Întrebări frecvente privind testul Full Nutrition.
Întrebări frecvente privind testul Full Nutrition.


În ce fel descifrarea profilului nostru genetic ne ajută să trăim mai mult şi mai sănătoşi?

Sănătatea noastră este rezultatul acţiunii între gene şi anumiţi factori asociaţi stilului nostru de viaţă, printre care dieta, exerciţiul fizic, stres, fum şi consumul de băuturi alcoolice.
 Profilul nostru genetic determină care principii alimentare sunt utilizate, în ce fel toxinele sunt eliminate şi gradul de eficienţă a acestor procese în interiorul organismului. Reglînd stilul nostru de viaţă putem acţiona în mod semnificativ asupra funcţionalităţii genelor şi să compensăm ariile în care acestea funcţionează în mod alterat.   
 
Testul genetic oferă avantaje care nu pot fi achiziţionate urmînd pur şi simplu sfaturile medicilor, cercetătorilor, revistelor de specialitate, diete propuse la televizor, etc?


În prezent farmaciile, magazinele naturiste, revistele de specialitate, oferă o gama largă de sfaturi sub formă de materiale printate cu sfaturi dietetice şi nutriţionale, unele din acestea chiar valabile. Dar cum putem sti care e dieta cea mai adaptată organismului nostru? Problema nu priveşte doar cantitatea ci şi calitatea materialului informaţional. Este imposibil să evaluăm şi să ne însuşim totul. Nu surprind deloc sondaje ca cele făcute în SUA şi din care rezultă că doar 12% dintre americani urmează directivele generale ale unei alimentaţii sănatoase. Din experienţa noastră am dedus că sfaturile personalizate sunt un factor motivaţional important,un angajament mai serios din partea pacientului spre un stil de viaţă sănătos. 

Ce variante genetice ia testul în considerare?

Testul se concentrează mai ales pe variaţiile genetice care pot indica necesitatea unor schimbări în propria dietă şi în stilul de viaţă. O bună înţelegere a naturii specifice a genelor organismului vostru va facilita identificarea factorilor asupra cărora va trebui să vă concentraţi pentru a ajunge la o stare de sănătate optimală. Analiza ADN pe care o facem nu include gene care nu interacţionează cu  nutriţia sau stilul de viaţă.

Rezultatele îmi vor arăta şi dacă sunt gene simptomatice ale unor boli ereditare grave?

Nu, testul nostru nu se concentrează pe identificarea dezordinilor ereditare  şi nici pe predispoziţia ereditară la anumite boli. Analiza noastră genetică nu presupune identificarea dezordinilor cauzate de unele deficienţe prezente în gene singulare, cum ar fi boala Huntington, fibroza cistică sau anemia falciformă. Nu identificăm gene ereditare asociate cu anumite patologii şi nici gene asociate cu unele forme de cancer mamar prezente în unele familii. Dacă vă consideraţi purtătorii unor gene pentru boli ereditare adresaţi-vă medicului vostru de familie. Evaluarea noastră urmăreşte prezenţa variaţiilor genetice care influenţează capacitatea personală de a trage beneficii maxime dintr-o anume dietă şi un anume stil de viaţă.

Puteţi să îmi spuneţi dacă sunt bolnav?

Nu, deteminăm doar anumite gene şi felul în care acestea se relaţionează cu anumiţi factori metabolici care acţionează asupra stării de sănătate. Mai precis analizăm gene cu impact asupra sănătăţii osului, activitatea antioxidantă, detoxifierea, inflamaţia, sănătatea cardiacă şi sensibilitatea la insulină.

Înafară de societatea voastră cine poate avea acces la rezultatele ADN/ului meu?

Nimeni. Nu divulgăm informaţiile. Proba voastra ADN va fi etichetată în mod codificat şi va fi indentificabilă numai prin această etichetă. Personalul laboratorului nu va şti cui aparţine proba. După 30 de zile solare proba este efectiv distrusă.Analizaţi genomul meu complet?

Nu. Analizăm doar genele legate de metabolism.

Societatea voastră este implicată în arii de cercetare care cuprind clonarea, alimente modificate genetic, inginerie genetică?

Cercetările pe care le conducem în laboratoarele noastre în colaborare cu renumite universităţi sunt îndreptate spre explorarea raportului existent între gene şi sănătate. Nu facem cercetări privind clonarea , manipularea genetică asociată cu producerea de alimente modificate genetic sau produse obţinute prin intermediul ingineriei genetice.

Cu rezultatul ADN cui trebui să mă adresez pentru ulterioare sfaturi nutriţionale?

Nutriţionistului dumneavoastră care vă va ajuta la conceperea programului alimentar si vă va urmări îndeaproape.