La copil alimentaţia corectă este esenţială pentru o creştere armonioasă,
de aceea trebuie ţinut cont de diferitele etape în dezvoltarea acestuia. La
vîrsta de un an copilul a dezvoltat deja o serie de competenţe şi capacităţi:
este în stare să accepte şi să refuze un aliment, să mestece alimente de
consistenţă diferită şi să le digere. La sfîrşitul vîrstei de un an copilul are
primele sale experienţe gustative şi senzoriale şi gustă multe din alimentele
pe care le consumă părinţii şi care vor reprezenta pentru micuţ un model
alimentar. Din punct de vedere alimentar copilul poate urma o dietă liberă şi
variată cuprinzînd toate grupurile alimentare.
De la 1 la 3 ani principalele modificări în dieta copilului vor consta în
introducerea treptată a alimentelor în formă solidă. În ceea ce priveşte numărul
meselor copilul se va adapta încet încet la numărul de mese care caracterizează
adulţii, cu 4-5 momente alimentare pe zi.În felul acesta copilul învaţă ritmul regular
al meselor şi capată o mai mare capacitate de autoreglare relative la gradul de
foame şi saţietate.
Dezvoltarea obiceiurilor
alimentare
În prima copilărie încep dezvoltarea gustului şi a obiceiurilor alimentare
care vor constitui la vîrsta adultă stilul de viaţă. De aceea cultivarea unor
obiceiuri alimentare corecte de către toţi membrii familiei sunt fundamentale
pentru a îndruma copilul spre un stil de viaţă sănătos. Dezvoltarea obiceiurilor
alimentare este influenţată de structura familiei, nivel cultural şi interacţiunile
familiare. Dacă familia are obiceiuri alimentare corecte şi relaţii interpersonale
pozitive se vor forma stiluri şi comportamente alimentare corecte fără excese,
carenţe sau rebeliuni.
De la 2 la 4 ani odată cu trecerea
la grădiniţă copilul poate suferi o serie de schimbări alimentare şi
poate manifesta puţin interes faţă de noi experienţe alimentare. El se poate
nutri doar cu un aliment pe care mai apoi îl va schimba cu un altul care va
deveni preferatul său. În această etapă refuzul unor alimente poate crea
preocupări, îngrijorare mamei. Dacă refuzul este temporar nu e necesar ca mama
să insiste, dacă ulterior refuzul persistă este indicat ca mama să intervină cu
reţete delicioase pentru a-i atrage atenţia. În primul rînd mama trebuie să fie
atentă la pofta de mîncare a copilului, la semnalele de foame şi saţietate
pentru a evita supraalimentarea sau subalimentarea. Copilul trebuieşte
alimentat după stimuli fiziologici şi în nici un caz nu trebuie forţat să
termine totul din farfurie dacă se simte sătul. Trebuieşte respectat sensul de
autoreglare al copilului care este deja prezent din primii ani de viaţă. În
această perioadă părinţii nu trebuie să recurgă la alimente dulci sau sărate ,
alimente care stimulează plăcut palatal, cu scopul de a-l determina pe copil să
mănînce. Acest aspect poate influenţa mai mult decît negativ viitoarele obiceiuri alimentare.
Care este necesarul caloric
zilnic în copilărie?
La sfîrşitul primului an de viaţă se schimbă raportul între creşterea
ponderală şi cea statuară în favoarea acesteia din urmă. Astfel copilul din
grăsunel cum părea capătă un aspect mai slab, mai uscat.
Necesarul caloric zilnic de la 1 la 3 ani pentru băieţi şi fete este redat în
tabelul de mai jos.
Vîrsta ( ani)
|
Băieţi
Kcal/zi
|
Fete
Kcal/zi
|
1
|
797-1133
|
739-1056
|
1,5
|
922-1277
|
854-1190
|
2
|
1008-1382
|
950-1306
|
2,5
|
1075-1584
|
1027-1526
|
3
|
1162-1699
|
1114-1651
|
Bazele unei corecte alimentaţii
Necesarul caloric zilnic trebuie satisfăcut cu o corectă repartiţie a
nutrienţilor.
Raţia proteică trebuie să reprezinte
13-15 % din caloriile totale furnizate în special de alimente cu înaltă valoare
biologică, carne, peşte, ouă, lapte şi derivate care conţin toţi aminoacizii
esenţiali cu un raport echilibrat între ei. Alimentele de origine vegetală,
cereale, leguminoase, zarzavaturi , fructe, conţin proteine de valoare
biologică inferioară deoarece sunt carente în unul sau mai mulţi aminoacizi
esenţiali. Se pot însă asocia proteinele din cereale cu cele din leguminoase pentru
a obţine un amestec complet, de exemplu orez cu mazăre, paste cu fasole, paste
cu linte.
Aportul lipidic trece de la 50% în
primul an de viaţă, la 30% la sfîrşitul celui de al diolea an de viaţă. În
etapa 1-3 ani este necesar să se preteze atenţie la calitatea şi cantitatea lipidelor.
În această fază este importantă asigurarea unui aport adecvat de acizi graşi
esenţiali care vor contribui la buna dezvoltare a SNC, vederii şi prevenirea
bolilor cardiovasculare la vîrsta adultă. Peştele este bogat în acizi graşi
esenţiali, grupul omega 3, motiv pentru care acest preţios aliment va trebui să
fie introdus în alimentaţia copilului de 2-3 ori pe săptămînă. Trebuiesc de
asemeni privilegiate la condimentat grăsimile de origine vegetală cum ar fi uleiul
de măsline extravergine care conţine antioxidanţi, vitamina E şi grăsimi
mononesaturate( acid oleic) cu rol protectiv. Este esenţial să se limiteze
consumul de grăsimi saturate, de origine animală provenind din cărnuri grase,
salamuri, deoarece pot avea efecte negative asupra sistemului cardiovascular.
Raţia de grăsimi saturate nu trebuie să depăşească 7-10% din caloriile zilnice totale.
Atentie, uleiurile vegetale de palmier şi cocos sunt bogate în grăsimi
saturate.
Limitaţi consumul de snack înafara meselor deoarece pot conţine grăsimi
saturate.
Aportul de carbohidraţi
Trebuie să fie de 40% în primul an, trece la 50% în al doilea an şi ajunge
la 55-60% în al treilea an reprezentat în special de carbohidraţi complecşi:
paste, orez, orz, grîu, pîine precum şi o cotă de energie furnizată de zaharuri
simple: fructoză, zaharoză, lactoză dar care nu poate depăşi 15%.
Este important să nu obişnuim copilul la gustul dulce din acest motiv se
vor limita sucurile de fructe şi asemănătoare. Aceste băuturi nu trebuie să
ţină locul apei şi nici să nu fie date ca înlocuitor al fructelor. Folosirea
frecventă a acestora predispune copilul la carii, dislipidemie şi
supraponderabilitate, obezitate.
Consumul unei cantităţi adecvate de fibre este necesar pentru prevenirea
diverselor patologii ( colon iritabil).
Care este cantitatea de fibre zilnică recomandată la această vîrstă?
Începînd cu al doilea an de viaţă se poate aplica o formulă simplă:
intervalul cuprins între anii de viaţă ai copilului plus 5 sau 10. Exemplu,
cantitatea de fibre necesară unui copil de 3 ani merge de la 8 la 13 grame.
Este foarte important să îl obişnuim pe copil să consume încă de mic
alimente naturale bogate în fibre, obişnuinţă care se va consolida odată cu vîrsta.
Furnizînd copilului o alimentaţie variată compusă din produse vegetale şi
alimente de origine animală vom asigura un aport corect de macronutrienţi
precum vitamine şi săruri minerale.
Necesarul de calciu pentru copilul mic este elevat de aceea sunt necesari
cel puţin 300 ml lapte pe zi iar o parte din raţie poate fi administrată sub
formă de iaurt sau brînză. Asigurarea cantităţii de calciu este necesară pentru
o creştere armonioasă, dezvoltarea corectă a oaselor şi prevenirea osteoporozei
la vîrsta adultă.
De asemeni este foarte impotant să se asigure o cantitate corespunzătoare
de fier, care e disponibil în carne şi peşte pentru a preveni anemiile şi a
asigura o bună dezvoltare neurointelectuală.
Iată cum trebuie să arate ziua alimentară a unui copil
In primul rînd necesraul caloric va trebui împărţit în mic dejun 2 mese
principale, prînz şi cină şi 2 gustări.
-micul dejun trebuie să furnizeze 15 % din totalul caloric zilnic
-prima gustare 5%
-prînz 40%
-a doua gustare 10%
-cină 30%
Micul dejun
Este prima masa din zi după repaosul nocturn . Trebuie să fie echilibrată
şi e indicat ca toată familia să se reunească la masă şi să consume micul dejun
cu calm pentru a da un bun exemplu copilului.
Copilul după un an poate consuma lapte proaspăt cu cîţiva biscuiţi sau
felii de pîine prăjită . Pentru vîrsta 12-36 luni există şi laptele de creştere
produs care se găseşte în farmacii şi supermarket şi este îmbunătăţit cu săruri
minerale de calciu şi fier şi acizi graşi esenţiali importanţi pentru creştere.
Prima gustare
Nu trebuie să depăşească 5% din caloriile totale. Este momentul din zi cel
mai potrivit pentru a oferi fructe tăiate cubuleţe. Sunt de evitat snacks-urile
dulci sau sărate fiind pline de zaharuri şi grăsimi şi care compromit apetitul
copilului pentru ora prînzului.
Gustarea de după amiază va fi compusă din lapte şi cereale sau iaurt, frulat
de fructe.
Prînzul şi cina sunt cele 2 mese
principale şi vor trebui să cuprindă felul 1 şi felul 2, alternînd produse
uscate cu cele lichide, supe, ciorbe. Pe măsură ce copilul creşte este
recomandat să se introducă un unic fel echilibrat şi cuprinzînd toţi nutrienţii
necesari, ca de exemplu: lasagna cu carne, paste cu ragu, cartofi cu carne.
Nu vor lipsi legumele proaspete şi fructele.
În meniul săptămînal alimentele vor fi folosite cu următoarea frecvenţă:
Carne 4 ori pe
săptămînă
Peşte 2-3 ori
Legume 2-3 ori
Ouă 2 ori
Brînză 3 ori
Cotlet 2 ori
Fel unic 1-2 ori
Legume zilnic
Fructe zilnic
Condimente
folosiţi în mod curent uleiul de măsline fie pentru salate cît şi pentru
gătit. Evitaţi prăjelile. După primul an de viaţă se poate introduce şi sarea
cu moderaţie, preferabil cea iodată.