TESTUL GENETIC ŞI DIETA PERSONALIZATĂ


nu suntem toţi egali şi prin urmare nu poate exista o dietă unică miraculoasă care să funcţioneze pentru toată lumea.
Caloria e aceeaşi pentru toţi dar există o mulţime de alte aspecte de luat în consideraţie. Ştim că multe variaţii genetice pot influenţa modul în care absorbim şi metabolizăm alimentele şi aceste variaţii joacă un rol important în determinarea regimului dietetic care să funcţioneze în cazul fiecărei persoane în parte.
De asemeni variabilitatea genetică influenţează şi modul în care fiecare dintre noi răspunde la activitatea fizică. Unele persoane trebuie să se antreneze mai mult, altele mai puţin , unele trebuie să se axeze mai mult pe activităţi aerobice, etc.
Evident pentru a ajunge la dieta genetică este nevoie de un test genetic. Recoltarea probei se face cu ajutorul unui tampon bucal şi cu consensul pacientul proba este trimisă la laboratorul care va analiza nutrigenele, în cazul de faţă, este vorba de un laborator englez. Evident nutrigenetica este de avangardă şi normal că au apărut şmecherii. Pe lîngă laboratoarele care nu sunt nicicum credibile, există unii care vînd teste  susţind că acestea ar fi în măsură să furnizeze informaţii privind modelul de dietă ce ar trebui urmat( Atkins, Zona…) Nu exista nici o probă ştiinţifică în acest sens.
Ceea ce ştim, pe baza a numeroase evidenţe ştiinţifice e că,există gene care pot influenţa modul în care absorbim şi metabolizăm carbohidraţii, grăsimile şi felul în care răspunde organismul nostru la exerciţiul fizic. De exemplu, produşii rezultaţi din digestie vor trebuie să fie transportaţi din intestin în sînge. Există o proteină care transportă grăsimile în singe şi din cauza variaţiilor genetice eficienţa sa poate  fi diferită de la o persoană la alta. Dacă eficienţa va fi mare persoana va obţine mai multe calorii de la aceeaşi cantitate de grăsimi comparativ cu o alta la care transportatorul lucrează mai incet. Un discurs analog se poate face şi în cazul carbohidraţilor rafinaţi.
Poate fi împărţită populaţia în diverse categorii pe baza sensibilităţii la grăsimi şi carbohidraţi cu indicarea unei diete specifice pentru fiecare categorie?
Din cunoştinţele pe care le deţin , da, putem folosi informaţia genetică în acest sens.

Astfel testul Eurogenetica si Eurodiet  analizează 26 variaţii genetice care vor servi la estimarea sensibilităţii individuale la carbohidraţi rafinaţi, grăsimi saturate şi exerciţiu fizic. Sunt analizate intoleranta la lactoza si glutine( predispozitia la celiachie)

Testul a fost creat de dr. Keith Grimaldi, unul dintre cei mai important cercetatori ai lumii in domeniul nutrigeneticii, creatorul primului test genetic de nutrigene.Importante vedete de la Hollywood( numele nu pot fi facute publice din motive de privacy) au un buletin de analiza genetica pe care se afla parafa dr Keith Grimaldi.

 Pe baza rezultatelor vom putea ajusta dieta de plecare , de exemplu reducînd carbohidraţii sau grăsimile şi introducînd exerciţii mai eficiente. Ceea ce facem constă de fapt în stabilirea cantitătii de macronutrienţi  adaptată  profilului genetic individual, o strategie logică şi foarte eficientă.