PE YOU TUBE CAUTA DIETA GENETICA A LUI MARIE VRANCEANU SI KEITH GRIMALDI
NOUA FRONTIERA A NUTRITIEI.
Ufffaaa!
Căldură mare moncher!
Ce
mîncăm pe vremea asta?
De
evitat brînzeturile, sunt bogate în grăsimi saturate, hipercalorice şi conţin,
unele dintre ele, multă sare. Dacă totuşi nu puteţi renunţa optaţi pentru
brînză prospătă de vaci, urdă, ricotta.
Consumaţi
multe fructe şi legume, mai ales că vara este anotimpul lor. Fructele şi
legumele înafara sezonului sunt mai puţin recomandate deoarece datorită modul
de cultivare( în sere) pot conţine substanţe artifiale dăunătoare sănătăţii. În
acelaşi timp legumele şi fructele prin conţinutul în antioxidanţi vă vor
proteja de efectele nocive ale UV.
Încercaţi
la fiecare masă să consumaţi un singur fel ( simplu sau mixt) fără prăjituri la
desert.
La
micul dejun alegeţi iaurt slab, fructe , pîine integrală prăjită şi chiar
puţină dulceaţă.
După
cină lăsaţi să treacă cel puţin 2 ore pînă să mergeţi la culcare.
Iată cîteva
reţete, light,
care vă vor ajuta în aceste zile călduroase şi dat fiind că am avut grijă să calculez
caloriile pentru dumneavostră veţi şti exact cît aţi mîncat. Nu depăşiţi 1500
de calorii pe zi şi beţi multă apă.
Renunţaţi
la Coca cola, bere şi aşa zisele sucuri naturale.
Dacă
doriţi o îngheaţată înlocuiţi una dintre mese cu o porţie ( circa 150 gr), dar
aveţi grijă să fie pe cît posibil naturală, cu ingrediente tip smîntînă,
fructe, ciocolată şi nu prafuri cu mulţi aditivi.
1.Salată de pui
cu varză
Ingrediente
pentru o porţie
180
gr piept de pui 180 kcal
150
gr varză roşie 35 kcal
Un
măr mic 40 kcal
100
gr ceapă 26 kcal
10
gr ulei extravergine de măsline 90 kcal
O
legătură mică de pătrunjel( calorii nesemnificative)
Sucul
de la o lămîie ( calorii nesemnificative)
Sare,
piper( calorii nesemnificative)
TOTAL: 366 KCAL
Timp
de preparare 20 minute
Fierbeţi
pieptul de pui 15 minute în apă sărată, scurgeţi-l, tăiaţi-l în cubuleţe şi
puneţi-l într-o salatieră împreună cu varza, ceapa şi pătrunjelul tăiate foarte
fin. Separat daţi mărul prin răzătoare, stoarceţi bine şi sucul obţinut
amestecaţi-l cu cel de lămîie şi uleiul de măsline. Condimentaţi salata
adăogînd sare şi piper după gust
2.Salată grecească
de curcan
Ingrediente
pentru o porţie
180 gr pulpă de curcan 192 kcal
o
roşie cca 150 gr 25 kcal
100 gr ardei gras 31 kcal
100 gr ceapă 26 kcal
100
gr iaurt slab 42 kcal
sare
şi piper (calorii nesemnificative)
TOTAL KCAL 316
Fierbeţi
pulpa de curcan în apă cu sare , scurgeţi şi lăsaţi să se răcească după care
tăiaţi-o în bucăţi foarte mici şi puneţi-o într-o salatieră. Adăugaţi ceapa
tocată mărunt, roşia şi ardeiul în felii subţiri, săraţi, piperaţi şi uniţi cu
iaurtul.
3.Salată de curcan cu grapefruit
Ingrediente
pentru o porţie
100
gr grapefruit 26 kcal
sucul
de la o portocală 34 kcal
180
gr pulpă de curcan 192 kcal
50
gr salată verde 10 kcal
Pentru
sos
10
gr ulei de măsline 90 kcal
Un
vîrf de cuţit paprika dulce- calorii nesemnificative
Sare
şi piper- calorii nesemnificative
TOTAL KCAL
352
Timp
de preparare 30 minute
Tăiaţi
grapefruit-ul decojit în cubuleţe mici şi stropiţi-l cu sucul de portocală.
Salata
verde şi spălată puneţi-o pe fundul unei salatiere. Tăiaţi pulpa de curcan
fiartă în cubuleţe mici pe care le uniţi cu grapefruit-ul şi puneţi în
salatieră. Preparaţi sosul din ingredintele de mai sus şi condimentaţi. Daţi la
frigider şi serviţi salata rece.
4.Vinete umplute
Ingrediente
pentru o porţie
200
gr vinete 36 kcal
O
legăturică de pătrunjel-calorii nesemnificative
2
căţei de usturoi 8 kcal
30
gr pesmet 80 kcal
100
gr brînză de vaci slabă 115 kcal
o
roşie cca 150 gr- 25 kcal
10
gr ulei de măsline 90 kcal
Sare
şi piper- calorii nesemnificative
TOTAL KCAL 354
Timp
de preparare 30 minute
Timp
de coacere 50 minute
Tăiaţi
vînăta pe lung şi scobiţi uşor pulpa din interior pe care o tocaţi fin.
Amestecaţi brînza cu pesmetul, sarea , piperul, pulpa, pătrunjelul şi
usturoiul. Cu această compoziţie umpleţi vinetele pe care le puneţi într-o tavă adăogînd
deasupra felii de roşii, presăraţi puţin pesmet şi un fir de ulei. Coaceţi la
150 grade pînă cînd s-a format o crustă aurie.
5. Parmigiana
light de vinete
Ingrediente
pentru o porţie
200
gr vinete 36 kcal
100
gr suc de roşii gros-posibil passata de roşii( made in italy) 18 kcal
cîteva
frunze de busuioc proaspăt( calorii nesemnificative)
jumătate
de linguriţă oregan uscat –calorii nesemnificative
un
căţel de usturoi 4 kcal
10
gr ulei de măsline 90 kcal
30
gr parmizan ras 120 kcal
Sare
şi piper -calorii nesemnificative
TOTAL KCAL 300
Timp
de realizare 1 oră şi 30 minute
Tăiaţi
vînăta pe lung în felii nu prea subţiri , presăraţi-le cu sare groasă şi
aşteptaţi să iasă apa de vegetaţie. Uscaţi-le bine cu un prosop curat şi
puneţi-le la grătar.
Între
timp tocaţi ceapa mărunt şi rumeniţi-o în uleiul de măsline. Cînd e gata
adăogaţi usturoiul pisat , sucul de roşii, busuiocul oregano, sarea şi piperul.
Treceţi vinetele prin sos şi presăraţi deasupra fiecărei felii puţin parmezan.
Puneţi feliile în tavă unele peste altele şi aveţi grijă ultimul strat să fie de
parmizan. Daţi la cuptor, 180 grade pentru 30-40 minute( pînă se formează o
crustă dorată)
6. Carne tocată
cu vinete în sos de iaurt
Ingrediente
pentru o porţie
100
gr muşchi de porc tocat 157 kcal
100 gr vinete 18 kcal
100 gr morcovi 35 kcal
100 gr ceapă 26 kcal
O roşie cca 150 gr-25 kcal
100
gr iaurt slab 42 kcal
2
căţei de usturoi 4 kcal
20
gr parmezan ras 81 kcal
10
gr ulei de măsline 90 kcal
Sare
şi piper- calorii nesemnificative
TOTAL KCAL 478
Timp
de realizare 30 minute
Timp
de coacere 1 ora si 10 minute
Tocaţi
mărunt ceapa şi usturoiul după care rumeniţi-le în uleiul încins şi adăogaţi
roşia şi morcovul tăiate fin. Cînd s-au rumenit puneţi carnea avînd grijă să
amestecaţi mereu. Mai adăogaţi 2 pahare cu apă şi lăsaţi să fiarbă la foc mic.
După 10 minute puneţi vinetele tăiate cubuleţe şi fierbeţi pentru alte 15
minute. Săraţi şi piperaţi. Vărsaţi conţinutul într-o tavă antiaderentă, puneţi
deasupra iaurtul frecat cu o lingură de apă, presăraţi cu parmezan şi daţi la
cuptor, 150 grade, pentru circa 30 minute.
7. Ardei graşi cu creveţi
Ingrediente
pentru o porţie
200
gr creveţi fierţi 140 kcal
100
grame ardei gras galben 31 kcal
100
gr ardei gras roşu 31 kcal
Sucul
de la o lămîie- calorii nesemnificative
200
gr andive 32 kcal
O
legatură mică de pătrunjel- calorii nesemnificative
10
gr ulei de măsline 90 kcal
Sare
şi piper -calorii nesemnificative
TOTAL KCAL 326
Timp
de realizare 10 minute
Frecaţi uleiul cu sucul de lămîie, adăogaţi
sarea, piperul şi pătrunjelul tocat fin. Tăiaţi cubuleţe ardeii. Pe fundul unui
platou puneţi andivele tăiate foarte fin şi deasupra ardeii cu creveţii.
Condimentaţi cu sosul obţinut.
8.Pui cu
conopidă la cuptor
Ingrediente
pentru o porţie
150 gr piept de pui 180 kcal
100
gr conopidă 25 kcal
10
gr ulei de măsline 90 kcal
10
gr făină 34 kcal
O
legăturică de cimbru proaspăt 5 kcal
Sare
şi piper- calorii nesemnificative
TOTLA KCAL 334
Timp de realizare 40 de minute
Fierbeţi
conopida în apă sărată, dar aveţi grijă să nu se înmoaie.
Preparaţi
un sos din ulei, făină, sare, piper, cimbru şi cîteva linguri din apa în care a
fiert conopida. Tăiaţi în feliuţe subţiri pieptul de pui şi puneţi-l într-o
tavă peste conopidă. Deasupra adăogaţi sosul şi daţi la cuptor pentru 30 de
minute.
9. Peşte spada a
la pizzaiola
Ingrediente
pentru o porţie
200
gr peşte spada 160 kcal
10
gr ulei de măsline 90 kcal
10
gr de făină 34 kcal
2
căţei de usturoi
O
legăturică de pătrunjel- calorii nesemnificative
30
ml vin alb 21 kcal
O
mînă de capere sărate 5 kcal
100
gr roşii decojite sau passata ( sos de roşii) 18 kcal
Jumătate
linguriţă oregan uscat .calorii nesemnificative
TOTAL KCAL 336
Timp
de realizare 20 minute
Daţi
bucăţile de peşte prin făină. Tocaţi usturoiul şi rumeniţi-l în ulei după care
adăogaţi bucăţile de peşte. Săraţi, piperaţi şi puneţi jumătate din pătrunjelul
tocat mărunt. Adăogati vinul alb şi după ce s-a evaporat puneţi roşiile sau
sucul, caperele şi oregano. Continuaţi prepararea pînă cînd obţineţi un sos
dens.
10. Ananas
caramelizat
Ingrediente
pentru o porţie
200
gr ananas proaspat 80 kcal
4
linguri de îndulcitor pe bază de Stevia( posibil cel cristalizat)
Sucul
de la o lămîie -calorii nesemnificative
TOTAL KCAL 80
Timp de realizare 20 minute
Dizolvaţi îndulcitorul în
jumătate de pahar cu apă la care aţi adăogat sucul de lămîie.
Vărsaţi totul într-o tigaie
antiaderentă şi lăsaţi să se îngroaşe siropul la foc mic după care puneţi
feliile de ananas la caramelizat.
11. Cremă de
lămîie
Ingrediente
pentru o porţie
2
lămii 6 kcal
O
lingură de îndulcitor
50
gr ricotta 73 kcal
100
ml lapte degresat 36 kcal
TOTAL KCAL 115
Timp
de realizare 30 minute
Stoarceţi
lămîile şi dizolvaţi îndulcitorul în sucul obţinut în care aţi pus 3 linguri cu
apă. Pulpa care rămîne de la lămîi
mixaţi-o bine în storcător şi încorporaţi-o în sucul îndulcit. Fierbeţi la foc
mic pentru 5 minute după care bateţi bine crema cu un tel şi puneţi la foc pentru
alte 5 minute. Ricotta mixaţi-o bine în storcător cu laptele şi adăogaţi la
crema obţinută. Puneţi la foc pentru alte trei minute. Se serveşte caldă.
12. Cremă de
pere cu cognac
Ingrediente
pentru o persoană
50
gr ricotta 73 kcal
100
gr pere 70 kcal
o
lingură de îndulcitor
30
ml lapte degresat 10 kcal
Sucul
de la o lămîie- calorii nesemnificative
20
ml cognac 42 kcal
TOTAL KCAL 195
Timp
de realizare 10 minute
Frecaţi
ricotta cu laptele şi îndulcitorul pînă obţineţi o cremă fină.
Cojiţi
perele şi tăiaţi-le în cubuleţe mici pe care le aşezaţi pe fundul unei cupe.
Stropiţi-le cu cognac şi sucul de lămîie. Deasupra adăogaţi crema de ricotta.
Daţi la frigider pentru o oră.
13. Pere cu cacao şi scorţişoară
Ingrediente
pentru o porţie
200 gr pere 70 kcal
2 linguri îndulcitor
un vîrf de cuţit scorţişoară- calorii
nesemnificative
20
gr cacao amară 70 kcal
TOTAL KCAL 140
Timp
de realizare 30 minute
Într-un
vas puneţi un pahar cu apă , îndulcitorul şi scorţişoara. Cînd începe să fiarbă
adăogaţi perele întregi şi lăsaţi 20 de minute. După ce perele s-au fiert
lăsaţi-le să se răcească, după care curăţaţi-le de coajă, tăiaţi-le în jumătate
si eliminaţi cotorul. În apa în care aţi preparat perele dizolvaţi cacao,
fierbeţi pentru 5 minute după care uniţi perele cu crema astfel obţinută.