De ce e greu să urmăm o dietă?La primul impact pare a fi suficient să stabilim un program alimentar cu ce anume si cît să mîncăm pentru a ajunge la greutatea dorita.  Simplu ca bună ziua, ar spune unii. În practică însă lucrurile nu stau chiar aşa. De ce? Pentru că în spatele unor obişnuinţe alimentare incorente se ascunde un aspect mult mai profund legat de percepţia pe care o avem despre noi şi corpul nostru. Dacă pe de o parte corpul nostru exprimă ceea ce simţim , pe de altă parte acelaşi corp activează în noi gînduri, emoţii, comportamente care nu de fiecare dată sunt în sintonie cu realitatea. Dieta presupune o serie de modificări, de schimbări comportamentale,  care chiar dacă au susţinerea specialistului, pot avea conotaţii nu doar la nivel biologic dar mai ales psihologic.  Foarte multe dintre persoanele grase sunt alimento dependente şi la acestea o dietă hipocalorică nu face decît să agraveze lucrurile şi să duca la falimentul sigur al curei de slăbire. Persoana obeză este frustrată, se simte frustrată şi repetatele cure de slăbire cu binecunoscutul fenomen yo-yo nu fac decît sa agraveze lipsa de autostimă faţă de propria persoană. De cele mai multe ori obezul are o percepţie negtivă despre propriul său aspect fizic ceea ce va crea un raport conflictual  cu propriul său corp în plan psihologic. Evident schimbarea obişnuinţelor alimentare nu e un lucru uşor. Strada spre succes, e grea, lungă şi plină de tentante parcări unde ai vrea să te opreşti şi să mănînci un hamburgher.

Iată cîteva reguli

1. faceţi o rutină din respectarea orariilor de masă. În acest fel nivelul zahărului în singe va rămîne constnt şi nu veţi obosi organismul forţîndu-l să regleze încontinuu nivelurile glicemiei.

2. Nu săriţi peste mese  deoarce veţi avea tendinţa, din cauza foamei să mîncaţi mult şi necontrolat.

3. Încercaţi să nu lingeţi farfuria, lăsaţi  puţin din porţie.

4. Premiaţi-vă ! Dacă mîncarea are pentru voi impact asupra stării de spirit, tamponînd nervozismul, în loc de chips-uri, popcorn, dulciuri , alcool, serviţi o salată de fructe , o salata de crudităti, un iaurt.

5. controlaţi-vă impulsurile: dacă sunteţi în faţa unei cofetării şi vă lasă gura apă la vederea dulciurilor expuse întrebaţi-vă: îmi este într-adevăr foame? Mă ajută într/adevăr consumarea unui aliment atît de caloric? Continuaţi să mergeţi şi după 10 minute lăsînd în urmă cofetăria vă veţi gîndi deja la altceva.

6. definiţia cuvîntului tentaţie. De cele mai multe ori se aude: m-au tentat cu ceva de mîncare..în realiatea nu e vorba de ceea ce ni se oferă în mod continuu în plan alimentar ci de ceea ce se întîmplă in interirul nostru. Respectînd ceea ce ne-am propus şi urmărind obiectivele stabilie, vom deveni mereu tot mai puternici.
  
Reguli pentru sărbători

ştiu că e greu să vă abţineţi de la bunătăţile Crăciunului..totuşi

1 nu mergeţi în vizită flămînzi

2 nu mîncaţi peste măsură şi nu vă puneţi de mai multe ori din acelaşi fel doar pentru că e gratis

3 urmaţi senzaţiile organismului vostru de foame şi saţietate

4 nu renunţaţi la legume nici măcar la Crăciun

5 nu beţi peste măsură . Ficatul nostru poate metaboliza liniştit 3 pahare de vin ( bărbaţi)  şi 2 (femei). Atenţie la superalcoolice.

6 după o zi cu mese copioase luaţi-vă o pauză în ziua următoare şi înlocuiţi masa de prînz cu 300 gr iaurt natural şi 1 kiwi. Seara la cină consumaţi o salată de crudităţi şi o felie de pîine integrală prăjită.
Inainte de culcare beţi un ceai de plante medicinale, preferat taraxacum şi cozi de cireşe.

7 faceţi cumpăraturile pentru Crăciun pe baza numărului de invitaţi. Veţi evita astfel cheltuieli inutile şi mai ales nu va mai fi nevoie să vă umflaţi cu mîncarea rămasă doar pentru că nu o puteţi arunca.

8 Atenţie la porţii, care la noi românii sunt o adevarată problemă. Încercaţi să le mai micşoaraţi. Mîncaţi cîte puţin din toate.


În rest, Crăciun Fericit!