DIETA LIPIDOMICA

LA EDITURA TRACUS ARTE A APARUT CARTEA MEA DE NUTRITIE
7 ANI LA DIETA.AVENTURILE UNEI FEMEI GRASE
Este o dietă personalizată care se bazează pe menţinerea unui echilibru corect între diversele tipuri de grăsimi ale organismului.
Înainte de dieta lipidomica este ştiinţa…
Disciplina lipidomica este o ştiinţă care se ocupă de studiul grăsimilor( lipidelor) din corpul nostru , în mod dinamic.
Lipidele sunt studiate în toate structurile şi funcţiile lor care se modifică în baza proceselor metabolice din organism.
Aplicată la membrana celulară lipidomica permite observarea şi examinarea raporturilor între variatele tipologii de lipide studiind echilibrul şi corecta lor funcţionare.
In Italia lipidomica şi-a făcut apariţia în anul 2005 la Bologna, într-un centru de cercetare.
Lipidomica intră în acţiune atunci cînd se doreşte studierea amănunţită a conformaţiei şi comportamentului grăsimilor în corpul uman.
Acest studiu este foarte important atunci cînd este aplicat în tratarea unor patologii legate de lipide, cum ar fi obezitatea, disfuncţii cardio circulatorii, dermatologice.
Examenul lipidomic numit şi Fat profile înlocuieşte obişnutul examen al lipidelor prezente în plasmă cu analiza lipidică a membranei globulelor roşii din sînge. În acest fel se obţin informaţii importante şi precise privind aportul grăsimilor din dietă, se înţelege stilul de viaţă, predispoziţii genetice şi se monitorizează starea generală de sănătate.
De asemeni pot fi evidenţiate anumite decompensări lipidice înainte ca acestea să devină patologii.
Fat profile este un examen absolut obligatoriu în începerea unei diete lipidomice. Din păcate acest examen nu este foarte uşor şi accesibil deoarece chiar şi în Italia, structurile care îl propun sunt puţine. Costul examenului este de circa 200 de euro.
Se pot identifica astfel grăsimile periculoase, cum ar fi grăsimi trans hidrogenate, saturate, care sunt dăunătoare membranei celulare, dar şi grăsimi bune, polinesaturate,omega 6 şi omega 3 .
Pe baza raportului acestor grăsimi se poate înţelege care e stilul de viaţă al pacientului şi se poate trece la implementarea dietei lipidomica.
In funcţie de acizii graşi prezenţi în fosfolipide membranele celulare sunt organizate în mod diferit: dacă predomină acizii graşi saturaţi caracterizaţi printr-o structură lineară membranele devin puternic compacte, consecinţa fiind reducerea permeabilităţii şi fluidităţii. Dacă sunt prezenţi în cantitate mai mare acizi graşi nesaturaţi, a căror structură este caracterizată de prezenţa dublelor legături , membrana celulara va deveni mai mobilă.
Echilibrul în structura lipidică permite membranei să aibă fluiditate şi permeabilitate optime pentru a suporta procesele metabolice.
Aceste două aspecte sunt importante în prevenirea îmbătrînirii cutanate. Din acest punct de vedere lipidomica poate fi considerată o dieta anti aging.
Alimente antiaging
Kiwi cu un conţinut ridicat de vitamina C
Tomate conţinut ridicat de licopen substanţă care pe lîngă a combate radicalii liberi are un rol esenţial în prevenirea cancerului de prostată.
Citrice bogate în vitamina C, au şi rol în creşterea imunităţii.
Ulei de măsline conţine vitamina E , acid oleic. Este fundamental în lupta împotriva radicalilor liberi.
Papaya , stimulează sistemul imunitar
Strugurii negri conţin rezveratrol, important antioxidant , eficient în boli cardiovascolare, cataractă .
Vinul roşu în cantităţi moderate are acţiune protectivă asupra sistemului cardiovascular.
Ceaiul verde conţine catechine cu rol important în combaterea îmbătrînirii celulare.
Peşte bogat în omega 3
Ouă conţin seleniu care menţine creierul tînăr