În
seminţe se găseşte cea mai mare concentraţie de nutrienţi din plante aceasta
deoarece pentru a garanta supravieţuirea speciei în seminţe este prezent
întregul cod genetic cu toate substanţele necesare creşterii unei noi plante
sănătoase şi robuste. Seminţele sunt folosite de milenii în alimentaţia omului.
Cereale
precum orz, grîu, ovăz, orez se găsesc în mod frecvent în felurile noastre de
mîncare ca dealtfel si leguminoase precum fasole, mazăre, linte, soia, dar se
pare că luăm mai puţin în considerare seminţele uleioase ca migdale, nuci,
alune, seminţe de floarea soarelui, dovleac, in , cînepă, susan.
Caracteristicile
seminţelor sunt destul de diferite. Astfel cerealele furnizează preponderent
carbohidraţi , leguminoasele proteine, uneori chiar în cantităţi mai mari decît
carnea. Aşa cum spune şi numele seminţele oleaginoase( uleioase) sunt bogate în
special în lipide şi se pot consuma crude. Ele reprezintă gustare ideală şi foarte
săţioasă. De cele mai multe ori însă auzim spunîndu-se: da, dar sunt foarte
calorice. Aici problema e un pic delicată , dar după mine se tratează de o
falsă problemă. E adevărat că au multe calorii , dar dacă stăm să socotim
caloriile ne vom transforma în maşini care
doar ard alimente, uitînd de aşa zisa densitate nutriţională care ia în
consideraţie raportul între diferiţi nutrienţi în special cei mai preţioşi cum ar
fi vitamine, săruri minerale , oligoelementi, enzime, acizi graşi, flavonoizi.
Din acest punct de vedere este mult mai bun un aliment mai caloric, dar bogat
în nutrienţi şi cu un bun efect asupra saţietăţii, decît unul hipocaloric dar
cu calorii goale, adică lipsit de de elemente nutritive indispensabile şi poate
chiar mai puţin plăcut la gust.
Un
studiu realizat pe 25000 de americani a evidenţiat faptul că obezitatea era
mult mai redusă în rîndul celor care obişnuiau să consume nuci.
Seminţele
oleaginoase sunt super alimente în sensul că aduc organismului săruri minerale
şi oligoelementi. Vitamina E în care sunt bogate este un puternic antioxidant.
De asemeni aduc o cantitate de fibre suficientă cît să asigure un optim
echilibru între intrări şi ieşiri. Dar asul din mînecă sunt de fapt acizii
graşi nesaturaţi Omega, adevărate medicamente care protejează inima şi
arterele. Consumul regulat de seminţe uleioase contribuie semnificativ la
reducerea colesterolului total , a fracţiunii LDL-colesterol rău şi creşte
fracţiunea HDL-colesterolul bun, considerat protectorul arterelor.
Seminţele de
floarea soarelui
sunt
bogate în fibre şi ajută la îmbunătăţirea digestiei. Sunt bogate în acid folic,
nutrient extrem de important în special la femeile gravide cînd necesarul este
dublu. Mai conţin cupru, seleniu şi vitamina E, elemente importante în
prevenirea bolilor cardiace.
Seminţele de
susan
reprezintă
una din cele mai importante şi abundente surse vegetale de calciu, o porţie de
100 gr, conţinînd 1000mg Ca. Sunt de asemeni bogate în fier, magneziu, zinc şi
fibre vegetale. Mai conţin fosfor şi vitamina B1. Prin compozitia lor seminţele de susan reprezintă un aliment
unic. Combat colesterolul, scad tensiunea arterială şi repară daunele la
nivelul ficatului. Sunt benefice în artrite şi osteoporoză în timpul
menopauzei.
Seminţe de
dovleac
Studiile
ştiinţifice au avidenţiat ca pot fi utile in prevenirea cancerului de
proastată. Sunt bogate în antioxidanţi numiţi carotenoizi capabili să stimuleze
sistemul imunitar. Sunt bogate în zinc şi acizi graşi omega 3 două elemente
utile în prevenirea artritei şi osteoporozei. Fitosterolii conţinuţi în
seminţele de dovleac contribuie la scăderea colesterolului total din sînge si
cresc capacitatea organismului de a lupta împotriva tumorilor.
Seminţele de
Chia
se
obţin de la planta Salvia hispanica -erbacee anuală de vară aparținând familiei
Labiatae. Arata ca semintele de mac si sunt albe sau negre. In ciuda faptului
că mulţi susţin că cele albe ar avea proprietăţi mai bune decît cele negre,
cele mai recente studii au demonstrat că nu există nici o diferenţă nutriţională
între cele două sortimente.
Sunt foarte bogate în calciu, 100 grame conţin 600 mg. Sunt de asemeni bogate
în antioxidanţi, fibre şi proteine. Conţin 34%
acizi graşi omega 3. Au un rol important în reglarea nivelului
zaharurilor din sînge, reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi al
creşterii în greutate.
Seminţele de in
au
un conţinut elevat de Omega 3 şi reprezintă împreună cu uleiul de in una dintre
cele mai importante surse de omega 3 pentru vegetarieni si vegani. După ce au
fost tritate se consumă crude şi imediat. Pot fi păstrate pentru timp scurt în
frigider. Protejează inima şi sunt utile
în patologii ca hipertensiune şi osteoporoză.
Seminţele de
cînepă
reprezintă
un aliment foarte nutritiv datorită conţinutului ridicat în proteine cu 10 aminoacizi
diferiţi. Conţin 30% proteine şi 40% fibre. Sunt bogate în fitosteroli şi se
consideră că pot avea rol important în combaterea unor boli ca Parkinson si
Alzheimer. Utile in prevenirea cancerului.