SPUNE-MI CE UNGHII AI ŞI-TI VOI SPUNE CUM STAI


 Unghia face parte din fanere (anexele pielii) şi reprezintă o parte a epidermei care a suferit o cheratinizare intensă. Această parte cheratinizată acoperă şi protejează extremitatea dorsală a falangelor distale ale degetelor de la mîini şi de la picioare. Unghia ia forma unei lame cornoase ovale, semitransparente, lucioase şi de culoarea roz.
Compoziţia unghiei
Unghia este alcătuită din :
•    o cheratină dură, denumita scleroproteină
•    apă (aproximativ 10 %)
•    lipide (colesterol şi acizi graşi)
•    minerale (în principal, calciu, fier şi fosfor).

Unghiile spun multe despre noi

Daca la nivelul unghiei apare o schimbare a culorii, formei sau suprafeţei, aceasta indică neaparat o tulburare fizică (de exemplu, o lovitură), o tulburare psihică sau o boală.
Unghiile pătate cu verde sau galben denotă adeseori existenţa unei micoze. Ciupercile sau infecţiile diverse pot să provoace chiar şi o schimbare a formei unghiei (dezlipire, îngroşare, cădere). Tratarea unei micoze este îndelungată şi necesită o regularitate a ingrijirii.

Unghii cu pete albe
De cele mai multe ori acestea sunt mici bule de aer cauzate de mici traume. In alternativă pot reprezenta o carenţă de zinc.

Unghii striate vertical sunt semnul unei carenţe alimentare , în special lipsa de fier .

Unghii îngroşate , pot releva o problema a sistemului cardiovascular.

Unghii fragile care se rup uşor
Sunt consecinţa contactului cu detergenţii şi alte susbstanţe chimice agresive folosite la curăţenie, spălat şi altele. De aceea e recomandat să folosiţi mănuşi de protecţie
 De asemeni pot indica o serie de carenţe de săruri minerale şi vitamine, deci va trebui să fiţi atenţi la dieta voastră.

Dacă sunt moi pot fi cauza unor probleme de tiroidă

Unghii în formă de lingură
Daca unghia voastră în absenţa unor traume este scavată spre interior şi proeminentă spre exterior capatînd curioasa formă a unei linguri, e vorba de grave disfuncţii tiroidiene sau o carenţă puternică de fier

Unghii albastre in jurul lunulei
Indică probleme respiratorii destul de serioase

Unghii albe, palide , sunt simptom de anemie, probleme de rinichi sau ficat

Unghii galbene
Dacă aţi exclus nicotina, sunt cauza unor disfuncţii hepatice sau diabet.

Protejati unghiile de traume. Variaţi dieta voastră astfel încît să aduceţi un aport corect de proteine, vitamine şi săruri minerale.
Dacă notaţi o schimbare în aspectul unghiilor voastre nu puneţi diagnosticuri după voi, mergeţi la medic.