LA EDITURA TRACUS
ARTE A APARUT CARTEA MEA DE NUTRITIE
7 ANI LA
DIETA.AVENTURILE UNEI FEMEI GRASE
Este o dietă personalizată care se bazează pe
menţinerea unui echilibru corect între diversele tipuri de grăsimi ale
organismului.
Înainte de dieta lipidomica este ştiinţa…
Disciplina
lipidomica este o ştiinţă care se ocupă de studiul
grăsimilor( lipidelor) din corpul nostru , în mod dinamic.
Lipidele sunt studiate în toate structurile şi
funcţiile lor care se modifică în baza proceselor metabolice din organism.
Aplicată la membrana celulară lipidomica permite
observarea şi examinarea raporturilor între variatele tipologii de lipide
studiind echilibrul şi corecta lor funcţionare.
In Italia lipidomica şi-a făcut apariţia în anul
2005 la Bologna, într-un centru de cercetare.
Lipidomica intră în acţiune atunci cînd se doreşte
studierea amănunţită a conformaţiei şi comportamentului grăsimilor în corpul
uman.
Acest studiu este foarte important atunci cînd este
aplicat în tratarea unor patologii legate de lipide, cum ar fi obezitatea, disfuncţii
cardio circulatorii, dermatologice.
Examenul lipidomic numit şi Fat profile înlocuieşte obişnutul examen al lipidelor prezente în
plasmă cu analiza lipidică a membranei globulelor roşii din sînge. În acest fel
se obţin informaţii importante şi precise privind aportul grăsimilor din dietă,
se înţelege stilul de viaţă, predispoziţii genetice şi se monitorizează starea
generală de sănătate.
De asemeni pot fi evidenţiate anumite decompensări
lipidice înainte ca acestea să devină patologii.
Fat
profile este un examen absolut obligatoriu în începerea
unei diete lipidomice. Din păcate acest examen nu este foarte uşor şi accesibil
deoarece chiar şi în Italia, structurile care îl propun sunt puţine. Costul
examenului este de circa 200 de euro.
Se pot identifica astfel grăsimile periculoase, cum ar
fi grăsimi trans hidrogenate, saturate, care sunt dăunătoare membranei celulare,
dar şi grăsimi bune, polinesaturate,omega 6 şi omega 3 .
Pe baza raportului acestor grăsimi se poate înţelege
care e stilul de viaţă al pacientului şi se poate trece la implementarea dietei
lipidomica.
In funcţie de acizii graşi prezenţi în fosfolipide
membranele celulare sunt organizate în mod diferit: dacă predomină acizii graşi
saturaţi caracterizaţi printr-o structură lineară membranele devin puternic
compacte, consecinţa fiind reducerea permeabilităţii şi fluidităţii. Dacă sunt
prezenţi în cantitate mai mare acizi graşi nesaturaţi, a căror structură este
caracterizată de prezenţa dublelor legături , membrana celulara va deveni mai
mobilă.
Echilibrul în structura lipidică permite membranei
să aibă fluiditate şi permeabilitate optime pentru a suporta procesele
metabolice.
Aceste două aspecte sunt importante în prevenirea
îmbătrînirii cutanate. Din acest punct de vedere lipidomica poate fi
considerată o dieta anti aging.
Alimente
antiaging
Kiwi
cu un conţinut ridicat de vitamina C
Tomate
conţinut ridicat de licopen
substanţă care pe lîngă a combate radicalii liberi are un rol esenţial în prevenirea
cancerului de prostată.
Citrice
bogate în vitamina C, au şi rol în creşterea imunităţii.
Ulei
de măsline conţine vitamina E , acid oleic. Este fundamental
în lupta împotriva radicalilor liberi.
Papaya
, stimulează sistemul imunitar
Strugurii
negri conţin rezveratrol, important antioxidant ,
eficient în boli cardiovascolare, cataractă .
Vinul
roşu
în cantităţi moderate are acţiune protectivă asupra sistemului cardiovascular.
Ceaiul
verde conţine catechine cu rol important în combaterea
îmbătrînirii celulare.
Peşte
bogat în omega 3
Ouă
conţin
seleniu care menţine creierul tînăr