Vînăta( Solanum melongena) aparţine familiei
Solanaceae, aceeaşi din care fac parte cartoful, roşiile. Toate plantele din
această familie conţin un glicoalcaloidul
toxic numit solanina care poate provoca alteraţii nervoase şi iritaţii
gastrice. Din acest motiv miezul vinetelor se coace sau se sărează , se lasă
cîteva ore , se scurge şi se prepară după cum se doreşte. Prin preparare
solanina este inhibată.
Vinetele au puţine calorii , 16 pe 100 grame , motiv
pentru care sunt recomandate în curele de slăbire.
Au un conţinut ridicat de potasiu , dar puţin
calciu. Ca toate legumele sunt bogate în fibre alimentare, absolut utile
împotriva constipaţiei şi a bunei funcţionări a intestinului. Conţine vitamine
din grupul A, B, C, acid folic, tanini, fosfor şi unele substanţe amare care
stimulează secreţia de bilă şi scad colesterolul. Stimulează diureza şi este uşor laxativă,
motiv pentru care se recomandă în tratarea unor afecţiuni precum guta,
arterioscleroza, inflamaţii ale vezicii urinare, constipaţie, hepatită.
Este un important detoxifiant natural pentru
organism.
Potrivit unor cercetători apa de vinete( infuzie din
bucăţi de legumă) poate scădea tensiunea arterială avînd o acţiune similară cu
a unor medicamente antihipertensive(ACE-inhibitori) .
Un bun aliat în alimentaţia bolnavului de diabet tip
2.
De asemeni vinetele conţin şi o cantitate importantă
de antioxidanţi .
Salata de vinete, preparată doar cu puţin ulei de
măsline este ideală pentru doamnele care ţin la siluetă.
Vinetele la grătar constituie o garnitură delicioasă
şi putin calorică.
Vinele alla parmigiana sunt delicioase, dar din
cauza mozarellei un pic mai calorice. nu
mîncaţi cu pîine şi nu adăogati un alt fel în menu.
Iată reţeta .
2
vinete potrivite
300
gr pulpă de roşii
ulei de floarea soarelui
100
gr de parmezan ras
150
gr mozzarella
Sare
cîteva frunze de busuioc
tăiaţi
vinetele pe lung în felii subţiri. Puneţi-le la grătar pe o parte şi alta.
Săraţi. Într-o tigaie puneţi pulpa de roşii cu puţin ulei, prăjiti şi la urmă
adăogati frunzele de busuioc tocate mărunt. Într-o tavă de cuptor sau vas iener
puneţi un strat de suc de roşii şi deasupra unul de vinete. Peste acestea un
alt strat de roşii, putin parmezan şi cîteva felii de mozzarelle. Alternaţi
pînă la terminarea compoziţiei. Daţi la cuptor, 150de grade pentru 20 de
minute. Se servesc calde.