LA EDITURA TRACUS
ARTE A APARUT CARTEA MEA DE NUTRITIE
7 ANI LA
DIETA.AVENTURILE UNEI FEMEI GRASE
articol publicat in anuarul Federatiei olimpice de atletica, Bucuresti
Genetica şi performanţa sportivă
Programul My
Cell Fitness
Autori
: Keith Grimaldi, director ştiinţific
la programul European Eurogene
Marie Vrânceanu, biolog nutriţionist,
Eurodiet
Muşchiul
încordat, concentraţia maximă cristalizată în ochii care privesc spaţiul de 100 metri, acel spaţiu care
cuprinde ani de muncă şi sacrificii, călătorie în timp, viaţa. Ceea ce ne
încîntă la sportivi este tocmai această dedicare obsesivă, curajul
falimentului, frumuseţea fizică şi tenacitatea. În faţa unui asemenea spectacol
nimeni nu se gîndeşte la ceea ce nu se vede: genele, acele minuscule fragmente de ADN, care, spune ştiinţa, fac
posibilă sau nu victoria. Cercetările genetice din ultimii ani au demostrat că
excelenţa atletică este fructul mutaţiilor
genetice prezente natural în unii indivizi. În trecut
specialiştii încercau să înţeleagă ce caracteristici morfologice,
fiziologice, biochimice , antropometrice aveau atleţii de mare valoare. De ceva
vreme studiile se axează pe analizarea
legăturilor dintre fiziologie , biochimie şi genetică în cîmpul exerciţiului
fizic, investigînd în special asupra eredităţii în diferite segmente ale
performanţelor sportive. Astăzi se ştie că există circa 200 de gene corelate cu aceste
performanţe. În plus există
16 gene mitocondriale ale căror variante s-ar părea că influenţează în mod
relevant activitatea sportivă.
Introducere
Exerciţiul fizic este un complex de fenome care
integrează numeroase sisteme anatomice şi fiziologice. Adaptarea necesară
producerii unei mişcări coordonate reducînd la minim perturbaţiile echilibrului
homeostatic se realizează prin intermediul unor schimbări la nivel tisular sau
celular şi care depind de expresia genetică. În funcţie de cum sunt exprimate
genele, muşchiul scheletic poate rezulta mai mult sau mai puţin obosit şi sistemul
cardiovascular mai mult sau mai puţin eficient. În ultimii zece ani în
literatura de specialitate au fost descrise tipul şi amplitudinea schimbărilor
care se verifică în timpul exerciţiului fizic, atît la nivel celular cît şi
molecular. Au fost folosite diverse teste pentru a evalua capacitatea de
adaptare şi posibilitatea de performanţă. Printre metodele utilizate se pot
cita: analiza consumurilor maximale şi submaximale de O2, activitatea enzimelor
oxidative şi procentul de contractare a fibrelor lente. Sunt parametri care
demonstrează o corelaţie semnificativă cu performanţa în anduranţă. S-a constat
că V02 maxim are un rol important, dar nu este factorul determinant,
intervenind şi economia cursei , foarte importantă în acest tip de sport precum
şi densitatea capilarelor în fibra musculară striată. Cu cît capilarele sunt mai numeroase şi
contracţia fibrelor lente elevată, cu atît capacitatea performantă creşte.
Este cunoscut faptul că există o serie de diferenţe
între populaţii privind gradul de performanţă. Ca exemplu, în anul 2002, la
maratonul din Boston erau prezenţi 14 atleţi kenieni, 13 dintre aceştia( 93%)
clasificîndu-se în primele 25 de poziţii. În mod contrar din 1122 atleţi
canadieni doar unul se clasifică în primii 25. Enorma disproporţie între
grupurile etnice participante, poate fi expresia unei capacităţi înăscute la
populaţiile africane de a alerga pe distanţe lungi. Astăzi se cunoaşte cu siguranţă că există o
componentă ereditară în atletică, în gradul de a interacţiona cu factorii de
mediu, în acest specific caz, antrenamentul. Pentru a putea înţelege aspectele
biologice ale performanţei este fundamentală aprofundarea aspectelor genetice.
În acest sens în ultimii ani cercetarea s-a axat pe analiza legăturilor
existente între fiziologie, biochimie şi genetică în cîmpul exerciţiului fizic
şi al performanţei. Efectele exerciţiului fizic variază de la individ la
individ în funcţie de caracteristicile genetice ale fiecăruia în parte.
E suficient
să ne gîndim , la un aspect deloc plăcut şi anume moartea prin infarct,
provocată de efortul fizic intens în indivizi purtători de defecte genetice ce
cauzează cardiomiopatia hipertrofică sau anomalii ale arterelor coronare.
Exerciţiul fizic are şi efecte indirecte putînd
altera expresia sau acţiunea uneia sau mai multor gene influenţînd asupra
fenotipului prin starea de sănătate şi performanţă sportivă. Pentru a studia
raportul dintre gene şi exerciţiul fizic au fost folosite diverse strategii. De
reţinut că atleţii care posedă un fenotip în măsură să îi ducă la excelenţă au
de obicei o combinaţie de variate genotipuri favorabile care determină un
avantaj genetic.
În acest sens MyCell
Fitness Program analizează
ADN-ul subiectului cu scopul de a identifica variaţiile genetice în gradul de a
demonstra felul în care persoana răspunde la activitatea fizică şi factorii nutriţionali
în contextul stilului de viaţă pe care şi l-a ales. Dacă genele voastre nu pot
fi schimbate , puteţi în schimb modifica timpii, stilul de viaţă şi nutriţia.
În tabelul de mai jos( tabel no 1) vom prezenta un exemplu
de variaţii genetice şi informaţiile prin care să modificaţi antrenamentul pe
baza geneticii voastre personale. Evident în acest parcurs un rol important îl
vor avea nutriţionistul echipei şi antrenorul.
GENE
|
VARIAŢII GENETICE TESTATE
|
VARIAŢII GENETICE IDENTIFICATE
|
ROLUL GENELOR
|
IMPACTUL ASUPRA ACTIVITĂŢII FIZICE
|
ACE
|
inserţie/deleţie
|
no
|
anduranţă-power
|
anduranţă profile
|
cardio fitness
|
Nu măsoară impactul asupra activităţii fizice
|
ADRB2
|
Gln27Glu
|
nu
|
anduranţă -power
|
VO2capacitate max
anduranţă profile
|
Compoziţia corporală
|
Activitatea fizică
optimă pentru arderea grăsimilor
|
Gly16Arg
|
nu
|
Anduranţă power
|
VO2 scăzut
|
AGT
|
Met235Thr
|
da
|
Cardio fitness
|
Activitatea fizică are impact pozitiv asupra
circulaţiei sanguine
|
CETP
|
279G>
A
|
da
|
Cardio fitness
|
Activitatea fizică are impact pozitiv asupra
controlului greutăţii corporale
|
CNTF
|
-6G>
A
|
Nu
|
anduranţă /power
|
anduranţă /
power mix
|
CRP
|
-732 A>
G
|
Da
|
anduranţă
|
Exerciţiul fizic pozitiv pentru VO2 max şi profil
anduranţă
|
Recuperare
|
Activitatea fizică regulară are impact pozitiv în
recuperare
|
1059 C>
T
|
Nu
|
Recuperare
|
Timpul pentru recuperare este major. Recomandat
supliment nutritiv
|
219 G>
A
|
Nu
|
Recuperare
|
Timpul pentru recuperare este major. Recomandat
suplimente nutritiv
|
GSTM1
|
Prezenţă/ deletie
|
Da
|
Recuperare
|
Suplimente nutriţionale pentru a accelera
recuperarea şi a neutraliza radicalii liberi
|
GSTP1
|
313 A>G
|
Da
|
Recuperare
|
Suplimente nutriţionale pentru a accelera
recuperarea şi a neutraliza radicalii liberi
|
341 C>T
|
Da
|
IL6
|
-174 G>C
|
Da
|
Recuperare
|
Suplimente nutriţionale pentru a accelera
recuperarea
Anduranţă
scăzută
|
LPL
|
1595 C>G
|
Da
|
Compoziţia corporală
|
Exerciţiul fizic
stimulează arderea grăsimilor
|
Cardio fitness
|
Exerciţiile cresc fluxul sanguin
|
MTHFR
|
677 C>T
|
Da
|
Cardio fitness
|
Suplimente nutritive pentru controlarea
nivelurilor homocisteinei
|
1298 A>C
|
Da
|
NOS3
|
894 G>T
|
Nu
|
anduranţă –power
|
Creşterea oxigenului în special la altitudini
înalte , anduranţă profile
|
Cardio fitness
|
Creşterea fluxului sanguin
|
PPARG
|
Pro12Ala
|
Da
|
Compoziţia corporală
|
Creşterea activităţii fizice pentru controlul
greutăţii
|
Nivelul glucozei
|
Controlul greutăţii important pentru nivelurile
constante ale glicemiei
|
PPARGC1A
|
Gly482Ser
|
No
|
- anduranţă power
|
Power / anduranţă mix
|
Compoziţie corporală
|
Fără impact
|
Cardio fitness
|
Fără impact
|
SOD2
|
-28 C>T
|
Da
|
Recuperare
|
Fără impact
|
TNFA
|
-308 G>A
|
Da
|
Recuperare
|
Suplimente nutritive pentru recuperare
|
Eficienţa glicemică
|
Controlul greutăţii corporale şi activitatea
fizică sunt necesare pentru menţinerea constantă a glicemiei
|
VDR
|
Bsml
|
Da
|
anduranţă –power
|
Fără impact
|
Taql
|
Da
|
Rezistenţă mai bună, creştere musculară
|
Bsml
|
Da
|
Glucozo eficienţă
|
Fără impact
|
Taql
|
Da
|
Exerciţiul fizic necesar menţinerii glicemiei
|
În
ce mod genele afectează anduranţa şi performanţa?
Gena
ACE
I/D
variţii
Această genă produce o proteină cu rol în reglarea
fluxului sanguin şi în funcţie de varianta prezentă sportivul va fi adaptat mai
mult unei activităţi de anduranţă sau power. Prezenţa uneia sau a mai multor
copii ale variantei I vor predispune
atletul la o mai bună activitate de anduranţă, în timp ce varianta D va da
rezultate bune în cazul activităţilor power.
Gena
ADRB2
Gln27Glu,
Gly16Arg
această genă produce receptori pentru stimulanţi naturali, ca de exemplu
epinefrinele, cu impact în nivelurile glicemiei şi a circulaţiei sanguine.
Studiile au demonstrat că varianta Gln27 este asociată cu rezultate
bune în anduranţă prezenta sa fiind semnalată în mai toţi atleţii de elită în
sporturile de rezistenţă. Variaţiile 27Glu şi Gly16 sunt asociate cu rezistenţă
musculară şi anduranţă scăzute. O dietă corectă,
exerciţii adaptate şi suplimente nutritive pot avea rol important în
managementul acestui impact.
Gena
CNTF
Variante
-6 G>A
Această genă produce un factor de creştere nervoasă
care acţionează ca un comunicator între celule. Varianta -6 G>A
este legată de forţa musculara. Prezenţa a două copii -6A este corelată cu o
scăzută forţă musculară în timp ce o singura copie a variantei -6A
este corelată cu o forţă musculară ridicată.
Gena
CRP
Variante
-732 A>G
CRP este o proteină produsă de ficat. Nivelurile CRP
pot creşte dramatic în timpul exerciţiului fizic. Polimorfismul -732
A poate
afecta nivelurile proteinei în sînge determinînd o creştere a CRP ca răspuns la
exerciţiul fizic şi ca rezultat o
scădere globală a anduranţei. O dietă mirată poate corecta impactul negativ al
nivelurilor ridicate de CRP. Consumul de carbohidraţi ,de un anume tip,
creşterea cantităţii acestora, introducerea de fibre şi L-arginină au demonstrat
un efect pozitiv asupra menţinerii unui nivel scăzut de CRP în sînge în timpul exerciţiului
fizic.
Gena
NOS3
Variante 894 G>
T
Această genă produce nitric oxid sintetază o
enzimă foarte importantă pentru starea vaselor sanguine. Varianta 894T conduce
la o diminuare a cantităţii de enzimă
produsă, fapt asociat cu scăderea anduranţei la atleţi.
Gena
PPARGC1A
Variante
Gly482Ser
Gena joacă un rol cheie în bilanţul energetic fiind
implicată în contracţia lentă a fibrelor musculare în formare. Varianta 482
Ser reduce expresia genei PPARGC1A ceea ce se traduce printr-o reducere
a anduranţei la atleţi.
Gena
VDR
Variante
Bsml, Taql
Gena VDR codifică pentru proteina receptorilor
vitaminei D , proteină care intervine în numeroase procese din organism. Variantele
Bsml
si Taql sunt asociate cu creşterea rezistenţei şi a masei musculare.
VO2
max
VO2 max este nivelul cel mai ridicat al consumului
de oxigen atins în regim de efort maximal.
Odată cu creșterea intensității efortului crește și rata de consum a
oxigenului, totuși această creștere are un punct maxim ce nu va fi depășit
indiferent de intensitatea exercițiilor.
Punctul unde consumul de oxigen atinge un platou
este capacitatea aerobică maximă a individului. În general este considerat ca
un indicator al anduranței la efort al atletului.
Valori normale și valori maxime
VO2max se măsoară în ml/kg/min, iar cele mai mari valori înregistrate au fost
de 94 (ml/kg/min) pentru bărbat și 77 (ml/kg/min) pentru o femeie, ambii
sportivi participanți la competiții de schi fond.
În timp ce valorile pentru persoane neantrenate oschileaza pentru femei cu
varsta de 20-29 între 33-42( ml/kg/min), iar la bărbați între valorile 43-52 (ml/kg/min),
pentru aceeași categorie de vârstă.
Oricum, valoarea capacității aerobice maxime variază destul de semnificativ
chiar și între sportivi profesioniști ce participă la același tip de sport. O
influență majoră având-o factorul genetic și ereditar.
Deși nivelul este de regulă cu 20-25% mai mic pentru femei decât pentru
bărbați, atunci când vorbim de subiecți neantrenați, în cazul sportivilor
diferența scade la 10%.
Cum afectează
genele VO2 max?
Gena
ADRB2
Variante
Gln27Glu, Gly16Arg
Variaţiile 27Glu si Gly16 sunt asociate cu
reducerea VO2 max. O dietă corectă,
exerciţii adaptate şi suplimente nutritive pot avea rol important în
managementul acestor aspecte.
Gena
CRP
Variante
-732 A>G si 219G>A
Prezenţa variantelor -732A şi 219G este
asociată cu niveluri scăzute ale VO2 max. În acest caz dieta este foarte
importantă.
Gena
PPARGC1A
Variante
Gly482Ser
Varianta 482Ser este asociată cu reducerea
VO2 max.
Compoziţia
corporală
Este unul
din factorii care contribuie la performanţa sportivă, determinarea sa
constituind o componentă importantă a monitorizării în dinamică a sportivilor
de performanţă, interesaţi să-şi amelioreze performanţele maximale.
Conform
modelului cu două componente, corpul uman este compus din: masa grasă şi masa
non-grasa. Masa grasă este alcătuită din grăsimile esenţiale (din măduvă
oaselor, inimă, plămâni, ficat, splină, rinichi, sistemul nervos central) şi
grăsimile de depozit (acumulate în ţesutul adipos, localizat în jurul organelor
şi subcutanat).
Raportul
dintre ţesutul adipos subcutanat şi grăsimea internă nu este acelaşi pentru
toţi indivizii şi poate varia de-a lungul vieţii. Masa slabă reprezintă
greutatea muşchilor, oaselor, ligamentelor, tendoanelor, organelor interne,
dinţilor. Masa slabă diferă de masa non-grasă. Masa slabă include un mic
procent de grăsimi esenţiale (din măduva osoasă şi organele interne). Din
această masă slabă (masa activă), componenta care înregistreaza cele mai mari
variaţii este ţesutul muscular (masa musculara). Masa activă este cea care
realizează efortul, iar ţesutul adipos în exces are efecte negative asupra
sănătaţii şi performanţei sportive.
Procentul de
ţesut adipos înregistrează variaţii importante în funcţie de sex, vîrstă,
sportivi şi nesportivi.
Un anumit
procent de ţesut adipos este absolut necesar pentru menţinerea sănătăţii.
Lipidele esenţiale sunt indispensabile pentru buna funcţionare a organismului,
iar femeile au un procent mai mare de lipide esenţiale decît bărbaţii.
Nivelul
optim pentru sănătate al grăsimii corporale la adulţii nesportivi este 12-18 %
(10-25 %) pentru bărbaţi şi 16-25% (18-30 %) pentru femei .
Sportivii au
valori inferioare ale ţesutului adipos faţă de nesportivi. Procentul de ţesut
adipos pentru sportivii de performanţă variază în limite largi în funcţie de
sport şi este 6-13 % (19% aruncătorii şi categoriile superioare de greutate) la
bărbaţi şi 12-19 % la femei .
Modificările
greutăţii şi ale compoziţiei corporale la sportivi se corelează cu starea de
antrenament, perioada de pregătire şi aportul energetic. Unele studii au arătat
că procentul de ţesut adipos e invers proporţional cu capacitatea maximă aerobă
şi cu performanţa în alergările pe distante lungi, iar nivelul masei active se
corelează cu performanţa în sporturile în care e necesară forţa maximală.
În multe
sporturi e necesar un nivel scăzut de ţesut adipos. Excesul de ţesut adipos
face să scadă abilitatea în săritură, viteză de alergare şi capacitatea de
anduranţă. Există sportivi supraponderali (culturism, canoe) cu o constructie
corporală atletică, dar cu procent scăzut de ţesut adipos şi cu masa musculară
foarte bine dezvoltată. Sportivul cu o masă activă bună poate suporta un
procent crescut de ţesut adipos subcutanat (rugby, aruncări din atletism), dar
această creştere nu trebuie să se asocieze cu creşterea lipidelor sanguine şi a
colesterolului.
Înotătorii
pe distanţă lungă (în special femeile) au un procent de ţesut adipos mai mare
decît alergătorii sau cicliştii de fond.
În sporturi
ca gimnastica, alergările de semifond-fond, săriturile din atletism este
necesară o alură subponderala cu masa activă bună şi ţesut adipos minim.
Greutatea
corporală şi compoziţia corporală sunt esenţiale în gimnastica artistică
deoarece exerciţiile se efectuează împotriva gravitaţiei.
Deasemenea,
determinarea compoziţiei corporale şi a procentului de ţesut adipos este
importantă la sporturile cu categorie de greutate (judo, lupte, box, haltere)
pentru alegerea judicioasă a categoriei de greutate. Dacă sportivul are deja un
procent scăzut de ţesut adipos, înseamnă că scăderea în continuare în greutate,
pentru încadrarea în categorie, se va face numai prin pierdere de masă activă,
cu repercusiuni asupra forţei musculare şi a rezistenţei.
Monitorizarea
greutăţii şi a compoziţiei corporale în dinamică ne dau informaţii utile pentru
dirijarea procesului de antrenament şi a aportului alimentar la sportivi.
BMI (body
mass index) este utilizat pentru a determina ,,normalitatea" greutăţii
corporale a unei persoane. Greutatea corporală şi BMI nu dau, însă, informaţii
despre cantitatea de grăsime corporală . Persoanele care fac o activitate
fizică susţinută au masa musculară foarte bună şi BMI crescut fără să aibă
ţesut adipos în exces. Există indivizi care deşi se situează la greutatea
normala pentru vîrstă-sex-statură (sau chiar sub această greutate) au exces de
ţesut adipos. Există, de asemenea, persoane subponderale (în special femei) care
au valori foarte mici ale ţesutului adipos, cu consecinţe negative asupra
stării de sănătate.
Cum influenţează genele compoziţia
corporală ?
Gena
ADRB2
Variante
Gln27Glu, Gly16Arg
Studiile au arătat ca la indivizii cu varianta 27Gln
exerciţiul fizic are mare eficienţă în arderea grăsimilor în timp ce indivizii
cu varianta Glu 27 au o mare rezistenţă în arderea lipidelor. Modificările
nutriţionale sunt importante pentru subiecţii cu varianta 27Glu , ajutîndu-i să
piardă mai repede grăsimile în exces.
Gena
LPL
Varianta
1595 C>G
Gena produce lipoprotein lipaza , enzimă
importantă în metabolismul trigliceridelor. Varianta 1595 G determină creşterea
nivelurilor enzimei motiv pentru care arderea grăsimilor va fi mai accelerată.
Gena
PPARG
Variante
Pro12Ala
P-PARG-Gama este o proteină reglatoare care controlează
expresia mai multor gene implicate în metabolismul proteinelor şi lipidelor.
Varianta 12 Ala este responsabilă de răspunsul individual la pierderea în
greutate prin exerciţii şi de modulaţiile nivelurilor glucozei în sînge.
Gena
PPARGC1A
Variante
Gly482Ser
Varianta 482Ser are impact asupra masei slabe
şi exerciţiile sunt fundamentale pentru menţinerea greutăţii deziderate.
CARDIO
FITNESS
Ritmul cardiac este un indicator important al
stării de sănătate si al condiţiei fizice, însă puţini ştiu cât de util este să
calculăm pulsul şi în starea de repaus, mai ales în contextul practicării unui
sport.
Care sunt valorile ideale?
Pulsul în repaus poate oscila în funcţie de greutate, vârstă, sex, condiţie
fizică, diverse afecţiuni etc, însă valorile generale ar trebui să se
încadreze între 60-100 de bătăi pe
minut.
Persoanele care fac sport în mod regulat înregistrează o scădere de 5 până la
25 de bătăi pe minut, această schimbare fiind un semnal al adaptării corpului
la antrenamentul sportiv, al creşterii rezistenţei organismului şi al
îmbunatăţirii sistemului cardiovascular. Inima pompează mai mult sânge în tot
corpul, plămânii devin mai puternici, în consecinţă vor fi necesare mai puţine
bătăi ale inimii pe minut.
Sportivii de performanţă înregistrează uneori şi valori mai mici de 60, iar cei
care fac efort fizic regulat au o rată medie a pulsului în stare de repaus de
70 bătăi pe minut în cazul bărbaţilor şi 75, în cazul femeilor.
De foarte multe ori, această valoare a ritmului cardiac este folosită ca punct
de reper în monitorizarea activităţii sportive: cu cât corpul nostru lucrează
mai eficient, rezultatele încep să apară, una dintre dovezile “tehnice” fiind
şi scăderea pulsului.
Ritmul cardiac maxim (HRmax)
reprezintă numărul cel mai mare de bătăi pe minut din timpul depunerii
efortului maxim. Este o valoare individuală şi depinde de vârstă, factori
ereditari şi condiţie fizică. De asemenea, poate varia în funcţie de tipul de
sport practicat. HRmax este utilizat pentru a exprima intensitatea
antrenamentului.
Determinarea
ritmului cardiac maxim
Valoarea HRmax poate fi
determinată în mai multe moduri.
Cea mai corectă modalitate este determinarea
valorii HRmax prin măsurătoare clinică. Un test de efort sub
supravegherea unui cardiolog sau fiziolog se efectuează de regulă pe o bandă de
alergare maximală sau prin efectuarea testului de efort pe bicicletă.
Formula des folosită:
220 -
vârstă deşi studiile arată că această
metodă nu este foarte precisă, în special pentru persoane mai în vârstă sau cei
care au condiţie fizică de mulţi ani.
Testul
genetic My Cell Fitness vă va spune cu exactitate care trebuie să fie valoarea
maximă a ritmului vostru cardiac.
Cum afecteaza genele cardio
fitness-ul?
Gena
ACE
I/D
variaţii
Indivizii cu varianta D sunt sfătuiţi să
monitorizeze rata cardiacă şi tensiunea arterială în timpul exerciţiilor de
intensitate crescută. Studiile au arătat că la atleţii de elită varianta D
poate fi asociată cu creşterea musculaturii-hipertofia ventriculului stîng.
Gena
AGT
Variaţii
Met235Thr
Gena AGT produce angiotensină, proteină implicată în
reglarea circulaţiei sîngelui. Indivizii cu varianta 235Thr manifestă tendinţa de hipertrofie musculară a ventriculului
stîng al inimii. O dietă corectă şi suplimente nutritive poate ajuta în
menţinerea sănătăţii sistemului cardiovascular.
Gena
CETP
Variaţii
279 G>A
Gena CETP produce colesterol ester transfer
proteina , legată de nivelurile fracţiunii HDL a colesterolului.
Varianta 279A este asociată cu niveluri
crescute de HDL. La subiecţii care nu au această variantă, exerciţiile şi dieta
pot ajuta în menţinerea unui nivel satisfăcător al HDL.
Gena
MTHFR
Variante
677G>T,
1298A>C
Gena produce MTHRF enzima cu rol în metabolismul
folaţilor. Aceştia au funcţii extrem de importante cum ar fi sinteza şi
repararea ADN şi ARN şi menţinerea nivelurilor normale ale homocisteinei.
Împreună variantele 677G şi 1298 A, pot creşte nivelurile de homocisteină cu impact
negativ asupra cardio fitnessului. O dietă corectă şi suplimente cu vitamina B
pot menţine sub control nivelul homocisteinei.
Gena NOS3
Variante 894 G>
T
Prezenţa variantei 894G>T
duce la reducerea cantităţii de proteină NOS3 cu impact negativ asupra
circulatiei sanguine. La indivizii cu aceasta variaţie dieta corectă,
exerciţiile şi suplimentele nutritive cu omega 3 pot menţine starea de sănătate
a aparatului cardiovascular.
Gena
PPARGC1A
Variante
Gly482Ser
Varianta 482 Ser este asociată cu o creştere
a fluxului sanguin în timpul exerciţiilor. Subiecţii care nu prezintă această
variantă sunt sfătuiţi să îşi controleze regular tensiunea sanguină pe timpul
antrenamentelor.
Recuperarea după antrenament
Este unul dintre cele mai importante aspecte ale
vieţii sportive şi este definită ca fiind restabilirea capacităţii de
performanţă după o şedinţă de antrenament sau după o competiţie. Pe lîngă
odihnă o importanţă crucială în recuperare o are alimentaţia. Se ştie că
eforturile intense depletizează organismul de rezervele de carbohidraţi. Muşchii
sunt foarte receptivi la recuperarea rezervelor de crbohidraţi în primele 30
-120 minute după antrenament. Nu trebuiesc uitaţi nici antioxidanţii care vor
combate radicalii liberi ce ar putea prelungi perioada de recuperare. În acest
sens nutrigenistul va recomanda, în baza informaţiei genetice, cantitatea de
vitamine C, E, A , omega 3 şi acid alfa lipoic , necesare pentru o recuperare
totală în timpi cît mai scurţi.
Cum
influenţează genele recuperarea?
Gena
CRP
Variante
-732 A>G, 219 G>A,
1059 C>T
Variantele -732 A, 219G si 1059C cresc nivelurile proteinei CRP în sînge ca răspuns
la exerciţiul fizic, fiind asociate cu creşterea oboselei şi a perioadei de
recuperare. O dietă mirată poate corecta impactul negativ al nivelurilor
ridicate de CRP. Consumul de carbohidraţi ,de un anume tip, creşterea cantităţii
acestora, introducerea de fibre şi L-arginină au demonstrat un efect pozitiv
asupra menţinerii unui nivel scăzut de CRP în sînge în timpul exerciţiului
fizic.
Gena
GSTM1
Varianta
Inserţie/Deleţie
Gena GSTM1 este foarte importantă în procesele de
detoxifiere fiind asociată cu eliminarea
deşeurilor rezultate din metabolism, radicali liberi, toxine. Varianta D înseamnă că enzimele detoxifiante nu
pot fi produse de organism. Absenţa acestora permite creşterea nivelului
radicalilor liberi asociată cu creşterea oboselii şi a perioadei de recuperare.
O dietă mirată, bazată pe multe Crucifere poate promova aceste enzime.
Gena
GSTP1
Variante
313 A>G,
341 C>T
Gena este implicată în detoxifierea organismului.
Prezenţa variaţiilor 313 A si 341C, scade activitatea
enzimelor din acest proces şi prin urmare se acumulează radicali liberi care
vor creşte starea de oboseală şi vor prelungi perioada de recuperare. O dietă
bogată în Crucifere va scădea nivelul radicalilor liberi.
Gena
IL6
Variante
-174G>C
GenaIL6 codifică proteina interleukina-6. Aceasta
stimulează răspunsul imunitar în cazul ţesuturilor prejudiciate de eforturi
intense. Varianta 174C poate creşte secreţia de interleukină ceea ce duce la
creşterea oboselii si a perioadei de recuperare. În acest caz se recomandă
introducerea în dietă a integratorilor pe bază de omega 3 care vor ţine sub
control nivelurile interleukinei.
Gena
SOD2
Variante
-28 C>T
Superoxid dismutaza 2 , este o enzimă localizată în
mod normal în mitocondriile celulare. Varianta -28T schimbă abilitatea de mişcare a
enzimei în mitocondrie rezultînd o distribuţie alterată a acesteia cu reducerea
producerii de peroxid de hidrogen, urmată de o scădere a radicalilor liberi .Acest
fapt e asociat cu scăderea oboselii şi timp de recuperare mai scurt. La indivizii cu varianta 28C, producerea peroxidului
de hidrogen nu este alterată, caz în care funcţiile antioxidante pot fi
sprijinite prin creşterea consumului de alimente bogate în antioxidanţi,
polinutrienţi, suplimente nutriţionale.
Gena
TNFA
Varianta
-308G>A
Gena TNFA produce o proteină importantă în răspunsul
imunitar. Varianta -308A creşte expresia TNFA şi producerea radicalilor liberi
generată în parte de răspunsul imunitar. Creşterea radicalilorliberi duce la
oboseală şi la dilatarea timpului de recuperare. Dieta corespunzătoare şi
suplimente cu omega 3 pot controla nivelurile de TNFA.
Recomandări
nutriţionale
Alimentaţia este esenţială pentru un sportiv. Mulţi
atleţi de elită sunt malnutriţi tocmai
pentru că nutrienţii , în special cei micro, nu sunt în cantitate suficientă cu
cerinţele antrenamentului. O alimentaţie adecvată pentru a obţine bune
rezultate trebuie sa meargă dincolo de încărcătura de carbohidraţi, suplimente
nutritive şi o bună hidratare. Întocmirea dietelor pe baza geneticii personale
este esenţială în optimizarea programului de antrenament oferind o nutriţie
adecvată nivelului de efort fizic.
În continuare un model de optimizare a alimentaţiei
în baza profilului genetic exemplificat în tabelul no 1.
Factori nutriţionali
|
Rolul factorilor nutriţionali
|
Doze actuale estimate pe baza stilului de viaţă
|
Doze zilnice
recomndate de My Cell
|
GLA sau acid
Gama linoleic
|
Imunitate
|
0
|
1000mg
|
Familia
Liliaceae-usturoi
|
Antioxidant
Suport
cardiovascular
|
0,4 portii/zi
|
1 porţie/zi
|
Ginkgo biloba
|
Circulaţia sanguină,
performanţă, recuperare
|
++
|
240mg
|
Ginseng
|
Adaptare,
performanţă, recuperare
|
0
|
200mg
|
NAG
glucozamina
|
Recuperare,
integritatea articulaţiilor
|
0
|
900mg
|
Încărcătura glicemică GL a carbohidraţilor
|
Managementul greutăţii
Compoziţia corporală
Combustibil pentru exerciţii
|
50
|
<100
|
Guarana
|
Stimulant
|
0 mg
|
<200 mg
|
HMB hidroximetil butirat
|
Masa musculară
Sinteza şi conservarea proteinelor
|
0 mg
|
3000 mg
|
L-arginina
|
Circulaţia sanguină
Sinteza proteinelor
|
6 mg
|
8.5 mg
|
L-leucina
|
Sinteza proteinelor
|
8mg
|
1000mg
|
Luteina
|
Antioxidant
|
0mg
|
1000mcg
|
Lycopen
|
Antioxidant
|
3mg
|
5mg
|
Maté
|
Stimulant
|
0mg
|
<50 mg
|
Melatonina
|
Recuperare
|
0mg
|
<3mg
|
Omega 3
|
Integritatea membranelor celulare , suport
imunitar, recuperare, buna funcţionare a celulei nervoase
|
2.3 mg
|
3 mg
|
Grăsimi saturate
|
Dăunează sănătăţii generale şi în particular
circulaţiei sanguine
|
23 g
|
Reducerea la minim
|
Vitamina A
|
Antioxidant,
vedere, creşterea osoasă
|
505 UI
|
3000UI
|
Vitamina B12(ciancobalamina)
|
Sănătatea sistemului nervos, formarea şi
regenerarea globulelor rosii, sinteza ADN
|
14.2 mcg
|
20mcg
|
Vitamina B 6(piridoxina)
|
Activitatea nervoasă, imunitate, pro cesarea
carbohidraţilor, sinteza de molecule esenţiale
|
8.8 mg
|
15mg
|
Vitamina C
|
Antioxidant, cofactor enzimatic, recuperare
|
166 mg
|
90 mg
|
Vitamina D
|
Metabolismul calciului
|
55 UI
|
800 UI
|
Vitamina E( tocoferol)
|
Antioxidant
|
12 UI
|
22 UI
|
Zeazanthin
|
Antioxidant
|
4 mg
|
4 mg
|
Recomandările
nutriţionale propuse de MyCEll trebuiesc înţelese ca o combinaţie între
alegerile alimentare şi suplimentele nutritive.