un studiu efectuat pe un grup de persoane timp de 4 saptamini,
la care s-a introdus in dieta 200 gr de creveti zilnic a demonstrat ca nu existau
modificari ale valorilor colesterolului LDL( colesterol rau). Un consum moderat
de creveti nu este interzis nici macar presoanelor cu dislipidemii cu conditia
sa fie atente la restul alegerilor alimentare din timpul unei zile.
Atentie in
schimb la cum gatiti crevetii: preferati
gatitul al vapore sau la gratar si condimentati cu ulei de masline extravirgin.
All rights reserved Marie
Vranceanu
Este interzisa
utilizarea totala sau partiala a continuturilor inserate in acest blog , in alt
scop decit informativ, critic, discutii. Este interzisa reproducerea, difuzarea
sau distribuirea prin orice forma de platforma tehnologica , suport sau retea telematica
fara autorizatia scrisa a autoarei Marie Vranceanu.
la editura Tracus arte, online si in librarii cartea mea de nutritie: 7 ani la dieta.Aventurile unei femei grase.
https://www.facebook.com/pages/New-Eurodiet/399207306805867?fref=ts