Seminţele şi sănătatea
În seminţe se găseşte cea mai mare concentraţie de nutrienţi din plante aceasta deoarece pentru a garanta supravieţuirea speciei în seminţe este prezent întregul cod genetic cu toate substanţele necesare creşterii unei noi plante sănătoase şi robuste. Seminţele sunt folosite de milenii în alimentaţia omului.
Cereale precum orz, grîu, ovăz, orez se găsesc în mod frecvent în felurile noastre de mîncare ca dealtfel si leguminoase precum fasole, mazăre, linte, soia, dar se pare că luăm mai puţin în considerare seminţele uleioase ca migdale, nuci, alune, seminţe de floarea soarelui, dovleac, in , cînepă, susan.
Caracteristicile seminţelor sunt destul de diferite. Astfel cerealele furnizează preponderent carbohidraţi , leguminoasele proteine, uneori chiar în cantităţi mai mari decît carnea. Aşa cum spune şi numele seminţele oleaginoase( uleioase) sunt bogate în special în lipide şi se pot consuma crude. Ele reprezintă gustare ideală şi foarte săţioasă. De cele mai multe ori însă auzim spunîndu-se: da, dar sunt foarte calorice. Aici problema e un pic delicată , dar după mine se tratează de o falsă problemă. E adevărat că au multe calorii , dar dacă stăm să socotim caloriile ne vom transforma în maşini  care doar ard alimente, uitînd de aşa zisa densitate nutriţională care ia în consideraţie raportul între diferiţi nutrienţi în special cei mai preţioşi cum ar fi vitamine, săruri minerale , oligoelementi, enzime, acizi graşi, flavonoizi. Din acest punct de vedere este mult mai bun un aliment mai caloric, dar bogat în nutrienţi şi cu un bun efect asupra saţietăţii, decît unul hipocaloric dar cu calorii goale, adică lipsit de de elemente nutritive indispensabile şi poate chiar mai puţin plăcut la gust.
Un studiu realizat pe 25000 de americani a evidenţiat faptul că obezitatea era mult mai redusă în rîndul celor care obişnuiau să consume nuci.
Seminţele oleaginoase sunt super alimente în sensul că aduc organismului săruri minerale şi oligoelementi. Vitamina E în care sunt bogate este un puternic antioxidant. De asemeni aduc o cantitate de fibre suficientă cît să asigure un optim echilibru între intrări şi ieşiri. Dar asul din mînecă sunt de fapt acizii graşi nesaturaţi Omega, adevărate medicamente care protejează inima şi arterele. Consumul regulat de seminţe uleioase contribuie semnificativ la reducerea colesterolului total , a fracţiunii LDL-colesterol rău şi creşte fracţiunea HDL-colesterolul bun, considerat protectorul arterelor.

Seminţele de floarea soarelui

sunt bogate în fibre şi ajută la îmbunătăţirea digestiei. Sunt bogate în acid folic, nutrient extrem de important în special la femeile gravide cînd necesarul este dublu. Mai conţin cupru, seleniu şi vitamina E, elemente importante în prevenirea bolilor cardiace.

Seminţele de susan


reprezintă una din cele mai importante şi abundente surse vegetale de calciu, o porţie de 100 gr, conţinînd 1000mg Ca. Sunt de asemeni bogate în fier, magneziu, zinc şi fibre vegetale. Mai conţin fosfor şi vitamina B1. Prin compozitia lor  seminţele de susan reprezintă un aliment unic. Combat colesterolul, scad tensiunea arterială şi repară daunele la nivelul ficatului. Sunt benefice în artrite şi osteoporoză în timpul menopauzei.
Seminţe de dovleac

Studiile ştiinţifice au avidenţiat ca pot fi utile in prevenirea cancerului de proastată. Sunt bogate în antioxidanţi numiţi carotenoizi capabili să stimuleze sistemul imunitar. Sunt bogate în zinc şi acizi graşi omega 3 două elemente utile în prevenirea artritei şi osteoporozei. Fitosterolii conţinuţi în seminţele de dovleac contribuie la scăderea colesterolului total din sînge si cresc capacitatea organismului de a lupta împotriva tumorilor.

Seminţele de Chia

se obţin de la planta Salvia hispanica -erbacee anuală de vară aparținând familiei Labiatae. Arata ca semintele de mac si sunt albe sau negre. In ciuda faptului că mulţi susţin că cele albe ar avea proprietăţi mai bune decît cele negre, cele mai recente studii au demonstrat că nu există nici o diferenţă nutriţională între cele două sortimente.
Sunt foarte bogate în calciu, 100 grame conţin 600 mg. Sunt de asemeni bogate în antioxidanţi, fibre şi proteine. Conţin 34%  acizi graşi omega 3. Au un rol important în reglarea nivelului zaharurilor din sînge, reduc riscul apariţiei bolilor cardiovasculare şi al creşterii în greutate.

Seminţele de in


au un conţinut elevat de Omega 3 şi reprezintă împreună cu uleiul de in una dintre cele mai importante surse de omega 3 pentru vegetarieni si vegani. După ce au fost tritate se consumă crude şi imediat. Pot fi păstrate pentru timp scurt în frigider.  Protejează inima şi sunt utile în patologii ca hipertensiune şi osteoporoză.

Seminţele de cînepă 


reprezintă un aliment foarte nutritiv datorită conţinutului ridicat în proteine cu 10 aminoacizi diferiţi. Conţin 30% proteine şi 40% fibre. Sunt bogate în fitosteroli şi se consideră că pot avea rol important în combaterea unor boli ca Parkinson si Alzheimer. Utile in prevenirea cancerului.